Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kdo je kdo

Deratizátorce se zdá o štěnicích

Potkani jsou velice inteligentní. Jeden z nich to jde vždy zkusit jako průzkumník, a když se nají a nevrátí, další už jedy ochutnávat nebudou a půjdou si hledat lepší potravu, směje se komplikacím...

14. března 2008

I bubeník může hrát potichu

Práce v kapele, která se teprve snaží proslavit, není rozhodně žádný med, říká hned na úvod Jan Krofta.

7. března 2008

Studenty jsem vyměnil za pohanku

Ve středním věku změnil učitel Zdeněk Šmajstrla povolání. Oživil starý mlýn a stal se mlynářem.

24. ledna 2008

Velkého knírače střihám tři hodiny

Móda už dávno není jen výsadou lidí. Čím dál vyšší požadavky jsou kladeny i na úpravu psů. Potvrzuje to Marie Lukáčová, která provozuje psí salon Fido.

20. ledna 2008

S dítětem jsem efektivnější

Je nejvýše postavenou ženou českého T-Mobilu. Barbora Stejskalová před sedmi měsíci porodila syna a nedávno se vrátila do práce.

19. ledna 2008

Nejlépe se mi tvoří doma

Práce profesionálního ilustrátora není jednotvárná a nabízí řadu možností k seberealizaci - od ilustrací knih po tvorbu novoročenek.

18. ledna 2008

Za týden ujedu dva tisíce kilometrů

Celkový dojem z cestování vlakem netvoří jen čistota sedaček, ale i úroveň železničního personálu. Tu může nejvíc ovlivnit vlakvedoucí.

15. ledna 2008

Rektor není neomezený pán

Rektor vysoké školy se stovkami zaměstnanců musí být především zdatným manažerem. V prosinci přestane být profesor Vlastimil Růžička rektorem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

1. prosince 2007

Kominíci potřebují také počítač

Kdy jste se na ulici naposledy chytali za knoflík, když jste zahlédli kominíka? Že to je spíš výjimka? Kominíků sice ubývá, stále jich je ale občas potřeba. Jen obměnili své nástroje.

20. září 2007

Večery a víkendy jsou moje

Taťána le Moigne, šéfka českého zastoupení internetové společnosti Google, naplno pracuje, vychovává syna a ve volném čase vytváří stolní hry pro děti.

12. září 2007

Lež odpustit nedokážu

Firma AAA Auto si dala za cíl patřit mezi „nejlepší zaměstnavatele ve střední Evropě“. Personální šéfka Karolína Procházková vysvětluje, jak toho chce dosáhnout.

15. srpna 2007

I primář musí být manažer

Co svědčí o tom, že člověk ve své profesi už opravdu něčeho dosáhl? U lékaře to může být primářský post, řada vyléčených pacientů nebo i skutečnost, že si jej Američané vyberou pro plánovanou operaci...

16. července 2007

On řídí kliniku, ona domácnost

Zatímco Jan Pirk zachraňuje pacienty na operačním sále, jeho žena Blanka, profesí vychovatelka ve školní družině, zajišťuje chod rodiny a věnuje se čtyřem malým vnoučatům.

24. června 2007

Šéf pivovaru se musel učit českou historii

Leckoho může překvapit, že jeden z největších a nejstarších českých pivovarů řídí manažer původem z Turecka. Jako generální ředitel společnosti Pivovary Staropramen je Tunç Cerrahoglu úspěšný....

23. června 2007

Jsem první šéfkuchař s vysokou

Pracuje jako šéfkuchař v hotelu Inter-Continental, zároveň je prezidentem Svazu kuchařů a cukrářů. Doprovázel nedávno družstvo kuchařů a cukrářů na světovou soutěž v Chicagu, tým tam získal dvě...

22. června 2007

Paní ředitelko? Umřela bych smíchy!

Pětadvacetiletá Martina Wojtylová začala už během studií podnikat. Nabízela kurzy cizích jazyků na míru zaměstnancům a manažerům v různých oborech.

16. června 2007

Jemná práce a tesání do kamene

Zatímco on tluče do kamene a stírá pot z čela, ona v bílém plášti a sterilních rukavicích připravuje spermie k oplodnění. V práci by se potkali jen těžko. Jak vypadá soužití kameníka a laborantky?

15. června 2007

O výchovu syna se dělíme napůl

Tomáš Pavlas pracuje na částečný úvazek v nevládní organizaci Žába na prameni, vedle toho studuje a podílí se na výchově syna. Do neziskového sektoru jej přivedla potřeba pracovat s lidmi i fakt, že...

10. června 2007

Sára a Samuel Saudkovi: práci a výchovu dětí neoddělujeme

Umění mě děsí, tvrdí Samuel Saudek. Nemohla bych se vyjadřovat v číslech a vzorcích jako Samuel, říká jeho partnerka Sára. Oba intenzivně pracují a zároveň vychovávají tři děti.

2. června 2007

Zoo se nedá řídit od stolu

Petr Fejk je ředitelem Zoo Praha již desátý rok. Mezi šéfy ostatních zoologických zahrad je bezesporu nejznámější. A není to jenom tím, že je jediným „neodborníkem“ v této funkci.

30. května 2007

Při práci nekoukám na hodiny

Tři roky dělá Jiří Švaříček ředitele Spa hotelu Imperial v Karlových Varech. Vztah k téhle práci má zřejmě v genech, již jeho dědeček za první republiky vlastnil hotel. Jak vypadá práce v hotelu dnes?

23. května 2007

Více žen by vládě jen prospělo

Eva Kopečná je spolumajitelkou prosperující firmy a zároveň maminkou devítiletých dvojčat. Tato úspěšná žena tvrdí, že kariéra i rodina se dají zvládnout, pokud si člověk dobře umí rozvrhnout čas,...

20. května 2007

Řídil jsem kánoi, teď banku

Ve svých čtyřiatřiceti letech se stal Jan Sadil jedním z nejmladších generálních ředitelů v českém bankovnictví. Dnes stojí v čele Hypoteční banky už čtvrtým rokem. Jaká byla jeho cesta k...

15. května 2007

Všechno mě naučila praxe

Je Radim Jančura úspěšný manažer? Jaké jsou zkušenosti manažera jedné z nejobdivovanějších českých firem a jaká byla jeho cesta vzhůru?

11. května 2007

Inženýr chemie hostinským: jak u něj chutná pivo?

Posláním Petra Pavlase, vystudovaného chemického inženýra, je občerstvit zákazníky pivem nejvyšší kvality. „Nechci, aby pití piva bylo jen konzumní záležitostí, proto usiluji o pivní osvětu a o...

9. května 2007

Krupiér: práce na lodi byla divoká jízda

Krupiéra Martina Rybáře práce v pražském kasinu bavila, ale s partnerkou, též krupiérkou, toužili poznat svět. Jakmile měli dva roky praxe, rozeslali životopisy a čekali na odezvu. Za několik měsíců...

30. dubna 2007

Principál: řídím vesnici na kolečkách

Národní cirkus Jo-Joo patří mezi největší a nejúspěšnější cirkusy v Česku. Jaromír Joo, hlava rodiny a principál, představuje už devátou generaci, která se živí cirkusem.

20. dubna 2007

Personalistka: část práce si beru domů

Martina Šmidochová je personální ředitelka firmy Microsoft pro Českou republiku a Slovensko. Snaží se zaměstnancům usnadňovat skloubení osobního a pracovního života.

19. dubna 2007

Kosmetička: práce, která každému voní

Eva Štěpánková vlastní kosmetickou společnost Ryor. Nemůže si proto stěžovat, že by jí práce nevoněla. Je držitelkou řady ocenění, například Lady Pro 1998 nebo Vynikající podnikatelka ČR 1999.

19. ledna 2007

Nejhorší je řešit omyly, které udělali jiní

Tomáš Duba je obchodním manažerem společnosti Sew-Eurodrive. bsolvoval fakultu elektrického inženýrství. Dnes je jedním ze tří členů vedení, které má z pověření svého německého majitele na starosti...

19. srpna 2005

Bez pokory kariéra brzo skončí

Jiří Matoušek je generálním ředitelem Skandinávských aerolinií pro střední Evropu. Narodil se roku 1960. Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obchodní fakultu.

18. června 2005

Kdo je podnikatelem? Všichni!

Podnikatelem je každý zaměstnanec, podniká přece se svou pracovní silou. Každý takový člověk, usiluje-li o zákazníka v čestné soutěži podle objektivních kritérií, je požehnáním společnosti.

23. listopadu 2004

Technical Manager

Technický manažer je pozice typická především pro výrobní podniky. Takový člověk převážně zodpovídá za rozvoj strojového parku, přípravu výroby a oddělení nástrojů a nářadí.

13. května 2003

Electronic Technical Engineer (Electronic Specialist)

Kromě zodpovědnosti za veškeré elektrotechnické zařízení ve společnosti má člověk, který zastává pozici Electronic Technical Engineer také na starosti údržbu a použitelnost veškerých...

6. května 2003

Chief Information Director

Chief Information Director, česky volně ředitel (manažer) oddělení informačních technologií, má na starosti řízení celého IT oddělení.

2. května 2003

Trainee

Pozice Trainee, kterou nejlépe vyjadřuje český ekvivalent stážista, je obvykle nabízena a obsazována studenty posledních ročníků VŠ či čerstvými absolventy VŠ nebo lidmi, kteří ještě nenabyli...

29. dubna 2003  10:30