Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mladí na jihu Čech mají chuť do manželství, ukázala publikace statistiků

  11:37
Loni v jižních Čechách uzavřelo sňatek 3 407 párů, což je nejvíce od roku 2007. Naopak rozvodů ubylo, skončilo tak 1 439 manželství, což je nejméně za posledních 15 let. Dokazují to čísla statistiků v nové publikaci Ženy a muži v Jihočeském kraji 2018, kterou zveřejnili na svých webových stránkách.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Je příznivé, že roste sňatečnost a velmi klesá rozvodovost, která je nejnižší za vůbec všechna naše měřená data,“ říká Petra Dolejšová z českobudějovické pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Mladí lidé během let odkládali uzavření manželství, a tak se průběžně zvyšoval průměrný věk při prvním sňatku. Loni bylo v kraji ženichům při jejich prvním sňatku průměrně 32,2 roku a nevěstám 29,4 roku. Průměrný věk ženichů při dalším sňatku byl 48 let a nevěstám bylo průměrně 44,6 roku.

Na území kraje vstupovali do prvního manželství nejstarší muži i ženy z okresu Český Krumlov, naopak nejmladší muži se poprvé ženili na Strakonicku a Jindřichohradecku, nejmladší nevěsty byly také z Jindřichohradecka. V regionu byla nejvyšší sňatečnost na Prachaticku, nejnižší na Strakonicku.

Dvacet párů nevydrželo ani rok

Při prvním rozvodu byl průměrný věk u mužů 42,7 roku a u žen 40,1 roku, při dalším bylo muži průměrně 51,4 a ženě 46,9 roku.

„Nejčastěji docházelo k rozpadu manželství po patnácti letech, ale dvacet párů neoslavilo ani rok společného života. Nejčastěji uváděli muži i ženy jako příčinu rozdílnost povah a zájmů,“ upřesňuje Dolejšová.

Zakladatel českobudějovického Střediska pro rodinu a mezilidské vztahy a Linky důvěry Rostislav Nesnídal by uvítal, kdyby se rozvodovost skutečně výrazně snížila. Zatím to však v poradně v krajském městě nepociťuje.

„Ta čísla vždy korespondují spolu. Ti, co se letos vezmou, se většinou letos nerozvedou. Je to hra velkých čísel, přitom rozvody jsou čím dál agresivnější a zlejší. Dřív se o tom nemluvilo, dnes je agresivity neskutečně moc. Fascinuje mě, jak si novomanželé slibují, že na sebe budou hodní, a za rok je tu máme rozhádané na nože,“ popisuje Nesnídal.

Lepší vyhlídky na spokojené manželství mají podle něho páry, které spolu žijí v manželství na zkoušku.

„Jsou spolu několik let, mají děti a pak se teprve berou. Ti se znají, ale jestliže někdo skočí do manželství po několikaměsíční známosti, co o sobě vědí? Pak jim u partnera vadí i drobnosti, jako zacházení s kartáčkem na zuby nebo toaletním papírem,“ srovnává Nesnídal.

Ženy loni spáchaly 13,9 procenta ze všech 8 861 trestných činů

Ačkoli kriminalita se v regionu během let snižuje, ženy v jižních Čechách spáchaly loni 13,9 procenta ze všech 8 861 trestných činů, což je nejvyšší podíl ze všech krajů v zemi. A také výrazný přesah republikového průměru, který je u ženské kriminality 8,3 procenta.

„Je to číslo, které přesahuje i Ústecký a Moravskoslezský kraj, kde bývá kriminalita tradičně nejvyšší. To bylo překvapující zjištění,“ říká Irena Votrubová z ČSÚ s tím, že ženy v regionu mají na svědomí nejčastěji hospodářské delikty.

Celkem bylo loni v kraji trestně stíháno 5 368 lidí, z toho 956 žen. Ale protože všechny stíhané nemusí skončit před soudem, ani následně v péči Probační a mediační služby, je těžké hledat vysvětlení.

„Z našich záznamů můžeme jen potvrdit, že na prvním místě jsou u žen i mužů krádeže, na druhém a na třetím pak zanedbávání povinné výživy a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ konstatuje Martin Pilný, krajský ředitel Probační a mediační služby.

Ženy pak převažují ve školství, to je podle statistiků přefeminizované. V jihočeských školkách připadalo loni na jednoho učitele 228 učitelek, v základních školách je to jeden kantor na pět učitelek. Na středních je poměr vyrovnanější, dva ku třem ve prospěch žen.

Do mateřinek však může těžko přicházet víc učitelů, když deváťáci nemají o tento obor zájem.

„Na 259 žáků mám ve škole pět kluků. Ve třídě se třiceti žáky bývá maximálně jeden, výjimečně dva,“ srovnává ředitel prachatické Střední pedagogické školy Antonín Krejsa. Ve sborovně má však sedm učitelů ze třiceti kantorů, což potvrzuje údaje o větším zájmu mužů o výuku na střední škole.

V Jihočeském kraji tvořili ve školním roce 2018/19 muži mezi vyučujícími na středních školách 42 procent, což byl v mezikrajském srovnání čtvrtý nejvyšší podíl.

  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....