Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Rady manažerům

Šéfové open space na rozdíl od zaměstnanců chtějí

Open space kanceláře jsou výhodné zejména ve firmách, kde je důležitá týmová spolupráce. Avšak ne všichni zaměstnanci je vítají.

1. května 2008

Provize pro realitku může být až dva miliony

V realitní kanceláři Alternatiff na pražském Újezdě jsou originály českých moderních malířů, starožitný nábytek, vzrostlé palmy a hodně prostoru.

28. dubna 2008

Chůva je pro děti, ne na úklid

Ne každá žena se na práci chůvy hodí, říká sympatická Eva Hniličková, která jako slečna na hlídaní pracovala deset let a nyní je majitelkou Agentury Kulíšek zprostředkovávající služby chův.

16. dubna 2008

Co může zákazníkovi na call centru vadit a jak to řešit

Nemáte čas běžet na pobočku nějaké firmy a radši zavoláte její call centrum. Ale někdy se může stát, že neušetříte čas ani nervy. Co nemilého vás může potkat? A proč?

11. března 2008

Co se šušká v kuřárně

Neformální předávání informací často probíhá v kuřárně. Někdy je to také jediná šance, jak zastihnout jinak nepolapitelného šéfa.

4. března 2008

Nový rok je přestupný, má o dva pracovní dny víc než loňský

Letos odpracujeme 253 dní, o dva dny víc než loni. Při osmihodinové pracovní době je to 2 024 hodin, nebo 121 440 minut či 7,3 milionu sekund.

8. ledna 2008

Moji práci dělali dřív šamani

Málokoho dnes zarazí člověk s kovovým šperkem v nose, v obočí nebo nad rtem. Piercing se stal již běžným módním doplňkem.

6. prosince 2007

Vadí mi kolega a nevím proč

Je vám někdo tak nesympatický, že s ním nemůžete pracovat? Hledejte důvod i u sebe. Třeba se vám podobá víc, než si myslíte

9. listopadu 2007

Povýšení: Cesta do rizika

Povýšení lze přirovnat ke změně místa. Čtěte, jak zvládnout pohovor uprostřed kariéry, kdy projevit sebevědomí a kdy se naopak držet zpátky.

8. listopadu 2007

Čím budu?

Popelářem, stavitelem nebo kosmonautem, odpovídali chlapci na otázku, čím chtějí být před dvaceti lety. A dnes? Spíš než čím budou, je zajímá výše výdělku.

12. října 2007

Práce nestresuje všechny národy stejně

Do práce, z práce, vyzvednout děti, uvařit, opravit auto nebo vymalovat. Kdo to stíhá? Pravděpodobně nikdo. Většina Evropanů se totiž vrací z práce naprosto unavená, neschopná další činnosti.

18. září 2007

Přineste zaměstnancům balík benefitů a připoutejte si je

Zaměstnanci už dnes nechtějí na přijímacím pohovoru slyšet směrem ke svému budoucímu ohodnocení jen a pouze výši platu. Zajímají se také o nefinanční benefity, které jsou ve velké části tuzemských...

7. září 2007

Kdo je silnější

Proč kolega sedí na vysoké židli, poplácává vás po rameni a hledí vám přímo do očí? Jde o přesilové hry, bez kterých se neobejde snad žádné jednání.

4. září 2007

Manipulaci ovládají už malé děti

Manipulace je v celku běžná forma chování, kterou ovládají už malé děti. Je to jedna z cest, jak něco získat nebo si vydobýt výhodu. V zaměstnání, které ovlivňuje společenské postavení i výši příjmu,...

3. září 2007

Jak se prosadit na evropském trhu práce? Expert odpovídal on-line

Ve většině zemí Evropské unie nepotřebují Češi pracovní povolení. Stačí si jen najít zaměstnání a začít pracovat. Jak na to? Odborník vám radil on-line.

9. srpna 2007

Krize ve zdravotnictví nám svědčí

Otevře okno kanceláře a dívá se na vrcholky hor. Milan Bajgar šéfuje Beskydskému rehabilitačnímu centru v Čeladné. To prý léčí už jenom svým umístěním.

7. srpna 2007

Šéf pivovaru se musel učit českou historii

Leckoho může překvapit, že jeden z největších a nejstarších českých pivovarů řídí manažer původem z Turecka. Jako generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen je Tunç Cerrahoglu úspěšný....

23. června 2007

Jsem první šéfkuchař s vysokou

Pracuje jako šéfkuchař v hotelu Inter-Continental, zároveň je prezidentem Svazu kuchařů a cukrářů. Doprovázel nedávno družstvo kuchařů a cukrářů na světovou soutěž v Chicagu, tým tam získal dvě...

22. června 2007

Obejdu se bez personalistů

Sedmým rokem vede největší českou firmu, která nabízí plemenářské služby pro chovatele prasat. Přestože si pod tímto oborem málokdo představí velký byznys, Petra Škopová byla nedávno vyhlášena...

6. června 2007

Ponížení namísto povýšení? Nenechte si vše líbit

Kde je hranice mezi běžnými spory kolegů a šikanou? Šikana začíná tam, kde je ponižována lidská důstojnost. Jednotlivé útoky se opakují, jsou zákeřné, většinou psychologické a často mají skrytý nebo...

25. května 2007

Při práci nekoukám na hodiny

Tři roky dělá Jiří Švaříček ředitele Spa hotelu Imperial v Karlových Varech. Vztah k téhle práci má zřejmě v genech, již jeho dědeček za první republiky vlastnil hotel. Jak vypadá práce v hotelu dnes?

23. května 2007

Chcete se živit jako masér?

Masáže si rád dopřeje téměř každý. A každý si také přeje, aby narazil na schopného odborníka. Ještě před patnácti lety jich v Česku bylo málo. Nyní školy „chrlí“ ročně desítky nových masérů. Ne každý...

16. května 2007

Při vyjednávání nabídněte náležitou protiváhu

Chcete zvýšit plat nebo posunout pracovní dobu? Nestěžujte si na aroganci svého šéfa ale naučte se s ním vyjednávat.

14. května 2007

Všechno mě naučila praxe

Je Radim Jančura úspěšný manažer? Jaké jsou zkušenosti manažera jedné z nejobdivovanějších českých firem a jaká byla jeho cesta vzhůru?

11. května 2007

V práci válčí klany

Konflikt dvou skupin kolegů může vyvolat OTEVŘENOU VÁLKU. V pokročilé fázi je situace pro pracovníky neúnosná a řešení se neobejde bez zásahu odborníka.

10. května 2007

Výpověď: pád může být měkký

Některé firmy se snaží propouštěným zaměstnancům odchod usnadnit. Tato pomoc se označuje moderním anglickým termínem OUTPLACEMENT (z anglického „out“ - ven; a „place“ - umístit).

8. května 2007

Práce ve stresu nestojí za nic

Máte pocit, že nestíháte. Začínají se vám potit ruce, tluče vám srdce a vy děláte chybu za chybou. Dostali jste se do stresu, a tak rozhodně nic nevyřešíte. Možná vás dokonce šéf vyhodí.

4. května 2007

Mladí lidé berou více peněz

Zaměstnavatelé chtějí hlavně mladé pracovníky. Jakou šanci mají lidé ve středním věku na trhu práce a jaké je jejich ohodnocení? Kteří lidé pracují nejdéle?

2. května 2007

Jak najít práci po padesátce?

Lidé starší padesáti let jsou na trhu práce bezesporu znevýhodněni. Situaci jim mohou výrazně usnadnit projekty podporované EVROPSKÝMI FONDY.

1. května 2007

Práce v extrémních teplotách

Na některých místech republiky v nedávných dnech padaly teplotní rekordy a vše nasvědčuje tomu, že nás čeká i parné léto. Práce ve vedrech je však pro lidský organismus zátěží a přímo ohrožuje zdraví...

24. dubna 2007

Stravenky: platí pro ně přísná pravidla

Může vám vrchní v restauraci odmítnout vrátit na stravenky? Kolika poukázkami je možné platit v supermarketu? Přečtěte si, jak zacházet s tímto nejčastějším benefitem.

23. dubna 2007

Principál: řídím vesnici na kolečkách

Národní cirkus Jo-Joo patří mezi největší a nejúspěšnější cirkusy v Česku. Jaromír Joo, hlava rodiny a principál, představuje už devátou generaci, která se živí cirkusem.

20. dubna 2007

Personalistka: část práce si beru domů

Martina Šmidochová je personální ředitelka firmy Microsoft pro Českou republiku a Slovensko. Snaží se zaměstnancům usnadňovat skloubení osobního a pracovního života.

19. dubna 2007

Firma neplatí, pomůže úřad práce

Vymáhat od zaměstnavatele mzdu, kterou vám nevyplatil, je složité. Pokud nemá z čeho brát, úřad práce vám může nahradit AŽ TŘI VÝPLATY. Podmínkou je, že na firmu byl podán návrh na konkurz.

18. dubna 2007

Přijímací pohovor: jakými dotazy odhalit uchazeče

Chcete-li o uchazeči získat hodnotné informace, je třeba mít připravené vhodné dotazy, které rozklíčují jeho kvality. Poradíme vám, na co se ptát, k čemu jsou vám dotazy konkrétně dobré a co vám o...

17. dubna 2007

Špatné boty vám mohou ublížit

Jste celý den v práci v poklusu nebo stojíte za pultem jako asistentka či operátorka firmy, jejíž náplní je komunikovat se zákazníky. Pak se asi tou částí těla, která po příchodu domů potřebuje...

17. dubna 2007