ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Cisterciákům náleží pozemky z církevních restitucí, rozhodl Ústavní soud

  • 8
Cisterciácké opatství Vyšší Brod má nárok na pozemky na katastru obcí Vyšší Brod a Frymburk na Českokrumlovsku o rozloze zhruba 2000 hektarů. Získalo je zpět v církevních restitucích už v letech 2016 až 2018, ale Lesy ČR podaly soubor žalob. Ty ale teď definitivně smetl Ústavní soud.

Žaloby zamítl už Krajský soud v Českých Budějovicích, Vrchní soud v Praze však dospěl k opačnému názoru a rozhodl, že pozemky se nevydávají. 

Ústavní soud  ovšem nyní vyhověl stížnosti cisterciáků a konstatoval, že jejich nárok na pozemky je oprávněný. Rozhodnutí vrchního soudu zrušil.

Majetek byl sice cisterciákům konfiskován na základě Benešových dekretů, avšak až po roce 1948 a podle soudce zpravodaje Davida Uhlíře posloužily tyto dekrety pouze jako záminka k pokračování majetkové křivdy. 

Podle Uhlíře je zřejmé, že vyšebrodští cisterciáci byli řádnými občany prvorepublikového Československa a nekolaborovali s nacisty, naopak. Členové řádu byli vystěhování či internování a už nacisti jim majetek zabavili.

V letech 1945 až 1948 byly dva pokusy o konfiskaci ze strany československého státu, ale ani jeden nebyl úspěšný. Po roce 1948 byly vydané další dva konfiskační správní akty podle Benešových dekretů a podle cisterciáků i tato rozhodnutí vykazují značné formální vady. 

„Klášter byl objektem náboženské perzekuce,“ doplnil Uhlíř. Budovu konventu, opatství a klášterní kostel už přitom cisterciáci získali zpět podle zákona v roce 1990.

Uhlíř také uvedl, že obecné soudy podle ustálené judikatury nemohou postupovat formalisticky, musí posuzovat případy citlivě a individuálně. „Právní stát nesmí vytvářet další křivdy,“ zmínil Uhlíř.

V roce 2017 získalo opatství část majetku zpět prostřednictvím církevních restitucí.

Cisterciácké opatství ve Vyšším Brodě už muselo v minulosti část majetků získaných v restituci státu vrátit, a to zhruba 2100 hektarů lesa. Restituci napadl státní podnik Lesy ČR, kterému pak daly zapravdu Vrchní soud v Praze i Nejvyšší soud.

Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v Česku a národní kulturní památka. V roce 1259 jej založil Vok z Rožmberka.

Po vzniku Československa přišel klášter po pozemkové reformě o většinu statků. Za nacismu obsadilo budovy gestapo, mělo tam depozitář nakradených cenností. Komunisté klášter v roce 1950 zrušili, obnoven byl v roce 1990.

,