Turecké pobřeží Egejského moře je plné nádherných měst a městeček, která stojí...

Turecké pobřeží Egejského moře je plné nádherných měst a městeček, která stojí za návštěvu. Jedním z nich je i Antalya, která se nachází na jihu Turecka a je známá svou bohatou historií, nádhernými plážemi a skvělou kuchyní. | foto: Shutterstock

Antalya, královna turecká riviéry, je plná slunce a historie

  • 1
Turecké pobřeží Egejského moře je plné nádherných měst a městeček, která stojí za návštěvu. Jedním z nich je i Antalya, která se nachází na jihu Turecka a je dobře známá svou bohatou historií, nádhernými plážemi a skvělou kuchyní.

Antalya se pyšní svou historickou čtvrtí Kaleiçi, která se nachází na starém přístavišti. Tato oblast je plná úzkých uliček, historických památek a úchvatné architektury. V Kaleiçi můžete také navštívit Muzeum Antalya, které se nachází v osmanské budově z 19. století a nabízí bohatou sbírku archeologických a historických předmětů.

Památky a pláže

Mezi nejvýznamnější památky patří Hadriánova brána, která sloužila jako vstup do města během vlády římského císaře Hadriána.

Brána je vysoká přes čtrnáct metrů a její vrchol zdobí sochy Hadriána a jeho rodiny. Dalšími památkami například jsou věž Hidirlik a mešita Mehmeta Paši Tekeliho. V Kaleiçi také najdete mnoho tradičních obchodů s rukodělnými výrobky a místními suvenýry.

Dalším oblíbeným místem v Antalyi je starověké město Perge. To bylo kdysi důležitým městem v antické Pamfýlii a je známé svými dobře zachovanými římskými památkami. Divadlem a stadionem. A nádhernými mozaikami.

Aspendos je nejzachovalejším antickým amfiteátrem v Turecku.

Dnes je Antalya především proslulá svými plážemi, z nichž nejznámější je asi Konyaalti Beach, dlouhá více než sedm kilometrů. Pláž je lemována restauracemi a bary, kde si můžete vychutnat místní speciality a osvěžující nápoje. Mezi další populární pláže v Antalyi patří písčité skvosty s názvy Lara, Olympos a Phaselis.

Výhledy do krajiny i starobylého města jsou zde kouzelné a doslova sálají...

Turci a jídlo

Káva

Určitě byste měli vyzkoušet pravou tureckou kávu. Od našeho „turka“ se liší odlišnou přípravou. Připravuje se v neobvyklé kovové konvičce džezvě.

Turecká kuchyně patří mezi nejlahodnější na světě a v Antalyi se toho nemusíte bát.

Mezi nejznámější místní speciality patří lahodné masové pokrmy, jako je kebab a adana kebab, který se podává s lehkým salátem a hořčicovým dipem.

Kromě toho si můžete vychutnat i místní ryby a mořské plody, jako jsou škeble, krevety a chobotnice. Oblíbeným dezertem v Antalyi je baklava, která se skládá z vrstev tenkého těsta, ořechů a medového sirupu.

Řecko moc řecké, písek moc jemný. Hodnocení dovolené často pobaví i udiví

Mezi nejoblíbenější místní jídla patří čerstvě grilované ryby, krevety či kubba – masové koule plněné rýží, zeleninou a kořením.

Mezi speciality turecké kuchyně patří vynikající masové koule zvané köfte.

Výlety, které stojí za to

Milovníci přírody si nenechají ujít výlet do úchvatného Düdenova kaňonu, který se nachází asi dvanáct kilometrů od města. Tento kaňon je propojen s Düdenovými vodopády u ústí vtékající do Středozemního moře.

Návštěva Düdenova kaňonu nabízí návštěvníkům příležitost k procházce mezi vysokými skalami a k pokochání se krásou vodopádů.

Fascinující vodopády Düden nedaleko Antalye patří mezi nejfotografovanější místa Turecka.

Antalya je také domovem mnoha festivalů a oslav, které představují tradiční tureckou kulturu. Mezi nejvýznamnější patří Mezinárodní filmový festival Antalya, který se koná každý rok v říjnu, a Festival tulipánů, který probíhá v dubnu a oslavuje krásu a rozmanitost tureckých tulipánů.

Co byste měli ochutnat?

Adana kebab – pálivá směs mletého jehněčího masa a koření, servírovaná s plackou pide a zeleninou.

Manti – malé turecké knedlíky naplněné masovou nebo zeleninovou směsí, obvykle podávané s jogurtem a kořením.

Lahmacun – tenká placka z kynutého těsta, pokrytá směsí mletého masa, zeleniny a koření, obvykle podávaná se salátem a limetkou.

Dolma – plněné papriky, rajčata či cukety naplněné směsí rýže, masa, zeleniny a koření, vařené a podávané s jogurtem.

Baklava – sladké turecké pečivo složené z vrstev tenkého křehkého těsta, ořechů a medu, posypané skořicí a zalité šťavnatým sirupem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz