Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jihočeská vědkyně získala evropský doktorát za výzkum parazitů v krvi

  16:07
Třicetiletá jihočeská parazitoložka Marie Jalovecká získala jako vůbec první v historii Jihočeské univerzity evropský doktorát. Ve své práci shrnuje výsledky pětiletého výzkumu krevních parazitů z rodu Babesia.

Parazitoložka Marie Jalovecká zkoumá krevní parazity rodu Babesia. | foto: David Peltán, MAFRA

„Mám radost, že už je to za mnou. Právě jsem ukončila studia na Jihočeské univerzitě a zároveň na Univerzitě veterinárního lékařství ve Francii. Dostanu titul doktor a diplom z obou univerzit,“ říká Marie Jalovecká.

Po dvou hodinách, které jí zabrala obhajoba disertační práce před mezinárodní vědeckou komisí, se může mladá žena konečně uvolněně usmát. Za 180stránkovou práci sklidila pochvalu.

Oproti klasickému doktorátu musí doktorand například studovat i na zahraniční vysoké škole, disertační práci napsat v cizím jazyce a u její obhajoby musí být nejméně dva zahraniční oponenti.

„Tři roky jsem studovala půl roku na univerzitě v Budějovicích a půl roku ve Francii. Když jsem tam přijela poprvé, uměla jsem jen merci a bon jour. Ale měla jsem štěstí, že moje česká školitelka umí skvěle francouzsky a zaplatila mi jazykové kurzy. Chodila jsem do nich po večerech, a protože jsem musela mluvit v běžném životě i s kolegy v laboratoři, teď se francouzsky domluvím plynně,“ líčí mladá vědkyně.

Biologie ji zaujala už v dětství

Biologie ji fascinuje už od dětství, proto si k jejímu studiu vybrala Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity, která je propojena s vědeckým zázemím Biologického centra Akademie věd ČR.

„Když jsme nastoupili na vysokou školu, mohli jsme se během úvodních seminářů podívat, co se vůbec v Budějovicích za vědu dělá. A mně se líbili paraziti, tak jsem si už během studia domluvila stáž v jedné laboratoři Parazitologického ústavu,“ vzpomíná.

Zatímco při bakalářském a magisterském studiu se věnovala parazitům ve střevech, během doktorského studia se zaměřila na parazity přenášené klíšťaty. A vybrala si krevní prvoky z rodu Babesia, kteří infikují zvířata i člověka. Mezi laickou veřejností nejsou na rozdíl od viru klíšťové encefalitidy a bakterií Borrelia moc známí.

„Je pravda, že pro nás je to nové téma, nicméně není nové pro vědu. Na ústavu máme skvělé zázemí pro studium klíšťat a klíšťaty přenášených onemocnění a myslím si, že byla škoda studovat pouze boreliózu a klíšťovku, když můžeme zkoumat dalšího parazita, který je také problém,“ říká Jalovecká.

Objevili vzácný druh parazita

Během svého studia zavedla model Babesie, který může posloužit vědcům nebezpečné prvoky prostudovat do hloubky.

„A nyní se teprve rozvíjí, k čemu všemu ho můžeme využívat. Teď se na to soustředíme a získáváme granty. Čeká nás ještě spousta práce a budu v tom výzkumu pokračovat,“ vysvětluje s tím, že v Evropě onemocnění zvané babezióza moc časté není.

„Ale poměrně časté je v Americe, kde způsobuje komplikace a můžete se nakazit i přenosem přes krevní transfuzi,“ srovnává.

Vědci zjistili, že v Evropě působí jiný druh parazita, který je poměrně vzácný. Ale když už člověka infikuje, může být onemocnění závažné a končit i smrtí.

„Vyšetřovali jsme pacienta z Norska, který bohužel později babezióze podlehl. Ohroženi jsou především lidé s oslabenou imunitou. Není nutné, aby to byli jen starší lidé s dalšími chronickými chorobami, může to být i mladý člověk třeba po chemoterapii,“ dodává Jalovecká.

Ačkoli o své práci mluví s nadšením a je vidět, že ji paraziti opravdu baví, nežije jenom v laboratoři. „Mám spoustu koníčků. Ráda čtu knížky, s přítelem jezdíme na výlety, lezeme po skalách, jezdíme na kolech,“ vypočítává. Kondici posiluje také během, leckdy běží i z domu na Dobré Vodě osm kilometrů do práce v krajském městě.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Dobronice rozebrali místní i dělníci. I méně známé zříceniny stojí za návštěvu

O České republice se říká, že je to země hradů a zámků. Platí to také o Jihočeském kraji, kde mohou turisté navštívit desítky známých staveb. Za uplynulá staletí se z řady z nich staly zříceniny....

27. července 2024  10:11

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....