Nová hala má vyřešit problémy s nedostatkem krytých sportovišť v Písku

  11:57
Současná kapacita hal nestačí poptávce píseckých oddílů. Vyřešit to má nové sportoviště za 120 milionů, které radnice naplánovala hned vedle současné „obloukovky“. Stavbu ale kritizuje část členů komise pro architekturu a urbanismus. Poukazují na nedostatek parkovacích míst, to ale sportovcům nevadí.

Nová hala má stát v centru Písku u té současné obloukové. Tribuny jsou plánované pro více než 500 diváků. Nebude chybět moderní zázemí. | foto: Vizualizace MÚ Písek

Po výstavbě nové haly volají písečtí sportovci už léta. Teď se jejich přání přibližuje skutečnosti. Město bude mít novou sportovní halu v sousedství současné obloukové v Tyršově ulici. Rozhodli o tom zastupitelé při svém posledním zasedání.

„Není tu žádná hala odpovídající požadavkům na nejvyšší sportovní soutěže, přitom Písek hraje Interligu házené žen,“ upozornila starostka Eva Vanžurová (Pro Písek) s tím, že v současnosti je obrovský tlak na sportovní haly pro oddíly, ať je to házená, florbal, futsal a další.

„ZŠ Tylova by chtěla vybudovat atletický areál. Využili jsme proto možnosti, pozvali si architekta a projektanta, spojili se se školou a sportovci a vznikl tento návrh,“ dodala Vanžurová.

Právě na pozemcích školy má hala vyrůst. „Její vedení souhlasilo s tím, že kvůli ní přijde o dvě venkovní hřiště, ale získá možnost využívat nové sportoviště pro hodiny tělesné výchovy,“ řekla starostka.

Na základě prověřovací studie je navržená hala o vnějších rozměrech 36 krát 46,6 metru a výšce 12 metrů. Hrací plocha bude mít 42 krát 22 metrů.

„Návrh počítá se dvěma tribunami. Jedna může mít kapacitu 330 míst k sezení a 60 ke stání. Na druhé tribuně se počítá až se 168 místy. Hala by tak mohla hostit i velké sportovní akce,“ popsal vedoucí odboru investic a rozvoje Václav Filip.

Pod hlavní tribunou bude kompletní zázemí a sociální zařízení pro sportovce i diváky. „Podle návrhu by se tam mělo vejít zhruba pět šaten, šatna pro rozhodčí a zázemí pro obsluhu,“ podotkl Filip.

Naplánovali ji v kasárnách

O výstavbě krytého sportoviště se v Písku diskutuje už dlouho. V roce 2008 dokonce město připravilo projekt všesportovní haly pod lesnickou školou. „Stál 2,5 milionu korun, následovalo územní rozhodnutí a další věci. Reprezentativní stavba by bývala uzavřela celý sportovní areál. Pak ale přišly návrhy na umístění bazénu pod lesárnu a projekt skončil v šuplíku,“ připomněl Jiří Lejčar (KSČM).

Nedávno radnice plánovanou všesportovní halu situovala do nové městské čtvrti navržené v lokalitě bývalých Žižkových kasáren.

„Proces přípravy zastavění areálu kasáren a schvalování územní studie postupuje poměrně pomalu a možnost výstavby haly v této lokalitě se v nejbližších letech nejeví příliš reálně. Mimo jiné i proto jsme přistoupili k tomuto řešení,“ přiznala starostka Vanžurová a dodala, že kapacity krytých sportovišť v Písku poptávce sportovců nestačí. Některé týmy proto jezdí trénovat do jiných měst a obcí.

Plánovanou stavbu ale kritizuje část členů komise pro architekturu a urbanismus. Poukazují na nedostatek parkovacích míst, který není ani v budoucnu možné nijak vyřešit. Upozorňují na možné nehody při příjezdech sportovců k hale a zatěžování silnic v centru. Navíc podle nich zvolené místo neumožňuje výstavbu důstojné sportovní haly.

Proti tomuto názoru se ale staví sportovci. Argumentují tím, že už dnes jsou hráči zvyklí k obloukové hale docházet pěšky z okolních parkovišť. Přímo na místo je může dovézt autobus, který pak odjede na parkoviště u výstaviště.

„Mně by se taky líbilo, kdyby v areálu kasáren nebo jinde vzniklo něco jako Westfalenhallen v Dortmundu pro šest tisíc lidí, ale všichni víme, že je to nereálný sen. Jsem vděčný za současný návrh. Pokud se hala postaví, jak je momentálně navržená, splní veškeré požadavky pro naše federace a je to velký krok kupředu i ohledně zázemí pro sportovce. Navíc je důležité, že z ní bude možné procházet do sousední obloukovky,“ komentoval Michal Horák, zastupitel za Piráty a předseda oddílu házené.

Návrh podpořil i předseda komise pro urbanismus a architekturu Tomáš Franců (Pro Písek). Měl ale připomínku.

„Přimlouval bych se, aby se takto významná stavba nesoutěžila na základě zákona o veřejných zakázkách. Záměr si zaslouží architektonickou soutěž na základě České komory architektů. Byla by tam prodleva půl roku. Architekti, kteří se přihlásí do výběrového řízení, nebudou nadšení, protože to pro ně bude nelehký úkol udělat to pěkně a účelně. Možná to bude mít vliv i na nízký zájem,“ tvrdil Franců.

Ani jeho návrh ale nakonec neprošel. Zastupitelé schválili investiční záměr výstavby haly a zahájení výběrového řízení na projektanta. Stavba by podle odhadů měla město vyjít na zhruba 120 milionů korun. Nové sportoviště by mohlo být hotové v první polovině roku 2025.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Na billboardu nedaleko památníku holokaustu vyzývá kult k revoltě proti církvi

26. dubna 2024

Sotva dva kilometry od památníku holokaustu v Letech na Písecku se nachází velmi zvláštní...

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

26. dubna 2024  13:16

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil...

Kowal v Budějovicích končí, s titulem se vrací trénovat do Polska

26. dubna 2024  11:18

Trenér Andrzej Kowal po zisku mistrovského titulu s volejbalisty Českých Budějovic končí....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...