Paneláková proměna bytu 3+1 pro mladou rodinu: bez bourání to nepůjde

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce panelákových bytů jsou téměř vždy spojené i se změnou dispozic. Přece jen životní styl se změnil. I rodina paní Aleny by chtěla výraznější změnu. S ní by jí měla pomoci naše poradna architekta.

Vizualizace: Základem je bílá barva skříněk, která splývá s bílou výmalbou. Do tohoto bílého základu se propisuje dřevěný rám s horními skříňkami, jakési „okno“ s vlastní pracovní plochou. | foto: Boq architekti

„Jsme mladá rodina zatím s jedním dítětem, rádi bychom měli i další. V bytě určitě chceme zrekonstruovat celé jádro, které je v současnosti umakartové. Pokud to bude možné, dali bychom přednost zachovat WC oddělené od koupelny. V koupelně by se nám líbil sprchový kout s vysokou vaničkou, která by šla použít i na ‚cachtání‘ dětí. Určitě využijeme pračku i sušičku,“ popisuje svou představu čtenářka Alena.

Kuchyň po odstěhování předchozích majitelů

Kuchyň po odstěhování předchozích majitelů

Vzhledem k dietnímu omezení a věku syna téměř denně připravuje domácí stravu, kuchyň by rodina ráda měla jako „srdce“ domova. Musí být plně vybavená spotřebiči, včetně myčky nádobí.

„Pokoj, ložnice a předsíň nám velikostně vyhovují, s dalšími místnostmi se nebráníme ani rozsáhlejší rekonstrukci, například zmenšit obývací pokoj, aby se mohla zvětšit koupelna. Mezi našimi ‚pracovními nápady‘ figurovala i varianta přestavět jádro tak, aby byla chodbička z kuchyně směrem k WC a nemuselo se stále procházet obývacím pokojem,“ doplňuje představy rodiny Alena.

Dvě varianty rekonstrukce pro ni připravilo studio Boq architekti.

Pohled architektů

Fotogalerie

Hlavní úprava spočívá v odstranění příčky oddělující obývací pokoj od kuchyně a v přebudování bytového jádra. V obou variantách jsou ložnice ponechány na svém místě.

Vzhledem ke stavebním úpravám bychom doporučili instalaci nové podlahy, která bude sjednocovat celý byt, například dřevěné parkety, které lze třeba za deset let, až syn či děti povyrostou, snadno přebrousit. Prostor za vstupními dveřmi doporučujeme řešit v dlažbě, tím se vymezí předsíň. Dlažbu doporučujeme nainstalovat i do koupelny a na WC.

Stávající dispoziční řešení nenabízí téměř žádné úložné prostory, které rozrůstající se rodině určitě budou chybět, proto jsme v obou variantách řešili umístění komory a šatny.

Původní dispozice

Původní dispozice

Varianta č. 1

Na vstupní část navazují úložné prostory, nábytková sestava tvořící komoru/šatnu, lavici pro pohodlné přezouvání a skříně přístupné z chodby, která vede do obytného prostoru.

Plánujete rekonstrukci a potřebujete půjčit? Půjčte si s rozumem.

Obytný prostor se ubouráním dělicí příčky zvětšil. Může zde být pohromadě celá rodina, paní Alena tak při přípravě jídla bude v kontaktu s rodinou, její syn bude mít větší prostor na hraní.

Kuchyň jako „srdce domova“ je u jedné stěny, na protější stěně jsme navrhli jednoduchou nábytkovou sestavu s televizí. Jídelní stůl navrhujeme kulatý, pohodlně se u něj usadí celá rodina.

Varianta č. 1

Varianta č. 1

Kuchyňská linka je sestavena z bloku vysokých spotřebičů: chladnička, trouba, mikrovlnná trouba, spížní skříň, na něj navazuje pracovní linka s horními skříňkami, samozřejmě nechybí myčka nádobí. Paní Aleně bychom doporučili spotřebiče vestavné, celá kuchyně tak bude pěkně sjednocená a designově čistá, také úklid bude mnohem snazší.

Bytové jádro bylo přebudováno na koupelnu s velkorysým sprchovým koutem. Toaleta sice tvoří součást koupelny, ale je umístěna v samostatné místnosti oddělené posuvným panelem. Pro pračku a sušičku byla navržena praktická nika.

V dětském pokoji se počítá se sestavou úložných prostor, psacího stolu, na protější stěně pak s postelí s hracím koutkem. V ložnici navrhujeme vytvořit malou šatnu s posuvným panelem, který ji od samotného spaní odděluje. Toto lze vyřešit pouze nábytkově, bez výstavby pevných příček. A tedy s malými náklady.

Varianta č. 2

Na vstupní část navazuje lavice s věšákem a botníkem, z chodby směrem do obytného prostoru je přístupná komora. Obytný prostor s kuchyní a jídelnou je navržený stejně jako u předchozí varianty, jsme přesvědčeni, že toto řešení využívá prostor nejefektivněji.

Bytové jádro bylo přebudované na koupelnu s vanou a s nikou pro umístění pračky a sušičky. WC je umístěno samostatně se vstupem z chodby. V dětském pokoji vznikla sestava úložných prostor, psacího stolu, na protější stěně postel či palanda s hracím koutkem.

Varianta č. 2

Varianta č. 2

V ložnici navrhujeme vytvořit malou šatnu s posuvným panelem, který ji od samotného spaní odděluje. Součástí šatny pak může být i „němý sluha“, kolíková stěna s háčky či žebřík, který slouží pro rychlé odkládání či přípravu oblečení k nošení.

Pokud přijde do rodiny další dítě, na nějaký čas se postel posune k jedné straně, z druhé strany tak bude možno umístit dětskou postýlku.

Tip s oknem

V interiérech, kde je kuchyň spojená s obývacím pokojem, se vždy snažíme, aby byla designově co nejčistší. Například bílý základ, do kterého se propíše dřevěný rám s horními skříňkami, jakési „okno“ s vlastní pracovní plochou. Tento motiv se pak může zopakovat napříč celým bytem, například v dětském pokoji u řešení sestavy úložného prostoru s psacím stolem, interiér je tak rázem sjednocený.

Vizualizace: Motiv „okna“ lze použít třeba i v ložnici či pracovně, ale také v...
Vizualizace: Motiv „okna“ lze použít třeba i v ložnici či pracovně.

Vizualizace: Motiv „okna“ lze použít třeba i v ložnici či pracovně, ale také v dětském pokoji.

Autoři návrhu

Boq Architekti – Ing. arch. Jana Stachová a Ing. arch. Miroslav Stach

Tvůrčí duo obklopené šikovnými kolegy. Mladí architekti, kteří se zaměřují zejména na návrhy rodinných a bytových domů, rekonstrukci bytů, interiérový design i odbornou pomoc s realizací projektů.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Počítejte však s tím, že žádostí je velmi mnoho. U panelových bytů se dispozice opakují, zkuste si vyhledat stejný typ bytu, který máte vy.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Další z rubriky

Panelákový byt 3+kk oživila spousta chytrých detailů. Ožily i lodžie

Obytný prostor pokračuje volně i na lodžii. Jídelní stůl supluje kuchyňský...

Některé projekty působí „jako přes kopírák“. Mladý pár si pořídí panelový byt ve špatném stavu a rozhodne se jej...

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Ze starého domu vytvořil mladý pár moderní bydlení se spoustou světla

Zvenčí nepoznáte, že jde o rekonstrukci staršího rodinného domku.

Mladý pár z Košic se rozhodl zrekonstruovat starý dům v městské části Džungľa. Výsledek jejich práce ukazuje, že je...

Najdete na iDNES.cz