Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Ve staré řadovce vytvořili moderní interiér. Vybourali zbytečné příčky

  1:00aktualizováno  1:00
Více než třicet let stará řadovka nesplňovala představy nových majitelů o pohodlném bydlení. Interiér ani jeho dispozice neodpovídaly dnešním požadavkům, navíc část byla ve velmi špatném stavu.

Z původní dispozice přízemí zůstala pouze schodišťová stěna a komín (krbová vložka se vyměnila). | foto: Free Architects

Studio Free Architects je podepsané pod dalším příspěvkem do soutěže Interiér roku, v níž je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem. Klienti se na ně obrátili s žádostí o proměnu interiéru řadového dvoupatrového domu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 31. 1. 2016
Vyhlášení výsledků: 8. 3. 2016

Nespokojeni byli zejména s dispozicí přízemí. Stavbě z 80. let odpovídal i interiér, nesoudobý, místy ve velmi špatném stavu, který také chtěli změnit.

Navržený prostor měl být vzdušný, prosvětlený, bez zbytečného členění. Představa investorů byla celkem jasná: interiér s čistými tvary, s důrazem na světlé neutrální odstíny a omezený počet barev.

Přízemí bylo hodně „rozpříčkované“, malé místnosti působily stísněným dojmem. Naštěstí díky nosnému systému mohli architekti nechat většinu těchto příček vybourat.

Zůstala jen schodišťová stěna a komín (krbová vložka se vyměnila). Nebylo nutné oddělovat od obývacího pokoje kuchyň či jídelnu, vznikl jeden vzdušný prostor vizuálně propojený od vstupu až do zahrady.

Fotogalerie

Dispozice v patře mohla zůstat v původní podobě, pouze se upravila koupelna se záchodem. Nezbytná však byla kompletní úprava povrchů a interiéru jako takového.

V přízemí zůstaly na většině plochy jako podlahová krytina ještě původní parkety položené do „stromečku“, bohužel značná část už byla ve velmi špatném stavu. Investorům se moc líbila světle šedá podlahová stěrka a vůbec odstíny bílé a šedivé. Aby výsledek nepůsobil chladně či dokonce mdle, architekti návrh doplnili o kontrastní prvky.

U podlahy je to právě ponechaná část původních parket po repasi, do kterých podlahová stěrka „vtéká“.

Masivní dubové dřevo tak slouží jako protiklad k minimalistickému interiéru a zároveň vytváří střet něčeho starého s moderní dobou, což je pro celý návrh typické. Jako třetí výrazný kontrastní prvek k bílé barvě a dřevu zvolili autoři projektu tmavě šedou barvu.

Výsledkem je otevřený prostor s čistými tvary. Barvy, materiály i povrchy jsou voleny tak, aby výsledek působil vyváženým dojmem.

Projekt

Kategorie: soukromý interiér (rekonstrukce)

Název a místo: řadový dům v Praze

Autoři: studio Free Architects, Ing. arch. Martin Poledníček

Koupelnu osvětluje denní světlo.

Koupelnu osvětluje denní světlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Vlastní voda i elektřina. V Čechách roste soběstačný dům bez sítí

Šetrný dům, který si vyrobí veškerou elektrickou energii sám, zachytí maximum dešťové vody, nezbavuje se zbytečně...

Manželé si postavili dřevěný ráj, z luxusního domu jsou nadšeni

Vanessa a Michael jsou velcí příznivci dřeva, navíc se s ním často setkávají i ve svých profesích. Michael je tesař,...

Herec Ota Jirák přestavěl rozpadlou hospodu na chalupářské království

V chalupě na Mladoboleslavsku našel své útočiště nejen známý herec, dabér a mim Ota Jirák se svou milou ženou...

Nová kuchyň i obývák za 110 tisíc. Majitelce proměna vyrazila dech

Tereza bydlí s manželem a synem v panelovém bytě a moc si přeje novou kuchyň, protože v té současné se podle jejích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Centrum hyzdila skládka. Teď je tu osmdesát tůněk a niva pro stoletou vodu

Na místě bývalého rybníka se skládkou ve středu obce Veselí v Pardubickém kraji vznikl volnočasový areál pro všechny...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Nová kuchyň i obývák za 110 tisíc. Majitelce proměna vyrazila dech

Tereza bydlí s manželem a synem v panelovém bytě a moc si přeje novou kuchyň, protože v té současné se podle jejích...

Centrum hyzdila skládka. Teď je tu osmdesát tůněk a niva pro stoletou vodu

Na místě bývalého rybníka se skládkou ve středu obce Veselí v Pardubickém kraji vznikl volnočasový areál pro všechny...

Parádní ložnice s výhledem na Hrad. Je super, pochvaluje si majitel

Jan bydlí v půdním bytě na pražských Vinohradech, který si nedávno zrekonstruoval. Domů se chodí především vyspat,...

V Ralsku opravili ruinu a otevřeli muzeum českých vystěhovalců do Brazílie

Zchátralá budova bývalé školy z devatenáctého století v Ralsku-Náhlově v Libereckém kraji se díky spojenému úsilí...

Najdete na iDNES.cz