Probourali se na půdu a získali velký mezonet i terasu na střeše

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 3+kk rodině, kde dospěly obě dcery, přestal stačit. Nebo přesněji chybělo soukromí pro jednotlivé členy rodiny. Jenže opustit příjemnou pražskou lokalitu se nikomu nechtělo. Řešení se našlo: připojením půdy nad bytem vznikl dostatečně velký mezonet.

Jedna z ložnic dcer s vestavěnými skříněmi | foto: Archiv autorů

Rodina měla velké štěstí, nad částí jejich bytu (a zčásti bytu sousedů) v šestém podlaží kvalitního činžovního domu byla nevyužívaná půda. Prostor se podařilo odkoupit a získat všechna potřebná stavební povolení včetně souhlasu sousedů.

Stavebními úpravami vznikl mezonetový byt s novým obytným prostorem o ploše 77 m2, celkově má interiér 160 m2. V horním podlaží jsou dvě ložnice se společným sociálním zázemím, v němž se pro příští rok počítá i s typizovanou infrasaunou.

Podlaží spojuje vřetenové točité schodiště založené na konzoli.

Podlaží spojuje vřetenové točité schodiště založené na konzoli.

Náročná realizace si vyžádala úzkou spolupráci projektanta Josefa Krále a stavební firmy Martin Slavíček – Marty & Marty.

Mezonet autoři přihlásili do soutěže Interiér roku, kde byl iDNES:cz hlavním mediálním partnerem (o výsledcích soutěže více zde).

Náročná stavba

V původním bytě se velké změny nechystaly, pouze se měla vybourat příčka mezi obývacím a dětským pokojem, aby vznikla prostorná místnost pro společné soužití celé rodiny s odděleným kuchyňským koutem. Samozřejmě bylo potřeba spojit obě podlaží bytu vřetenovým schodištěm.

Investor si přál získat také pohodlný výstup na střechu domu, která v budoucnu poslouží jako terasa. Výrazným prvkem se měly stát viditelné prvky dřevěného krovu, zbroušené a opatřené bezbarvým protipožárním nátěrem.

Vzhledem k nedostatečné výšce sedlové střechy u pozednic navrhl projektant pro zajištění dostatečných výšek v nových ložnicích a koupelně pultový vikýř, a to tak, aby nenarušoval střešní „krajinu“ okolních staveb.

Fotogalerie

Obálka vikýře s dodatečnou izolací střechy je vytvořená jako difúzně otevřená konstrukce z dřevovláknitých tepelných izolací, aby se zajistila větší tepelná pohoda v letních obdobích.

Dispoziční řešení bylo navrženo s ohledem na požadavek ponechání stávajících vazných trámů. „Pro nízkou pochozí výšku nad těmito trámy se stávající kleštiny přemístily nad vaznice, vznikl tak prostor pro atypické bezfalcové dveře,“ vysvětluje Josef Král.

Bez vikýře to nešlo

Pro spojení původních a nových prostorů použil Josef Král vřetenové točité schodiště založené na konzoli, vetknuté do střední nosné zdi. Ze statických důvodů nebylo možné vřeteno schodiště osadit na stávající dřevěný strop spodního patra.

„Stropní trámy půdy jsem nechal zesílit příložkami pro nové podlahy řešené litým cementovým potěrem, který oproti suchým podlahám zajišťuje lepší akumulační vlastnosti interiéru,“ upozorňuje projektant Král.

Horní podlaží s pokoji dcer

Horní podlaží s pokoji dcer

Nad sousedním bytem použil akustickou a tepelnou izolaci podlahy a napojení příček. Okna pultového vikýře byla osazena trojskly pro vyšší komfort, především z hlediska akustiky.

Ačkoli jsou tepelné izolace celého prostoru mírně naddimenzované, v obou ložnicích najdete klimatizační jednotku. Důvod? Investor i projektant chtěli mít jistotu, že teplý letní vzduch ze spodní části bytu nebude přehřívat horní podlaží.

V každé z nově vzniklých ložnic je dostatek úložných prostor. V jedné má její uživatelka k dispozici vestavěnou šatnu, ve druhé jsou atypické vestavěné skříně v ploše celého trojúhelníku štítu domu.

S výraznými prvky krovu dobře ladí třívrstvá dubová podlaha v obou patrech. Schodiště se stáčeným dubovým madlem doplnily stupně z dubového masivu. Schody na střechu mají v případě potřeby oddělitelnou hliníkovou spodní část.

Světlík z polykarbonátu příjemně prosvětluje prostor schodiště v místě, kde byl vytvořen horní vchod do bytu. Zmíněná vestavba infrasauny do horní koupelny je naplánovaná na letošní rok.

Viditelné prvky dřevěného krovu jsou zbroušené a opatřené bezbarvým...

Viditelné prvky dřevěného krovu jsou zbroušené a opatřené bezbarvým protipožárním nátěrem.

O projektu

Návrh, projektová dokumentace a stavební dozor: Bc. Josef Král
Kompletní realizace: firma Martin Slavíček – Marty & Marty, ta je také autorem návrhu všech povrchových úprav a výrobků bytu, včetně koupelen a točitého schodiště.
Realizace: 2015
Plocha: půdní vestavba 77 m2, mezonet celkem 160 m2

Průběh stavby
Průběh stavby

Průběh stavby

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Další z rubriky

Jak se staví sen pro maminku se čtyřmi dětmi, které přišly o otce

Obývací pokoj s velkým jídelním stolem je ve světlých barvách, včetně pohovky....

Stačil jediný špatný krok a změnil se život šesti lidí. Petr tragicky zahynul při pádu ze skály a nechal po sobě ženu...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Ze starého domu vznikl moderní, s loftovou dispozicí a spoustou betonu

Do původního prostoru vložili architekti novou loftovou dispozici.

Dům ze 70. let na východním Slovensku, v těsné blízkosti vodní nádrže Domaša, prošel obrovskou změnou. Z původní stavby...

Najdete na iDNES.cz