Byt po rekonstrukci oživila žlutá barva, konečně mají pořádnou koupelnu

  1:00aktualizováno  1:00
Nedostatek úložného prostoru bývá obvyklým problémem většiny bytů. Majitele pražského bytu trápila však mnohem více malá koupelna a uzavřená kuchyň, kde maminka neměla přehled o tom, co dělají děti v obývacím pokoji.

Velký jídelní stůl je pro šest stolujících. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt měl pro úpravy, a tedy bourání příček, jednu velkou výhodu: je v domě se skeletovou nosnou konstrukcí, což dovoluje udělat velké změny v dispozici. Odpadá tak problém se statikou. V klidové části bytu, tedy v případě pokojů, větší dispoziční změny potřeba nebyly.

Dřez i myčka byly umístěné pod okno.

Dřez i myčka byly umístěné pod okno.

„Zaměřili jsme se na kuchyň, obývací pokoj a koupelnu s WC. Záměrem bylo otevřít obytný prostor, propojit jej s kuchyní a zvětšit koupelnu,“ vysvětluje Ing. Alena Koubová ze studia Kouba Interier.

Nové dispoziční řešení

„Při návrhu nové dispozice bylo limitující instalační jádro a bohužel i stoupačky topení vedoucí skrz koupelnu,“ upozorňuje Alena Koubová. Nakonec zvítězila varianta s kuchyní do U, velkoryse propojenou s obytným prostorem. Koupelna se zvětšila, takže se do ní vešla vana, prostorný sprchový kout, velké umyvadlo i pračka se sušičkou.

Dominantu obývacího pokoje představuje velký stůl, 100×200 cm, s pohodlnými šesti místy. Za ním je členitá knihovna doplněná o uzavřený úložný prostor. V druhé části pokoje se ocitla sedací souprava a TV s minimalisticky pojatým nábytkem. Hlavní úložné prostory tvoří vestavné skříně v chodbě, ložnici a ve velké komoře. Zádveří bytu tak mohlo zůstat vybavené pouze nejnutnějším nábytkem určeným k odkládání.

Materiálové a barevné řešení

Fotogalerie

„Byt je velmi světlý a prosluněný, chtěli jsme proto, aby tento dojem zůstal. Barevné řešení je tedy spíše neutrální, jen doplněné o žluté detaily,“ popisuje Alena Koubová.

Podlaha je v celém bytě vinylová, v dekoru světlého dřeva. K ní se dobře hodí dveře z dubové dýhy, v chodbě bezfalcové.

Koupelna je v zemitých tónech hnědé, použitý byl velkoformátový obklad i dlažba. V koupelně mysleli autoři proměny také na úložný prostor, za dvoukřídlým zrcadlem je zapuštěná koupelnová skříňka, u vany a sprchy pak nechybějí odkládací niky na tělovou kosmetiku.

„Kuchyňská linka je do U, prostor pod oknem jsme využili pro umístění dřezu a myčky. Do kratší části jsme naplánovali varné centrum, vysoké skříně jsou pak na stěně ke koupelně.

Kuchyň je z vysokotlakých laminátů, stejně tak jako pracovní deska doplněná o masivní dřevěné hrany. Obklad mezi skříňkami tvoří tvrzené sklo,“ popisuje řešení kuchyně Ing. Martin Kouba, který ve společnosti Kouba Interier vede výrobu nábytku.

Kuchyň ve tvaru U využívá dokonale veškerý prostor, horní skříňky jsou téměř až...

Kuchyň ve tvaru U využívá dokonale veškerý prostor, horní skříňky jsou téměř až do stropu.

Hodně pozornosti věnovali architekti také knihovně. I ta je vyrobená z vysokotlakých laminátů v dekoru dubu, žluté a šedé. Pro jídelní stůl zvolili autoři naopak masivní dřevo, které doplnili kovovým podnožím. Majitel bytu vybral krásné židle a osvětlení, které celek vhodně doplňují.

Dětský pokoj si majitelé zařizovali sami, na míru byla vyrobena pouze policová sestava s žebřinami.

Autoři projektu

Ing. Alena Koubová
*1979

Absolventka Fakulty pozemního stavitelství ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba

*1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Vysoká kultura cestování. Nádraží v Ivančicích je ozdobou celé trati

Budova železniční stanice v Ivančicích od cestování vlakem spíš odrazovala.

Výpravní budova železniční stanice v Ivančicích v Jihomoravském kraji donedávna příliš nelákala k cestě vlakem. Nyní...

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Najdete na iDNES.cz