Pondělí 8. srpna 2022, svátek má Soběslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 8. srpna 2022 Soběslav

Před záplavami utekli do prvního patra vilky. Interiér si teď užívají

  1:00
Vilka v širším centrum Olomouce má výhled na chrám svatého Václava, ale v roce 1997 ji postihly katastrofální povodně, jaké prý přijdou jednou za 500 let. Přesto se majitel rozhodl zrekonstruovat patro a přesunout své bydlení nad případnou hladinu vody.

V bytě převládají světlé barvy a dubové dřevo na podlaze i na nábytku. | foto: Archiv Zuzany Staňkové

Naštěstí si investor mohl bydlení v domě vybrat, vilka totiž byla postavena ve 40. letech minulého století jako dvoubytová. Původní dispozice přízemí, kde majitelé bydleli, jim už však po odchodu dětí nevyhovovala.

Průchod mezi pokoji (dnes obývacím pokojem a kuchyní)

Byt ve zvýšeném přízemí bude mít nové využití, lze jej pronajímat či využít jako zázemí pro návštěvy dětí a vnoučat. Ve druhém podlaží vzniklo zázemí pro aktivní pár se zcela jasným zadáním: nové „bydlení nad vodou“.

Projekt investor svěřil architektce Zuzaně Staňkové z Atelieru Zuzi. V průběhu zpracování studie navrhla celkem pět variant možného řešení. Investoři nakonec po dohodě s autorkou zvolili kombinaci dvou variant dispozice.

Realizovaný projekt se zúčastnil letošní soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem (o výsledcích soutěže více zde). Pořadatelem a garantem soutěže byl Institut bytového designu.

Bydlení bez kompromisů

Plocha všech místností je více než 75m2, požadavek na byt s dispozicí 4+kk tak bylo možné splnit bez kompromisů.

Za vstupními dveřmi ze společného schodiště se vstupuje do haly, kterou si investoři přáli nezahltit přemírou nábytku a přitom naplnit klasické požadavky na tuto místnost. Hned za dveřmi je tak místo pro rychlé odložení sezonních svršků a bot, lze zde usednout při obouvání, odložit kabelku i klíče.

Celý prostor zvětšuje velkoplošné zrcadlo na stěně. To pomáhá přivést do haly i světlo pronikající skleněnými výplněmi dveří z obývacího pokoje a jídelny.

Již v hale použila Zuzana Staňková barvy a materiály, které se opakují v celém bytě: na podlaze přírodní dub, stěny v neutrální bílé s doplňkem jemně šedých tónů na tapetě, nábytek v kombinaci přírodního zlatého dubu a bílého lesku. Použila denní přirozené osvětlení přicházející přes sklo dveří i umělé, které se rozlévá z rampy schované za sníženým stropem ze sádrokartonu.

Z haly vedou patery dveře. Obývací pokoj, jídelna a kuchyně jsou orientovány do klidné ulice, ložnice a pracovna mají okna do velké zahrady.

První dveře vpravo vedou do obývacího pokoje, který možná překvapí vzdušností a přehledným členěním. Velká pohovka láká k posezení naproti knihovně. Televize představuje pouze doplněk, nikoliv hlavní prvek prostoru. Majitelé totiž preferují poslech hudby a četbu, tomu byl také podřízen návrh úložného systému v místnosti.

Tapeta se svislými pruhy zdůrazňuje vzdušnost prostoru. Osvětlení pak bylo podřízeno jednotlivým funkcím. Podlahová lampa umožňuje pohodlné čtení na pohovce, nasvícení obrazů rampou na stěně spolu s rampou u stropu pomáhá vytvořit intimnější náladu.

Televize představuje pouze doplněk, nikoliv hlavní prvek prostoru. Majitelé totiž preferují poslech hudby a četbu.

Sledování televize je příjemnější při rozsvícení LED pásky ve dně knihovny, na stolku pracovního koutku najdete lampu ze stejné „rodiny“ jako jsou ostatní svítidla v bytě.

Odkládací stolek u pohovky má přes svou velikost tendenci se ztrácet. Jeho skleněná horní deska poskytuje pohled na koberec „zarámovaný“ obvodem stolku. Pohodlné křeslo u psacího stolku lze využít pro usednutí s knihou či jej přisunout k pohovce v případě větší společnosti.

Praktické řešení

Dnes velmi žádané propojení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou vyřešily velké dvoukřídlé posuvné dveře. Design dveří je minimalistický, a to díky použití dveřních pouzder se skrytou zárubní.

Design kuchyně a jídelny se nese v jednotném duchu s obývacím pokojem. Kuchyň se může zdát malá, ale chytré úložné systémy ji umožňují využít do posledního milimetru. Nechybí zde myčka, horkovzdušná trouba, indukční varná deska, ani moderní digestoř v kombinaci bílého skla a nerezu.

Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se...
Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se...

Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se otevírají a zavírají podle potřeby.

V úzkém průchodu by klasické úchytky na dvířkách překážely, vyřešilo to jejich zafrézování do hrany dvířek. Na kuchyň přímo navazuje velký jídelní stůl pro šest osob. Optickému oddělení kuchyňského pracoviště a stolu napomohla dřevěná deska, která „takticky“ brání stolujícím výhledu na dřez a jeho okolí.

V jídelně se našlo místo pro většinu úložných prostor v tomto bytě, byť to na první pohled není patrné. Celou jednu stěnu totiž tvoří skříně, jejichž velikost potlačuje zvolená barevnost. Povrch je v lesklé bílé, jež odráží světlo, takže hmotnost skříní vůbec nevnímáte.

Ložnice není velká, ale pohodlné dvoulůžko s úložným prostorem zde i díky své barevnosti nepůsobí nijak mohutně. Odkládací noční stolky jsou malé, využívají však na maximum svůj přidělený prostor. Součástí ložnice jsou malá šatna skrytá za posuvnými dveřmi a úložný prostor na sezonní věci nad šatnou.

Pracovna majitele je vhodnou „zašívárnou“ pro případ úniku před čilými vnoučaty i pro odpolední siestu. Pro případ přenocování je v pracovně jednolůžko s kvalitní lehací plochou i s úložným prostorem.

Pracovna s lůžkem pro návštěvy

Z ložnice je přímý vstup do šatny.

Velká knihovna pojala rozsáhlou sbírku knih, již dnes je téměř obsazena ve dvou řadách za sebou. Pracovní stůl s pohodlným křesílkem láká i k posezení s knihou. Osvětlení v pracovně vyřešila autorka návrhu použitím repasovaného původního lustru i stolní lampy ze 40. let minulého století. Pracovna tak dostává punc příjemných starých časů.

V koupelně najdete velké umyvadlo s úložnou skříňkovou sestavou, jež se v prostoru ztrácí díky zrcadlovým čelním plochám. Majitelé dali na doporučení autorky návrhu a v koupelně si nechali nainstalovat bezbariérový sprchový kout s odtokovým žlabem, opatřený sklápěcím sedátkem a sprchovou sestavou s hlavicí s funkcí deště.

Díky čirým skleněným dveřím sprchy tak prostor koupelny působí vzdušně. Designové chromované trubkové těleso topení má integrované věšáky pro ručníky, lze se tak těšit na vyhřátou osušku či župan.

Samostatné WC přístupné z haly barevně odpovídá koncepci celého interiéru. Umývátko zde nenajdete, tak si to přál investor.

Repase se vyplatily

K základním požadavkům a zároveň doporučením autorky návrhu patřilo zachování krásné dřevěné parketové podlahy, svítidel a interiérových dveří z doby vzniku vilky.

Halu opticky zvětšuje velké zrcadlo i skříňka zavěšená na něm.

Okna byla vyměněna již dříve v rámci zateplení fasády, kdy obvodový plášť včetně členění oken zůstal zachovaný v původní podobě.

Celá rekonstrukce představovala velmi náročnou záležitost, byly vyměněny veškeré rozvody vody a kanalizace, topný systém se musel zrekonstruovat včetně výměny otopných těles. Původní elektroinstalace nevyhovovala ani požadavkům investora, ani novým bezpečnostním normám.

Parketová podlaha byla citlivě repasována a opatřena příjemným povrchem v olejovaném vosku. Krása dubového dřeva vynikla ve snad ještě hezčí kresbě, než byla ta původní. V kuchyňském koutu se z praktických důvodů použila stěrková podlaha v designu betonu.

Původní kazetové dveře s plnou i skleněnou výplní byly opraveny. Skleněné výplně jsou nové, ale odpovídají době vzniku domu. Kování dveří nechala Zuzana Staňková pečlivě repasovat, podařilo se dohledat i chybějící komponenty a klíče. Veškerý nábytek byl vyroben na míru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemnch prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Termín, od kterého se lze hlásit do dalšího ročníku, bude oznámený na tiskové konferenci v Centru současného umění DOX 4. října 2016.

Autor:
  • Nejčtenější

Dům v Beskydech si vyžádal ohromné úsilí. Výsledek je fantastický

Přemkův pozemek vypadal jako pěkná mírumilovná louka pod lesem, která ovšem klamala trávou. Navíc pozemek leží v CHKO...

O výhled nelze souseda připravit. Proto přišel zákaz patrových domů

Pády ze schodů mohou být legrační v groteskních komediích i strašidelných hororech. Ve skutečném životě jsou uklouznutí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při opravách propadal beznaději. Po dvou letech se konečně krásně vyspí

Seriál S bratrem jsme už jako malí kluci chatařili. Tehdy jsme k tomu ale neměli vztah. Povinné víkendy s rodiči se nám...

Tvrdá zkušenost je neodradila. Věří, že dům jim bude sloužit 50 let

Tomáš s Janou koupili parcelu, postavili si na ní montovaný domek a začali plánovat svůj vysněný nový domov. S první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům postavil dědeček, vnuk jej šedesát let poté citlivě přestavěl

„Chtěl jsem jít ve stopách dědečka,“ řekl o své hlavní motivaci architekt Renaud Chevallier, když se pouštěl do...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Prvotřídní rekonstrukce bytu na Vinohradech pro rodinu s dvěma dětmi

Byt v Praze na Vinohradech je velký 89 metrů čtverečních, má dispozici 4+kk a před dvěma lety prošel díky architektům z...

Dům postavil dědeček, vnuk jej šedesát let poté citlivě přestavěl

„Chtěl jsem jít ve stopách dědečka,“ řekl o své hlavní motivaci architekt Renaud Chevallier, když se pouštěl do...

Bílkova vila je secesní skvost, který se opět zpřístupnil veřejnosti

Po půl roce příprav nové expozice se znovu otevřela jedna z nejvýznamnějších pražských staveb Bílkova vila. Dům umělce,...

Bouřlivá historie hradu, který se proměnil na romantický zámek

Před necelým rokem se opět otevřely dveře Château de Mirwart, zámku, jehož historie spadá hluboko do historie nejen...

Podpora na plyn a vytápění nebude. Stát pošle jen dva tisíce na elektřinu

Lidé, kteří topí plynem nebo jsou napojeni na dálkové vytápění se letos vládní podpory nejspíš nedočkají. Podle...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Porno je čistá práce, myslí si osmnáctiletá Hanka ze SuperStar

Hana Džurbanová zaujala před dvěma lety jako zpěvačka porotu v SuperStar, kde skončila mezi osmnácti nejlepšími...

Johnny Depp trpí poruchou erekce, proto mě penetroval lahví, tvrdí Heardová

Nově zveřejněné dokumenty ze soudního procesu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou obsahují tvrzení, že slavný...

Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí analytici

Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž...