Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám bydlení. To je i případ mladé rodiny s dvěma dětmi, která si pořídila byt v Praze a přála si jej upravit podle svých představ.

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt 3+1 měl největší obývací pokoj přístupný hned od vchodu a průchozí do kuchyně, v levé části byly dva samostatné pokoje. Koupelna? Tradičně velmi malá, byť předchozí majitel už zrušil průchod do kuchyně.

Nábytek byl vyrobený na míru.

Nábytek byl vyrobený na míru.

Rodina se obrátila na architekty ze studia Kouba Interier. Z několika předložených návrhů si majitelé nakonec vybrali variantu, v níž největší pokoj připadne dětem.

Do pokoje zůstal přístup ze vstupní části bytu. Pro dvě děti je zde jak dostatek úložného prostoru, tak dostatek místa na hraní.

Proměna bytu s novou dispozicí

„Kuchyňská linka zůstala téměř na původním místě, stále sousedí s koupelnou. Zvolili jsme však řešení pod oknem. V bytě jsou parapety dostatečně vysoko, takže to bylo možné. Okno tak propouští spoustu denního světla přímo na pracovní plochu,“ popisuje nové řešení Ing. Alena Koubová ze studia Kouba Interier, které proměnu navrhlo i kompletně realizovalo.

Z pokoje přilehlého ke kuchyni se stal menší obývací pokoj. Jeho základ představuje pohodlný stůl pro čtyři lidi. Dále se do něj vešla menší sedací souprava a velká knihovna s televizí.

Fotogalerie

Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem se zvětšoval. Tento zásah do nosné konstrukce musel samozřejmě projít schválením statika a procesem stavebního povolení.

Z posledního pokoje je ložnice rodičů, opět s dostatkem úložného prostoru. Komora zůstala zachována na původním místě.

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a mírně se rozšířila do chodby. Vešel se tak do ní pohodlný sprchový kout, nika pro pračku se sušičkou a umyvadlo se skříňkou. Další úložný prostor je tradičně v zapuštěné skříňce skryté za zrcadlem.

Materiálové řešení

Základním materiálem zvoleným pro tuto přestavbu se stal dub. Krásná dřevěná dobová podlaha určuje ráz celého bytu. Kuchyňská linka je v neutrální kombinaci bílé a dubu na pracovní desce. Ve stejném designu byl vyřešený i úložný prostor v chodbě.

V koupelně a WC najdete krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým...

V koupelně a WC najdete krémový elkoformátový obklad, doplněný šestiúhelníkovým dekorem.

V koupelně a WC najdete krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým dekorem, interiérové dveře jsou bílé.

„V koupelnách s oblibou realizujeme vyzděné sprchové kouty. Dává nám to větší svobodu ve volbě rozměrů, dokážeme lépe využít prostor. Navíc pak sprcha vypadá velmi pěkně. Schůdek, který v panelovém domě musíme kvůli odpadu realizovat, není velký a nebrání pohodlnému využívání. Na odkládání kosmetiky se nejlépe osvědčila nika,“ upřesňuje Alena Koubová.

Skříňka pod umyvadlem má vrchní desku z umělého kamene corianu. Jde o odolný materiál, nenasákavý, tudíž velmi vhodný do vlhkého prostředí. Pod deskou je prostorná zásuvka na kosmetické drobnosti s dubovým čelem.

Na uložení další kosmetiky se výborně hodí zapuštěná skříňka se zrcadlem. Je v úrovni obkladu, takže neruší výsledný dojem z koupelny. Na WC se jako odkládací místo použila nika nad vestavěným instalačním modulem. Její zadní stěna opět zvýrazňuje dekor.

Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací...

Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací prostor.

Pohodlí v kuchyni

Kuchyňskou linku vyřešili architekti do tvaru písmene L. Na kratší straně je lednice a dřez, pod oknem netradičně varná deska s troubou pod deskou. Na konec sestavy se vešla užší spížní skříň.

„Tuto sestavu jsme nakonec s majiteli zvolili jako nejlepší, nejlépe využívá daný prostor. Někomu možná chybí digestoř, zde ji nahrazuje velké okno. Samotné okno je od varné desky dostatečně vzdáleno, takže nedochází ani k nadměrnému zašpinění,“ vysvětluje Ing. Martin Kouba, který vede truhlářskou výrobu.

Digestoř zde není, indukční deska a velké okno pomáhají řešit její absenci.

Digestoř zde není, indukční deska a velké okno pomáhají řešit její absenci.

Majitelé nakonec nechtěli skříňky až ke stropu, takže kuchyň je velmi vzdušná. Dominantní úložný prostor představují spodní skříňky, dvě horní skříňky slouží především na sklo a talíře.

„Plně jsme využili stranu pod oknem. Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu, vznikl tak ideální odkládací prostor. Za spodními skříňkami zůstal radiátor, jeho alespoň částečnou funkčnost zajišťuje mřížka v parapetu, v soklu kuchyně a také v sádrokartonovém obložení stoupaček,“ popisuje Martin Kouba.

„Pracovní deska je z laminátu v dekoru dubu, přední hrany tvoří masivní nákližek. Díky použitým technologiím a postupům tak vzniknou velmi odolné hrany i spoje pracovních desek,“ dodává Kouba. Mezi skříňkami je epoxidová stěrka imitující beton, tedy materiál odolný a vhodný k přímému kontaktu s vodou.

Autoři:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Najdete na iDNES.cz