Diskuze

Slovensko láká na brynzové halušky

Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vrata Karpisek

18. 6. 2003 12:54
Halusky
Napiste mi nekdo, prosim, presny recept na halusky? Diky moc. Vrata vrata.karpisek@seznam.cz
0 0
možnosti

12. 6. 2003 7:56
Bryndzu jedine z Liptova
Ak pouzit bryndzu ,tak jedine z Liptova!!!Ak si chcete dat dobre halusky ,tak jedine v kolibe pri Liptovskej Mare pri dialnici..... Cau
0 0
možnosti

miro

12. 6. 2003 9:59
Re: Bryndzu jedine z Liptova
To iste
0 0
možnosti

Medák

6. 6. 2003 22:52
Fakt jsou halušky slovenská specialita?
Já je jedl u Balatonu,"Márhaporkolt galuskával" se to jmenovalo a bylo to fakt moc dobré.Porce ve slušné restauraci měla dobrých 25-30 dkg masa a stálo to 850 Ft.
0 0
možnosti

Blavak

4. 6. 2003 19:13
Najlepsie halusky
Najlepsie halusky su:
McHalusky s hranolkami a kolou,
alebo BigMcBrynza s fantou a kecupom vy
nevzdelanci !!!!!!!!!
0 0
možnosti

jirka

4. 6. 2003 14:57
Halušky v hospodě????
Na Slovensku jsem si dával halušky snad 30x, ale jen málokdy jsou doopravdy chutné. Většinou se vymlouvají na zákon, který jim zakazuje používat čerstvou brynzu déle než X hodin(to nevím) a proto používají kelímkovou. Poslední dobou se nedají halušky na Slovensku jíst. Vyjímky samozřejmě akceptuju, ale jako celek se to teda hodně zhoršilo.
0 0
možnosti

katka

4. 6. 2003 14:50
bolo to vela rokov dozadu, ked sme nasa rodina mali na navsteve talianov. sice sme byvali v prahe, ale ako roduverni slovaci sme ich vzali do restauracie v dome slovenskej kultury ci ako sa to volalo. a objednali sme, ako inak, bryndzove halusky. mojtyboze, to sme robit nemali, dodnes sa spotim, ked si na to spomeniem! uplne hrozne halusky korunovala "ceresnicka na torte" - prave a nefalsovane ceske spekacky namiesto slaniny !!! taliani slusne tlacili do seba, pohmkavali a asi rozmyslali nad podivnymi chutovymi bunkami slovakov.
0 0
možnosti

ros

4. 6. 2003 12:12
!!!!
nejlepsi halusky umi moje babicka....Je to asi 20 km od Prešova...jezdim tam každej rok na 14 dni na dovolenou a uz se na halusky strasne tesim...
Jednou jsem si je dal v Žilině ale nestalo to za to.
Když halušky jedine od babičky!!!!
0 0
možnosti

Ćechmír Čech

4. 6. 2003 11:52
České halušky
Vážení,
     jak tak čtu Vaše oslavné ódy na halušky, jídlo to v celém širém světě absolutně nevídané, nejlepší a nejslovenštější, musím Vám sdělit kacířskou českou myšlenku (oni Češi nakonec byli vždycky kacíři): chlupaté knedlíky, v Čechách několik století známé jídlo chudých a mslných lidí, je jídlo prakticky ze stejného hnízda (nebo také těsta), ne-li zcela identické. Snad jen ta velikost jednotlivých kousků je rozdílná, a to ještě ne vždycky. Pokud tomu někdo nevěří, ať si laskavě přečte a srovná oba recepty a ingredience, ze kterých se tato jídla skládají, případně oba inkriminované výtvory podrobí laboratorní analýze. Včera jsem měl k obědu výborné chlupaté knedlíky se zelím a škvarkama. Nebo že by to snad byly halušky? Byly ty to takové malé kousky, aby se v tom čert vyznal. Přeji dobrou chuť!
0 0
možnosti

František

4. 6. 2003 10:34
Halušky
Miluji halušky a moc lituji, že čerstvá brynza není v Čechách prakticky k dostání. Občas je k dostání balená ve vaničkách, ale to není ono. Pokud vím, správně by se měla brynza spotřebovat cca do 48 hodin od expedice z výroby. S haluškami na ve slovenských hospůdkách nemám zkušenost, ale jestli je pravda, co se tady většinou píše, je škoda, že si restauratéři neváží tak výborného a domácího produktu.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  9.5 15:53

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

Zkažená dovolená? Na naštvané hosty pomalu nastupuje umělá inteligence

12. května 2024  10:11

Omluvy rozzlobeným klientům je podle Natashi, ředitelky luxusního resortu jednou z nejtěžších částí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra SPECIÁL: Unikáty pražského metra, které nikdy nepoznáte

8. května 2024

K 50. výročí zahájení provozu pražského metra vám seriál Na co zírá mašinfíra přináší řadu bonusů z...

Úplně obyčejné a nádherné Polsko. Objevte Roztoczanský národní park

13. května 2024

Až na samém východě Polska leží Zwierzyniec, krásné místo uprostřed zelených, hustých lesů. Je...

Zkažená dovolená? Na naštvané hosty pomalu nastupuje umělá inteligence

12. května 2024  10:11

Omluvy rozzlobeným klientům je podle Natashi, ředitelky luxusního resortu jednou z nejtěžších částí...

Na co zírá mašinfíra: S Praotcem Čechem k Řípu a za mašinkami do Zlonic

12. května 2024

Seriál Dnes pojedeme s Praotcem Čechem přímo pod bájný Říp. Spěšný vlak, kterým jsme vyrazili z Vraňan do...

Od půl desáté žádný alkohol. Na Mallorce a Ibize se zpřísní prodej v resortech

11. května 2024  19:58

V částech Mallorcy a Ibizy, které jsou hojně navštěvovány turisty, bude nově platit přísný zákaz...