Chci trvanlivější pivo a vařit nové speciály, říká nový ředitel Dudáka

  8:25aktualizováno  8:25
Měšťanský pivovar Strakonice má nového ředitele. Minulý týden se jím stal dosavadní obchodní ředitel Marek Pohanka. Uspěl ve výběrovém řízení vypsaném poté, co strakonická radnice odvolala dosavadního ředitele Jaroslava Tůmu.

Nový ředitel strakonického pivovaru Marek Pohanka. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Pohanka plánuje v pivovaru změny: chce, aby pivo bylo trvanlivější, ve skladech lepší evidence a zároveň z prodeje větší zisky. „První krok bude získat nového sládka. Poté budeme vytvářet tlak na obchodní oddělení, abychom splnili plány, které jsme si s představenstvem vytyčili. Výstav do konce roku chceme mít o 1 500 hektolitrů vyšší, než byl loni. Ten byl 62,5 tisíce hektolitrů. Prvotní úkol je ale v obsazení sládka,“ říká Pohanka.

Máte už konkrétní jména sládků, se kterými jednáte?
Máme ve hře tři lidi, se kterými jednáme. Dva už dříve v pivovaru pracovali a jeden je bývalý sládek pivovaru Bernard, pro kterého hrají zkušenosti. Rádi bychom to do konce měsíce vyřešili, aby pivovar nebyl bez jména a člověka, který ručí za kvalitu piva. Chtěli bychom udržet současné receptury a chceme, aby pivo co do trvanlivosti vydrželo alespoň dva měsíce. Zároveň nový sládek by měl přinést své recepty na speciální a třeba sezonní piva, která nám otevřou dveře do dalších restaurací.

Čím zlepšíte trvanlivost, když pasterizaci se pivovar po celou dobu bránil?
Investovali jsme do výroby, ale neměli jsme stále garantovanou trvanlivost. Po konzultacích dnes víme, že když standardizujeme výrobu, aby neměla výkyvy, a při dodržení jednotlivých kroků na jednotlivých odděleních bychom měli garantovat trvanlivost dva až tři měsíce včetně stálosti chutě.

Opustil jste pozici obchodního ředitele. Bude na ni vypsáno výběrové řízení?
V rámci mzdových úspor a i vzhledem k velikosti pivovaru bude tato funkce částečně spojená. To znamená: nebude už pozice obchodního ředitele, ale bude vedoucí obchodních zástupců, který by měl zhruba polovinu až šedesát procent mé práce, a jednání s řetězci a dlouhodobé smlouvy bych měl pod sebou stále já. Nechceme dělat nějaké výrazné řezy, abychom lidi propouštěli a zase nabírali, a nebudeme ani navyšovat počet zaměstnanců, ale chceme vnést do pivovaru novou dynamiku. Může se stát, že budou lidé, kteří takto nebudou chtít spolupracovat. Může dojít k jejich obměně.

Marek Pohanka

V pivovarnictví začal pracovat před patnácti lety. Nastoupil jako řadový obchodní zástupce do pivovaru Krušovice, později přešel do Staropramenu a pak byl obchodním ředitelem rodinného pivovaru Kácov. Posledních sedm let pracoval jako obchodní ředitel Dudáku – Měšťanského pivovaru Strakonice. Je ženatý a má dvě děti. V současné době žije v Praze a zvažuje své přestěhování do Strakonic.

Jak si představujete větší dynamiku podniku?
Určitě v lepší kontrole obchodních zástupců, aby plnili své úkoly. Chceme vytvořit zdravý tlak na obchodní oddělení, je třeba zapracovat na marketingu, na kterém se od začátku roku šetřilo. Některé informace o pivovaru nebyly kladné a pivovaru toto neprospívalo. Chceme, aby lidé jasně věděli, že pivovar nekrachuje, není na prodej a neupadá.

Nebylo vaší náplní práce sedm let, kdy jste byl obchodním ředitelem, vytvářet právě tento tlak, o kterém hovoříte?
To samozřejmě, ale rozdíl bude v rozpočtu. Dosud jsme měli jednu peněženku, která se musela rozdělit mezi obchodní oddělení a výrobu. Za tu dobu se utratilo zhruba šedesát milionů korun a vše šlo do výroby. Bylo to po dohodě se mnou, aby byla výroba v pořádku a měli jsme kvalitní výrobek, protože v případě pivovaru naší velikosti se chyby ve výrobku neodpouští.

Jaký to mělo konkrétní dopad na obchodní oddělení?
Obchodní oddělení tak bylo limitováno rozpočtem, který nedovoloval oslovit nové trhy, a museli jsme se soustředit na trh, jak se říká, okolo komína. Z kraje roku, kdy se dají oslovit noví zákazníci, jsme měli na obchodním oddělení malý rozpočet, protože pivovar je vždy na malém výstavu. V sezoně, kdy se rozpočet navýšil, už bylo pozdě, protože sehnat v tu dobu zákazníka je složité. Ti už mají smlouvy s pivovary a měnit v tu dobu hlavní sortiment v restauraci je složité.

To se teď tedy změní?
Dosud se pracovalo jen s číslem výstavu, a ne s číslem peněz. Pro nás je důležité, abychom přinesli pivovaru finance. Spokojen budu třeba, když splníme finanční očekávání s menšími hektolitry, tedy podaří se nám prodat více maržových značek. To jsou v podstatě produkty od jedenáctistupňového piva dále. Naproti tomu nebyl bych spokojen, kdyby se nám podařilo prodat více hektolitrů třeba desetistupňového piva a nepřineslo nám to takový zisk. Chceme přesáhnout obrat 110 milionů korun, dnes se pohybujeme okolo 105 milionů korun.

Po volbách nové vedení města zjistilo, že v pivovaru chybí lahve a bedny za tři miliony korun. Už jste zjistili, jak k tomu manku došlo?
Pivovar po této kauze chce uzavřít skladové prostory a dát jednotlivým zaměstnancům, kteří budou mít sklady na starosti, hmotnou odpovědnost. Už jsme zavedli první opatření, prošli jsme celý pivovar a zjistili, kde jsou snadno přístupná místa. Dosud nikdo v podniku neměl hmotnou zodpovědnost za obalový materiál, teď budou sklady uzavřené, skladníci si je budou navzájem předávat.

Promiňte, já neznám skladníka, který by neměl hmotnou zodpovědnost...
Já také ne. Kontrola byla celková jen inventurou, žádná dílčí.

Debata byla také o sponzoringu ze strany pivovaru. Jaký je váš názor – sponzorovat ano, či ne?
Primárně chci, aby když například budeme sponzorovat fotbalový nebo basketbalový klub, tak se v jejich prostoru točilo naše pivo a vrátilo se nám to konzumací piva. Určitě nechceme sponzorovat akce tak, že bychom dali padesát tisíc korun a bylo jen naše logo na letáku.

To se v minulosti dělo, že jste sponzorovali nějaký klub a při zápasech se točilo jiné pivo?
Ano, třeba speciálně při basketbalu tam byla i konkurence.

To nikoho nenapadlo už dříve, že je to špatně?
K tomu asi jen: no comment.

Nejčtenější

Potápěči přežili týden v kabině pod vodou. Pili pivo a bojovali s vlhkostí

David Vondrášek (vlevo) a Václav Gabriel se po týdnu vynořili z vody. Týden...

Krátce po poledni se vynořili nad hladinu a stanovili tak nový český rekord v době strávené pod vodou. Potápěči David...

Hokejista Hanzal zvažuje předčasný konec kariéry. Byť má v NHL smlouvu

Martin Hanzal v Českých Budějovicích.

Nedá se říct, že by už neměl na NHL. Dokonce v ní má ještě smlouvu, která mu zaručuje v nadcházející sezoně příjem 4,75...

Lidé ohrožují skvosty Šumavy, i přes zákaz plavou v ledovcových jezerech

Černé jezero na Šumavě

Šumavská jezera značně trpí tím, že se v nich někteří návštěvníci přes zákaz koupou. Jezera jsou ledovcového původu a...

Vandalové zničili nápis Budějce. Město je zkouší odhalit přes Facebook

Nápis Budějce vytvořil robot formou 3D tisku. Lidé si ho rychle oblíbili....

Tradiční venkovní výstava Umění ve městě v Českých Budějovicích opět neodolala nájezdu vandalů. Tentokrát to odnesla...

Na opravené silnici pojedou auta rychleji a ohrozí losy, varují ekologové

Letecký pohled z roku 2013 na rakouský lyžařský areál Hochficht. Za vrcholy...

Ekologické Hnutí Duha dalo podnět k přezkumnému řízení ohledně zmodernizovaného úseku silnice na Šumavě u státní...

Další z rubriky

Dálnice D3 rozhýbala trh s pozemky u rakouských hranic

V pátek 29. března 2019 začala oficiálně stavba úseku dálnice D3 Hodějovice -...

Nabízíme zprostředkování prodeje pozemků v katastru Dolního Dvořiště. Leží u budoucí dálnice. Podobných inzerátů od...

Na co zírá mašinfíra: Unikátní jízda divočinou do srdce České Kanady

Jindřichohradecká úzkokolejka, zastávka Kaproun

Prázdninový díl seriálu Na co zírá mašinfíra nás zavede do romantického kraje, který se právem nazývá Česká Kanada. Po...

Policista obžalovaný z mučení a nadávek při výslechu jde před soud

Ilustrační snímek

Podle obžaloby nutili násilím k přiznání 32letého recidivistu. Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů...

Najdete na iDNES.cz