Rekonstrukce bytu, kde se snadno bouralo. Zmizel průchozí pokoj

aktualizováno 
Mladý pár si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl v původním stavu, čekal na kompletní rekonstrukci. Naštěstí šlo o dům s nosným železobetonovým skeletem a panelovými stropy, kde nebývá problém se statikou. Návštěva byla fotografována pro magazín Bydlení mezi panely.

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police. Kuchyň je tak opticky oddělena od obývacího prostoru. | foto: Jaroslav Kvíz

Kromě špatného technického stavu byla zcela nevyhovující i dispozice bytu. Kuchyň byla sevřena mezi koupelnu a spíž, jeden z pokojů byl průchozí. Celkově byt působil stísněným a tmavým dojmem.

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Bydlení mezi panely.

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Bydlení mezi panely.

„V řešení nové dispozice jsme se zaměřili na získání dvou samostatných pokojů a pohodlného obytného prostoru,“ vysvětluje Ing. Alena Koubová ze studia Kouba interier. Díky nově vzniklé chodbě má nyní každý pokoj samostatný vstup.

Větší pokoj má balkon, majitelé s ním počítají později jako s dětským. Mezi ním a obývacím pokojem je malá ložnice. Prostorná kuchyň je propojena s obývacím pokojem.

Koupelna zůstala nakonec téměř identicky velká jako v původním stavu, jen malou vanu nahradil velký sprchový kout a pračka se přesunula do kuchyně. Toaleta je oddělená.

„Malý prostor jsme chtěli maximálně využít. Naproti dvoulůžku je tudíž velká vestavěná šatní skříň. Prostor u okna, mezi nosným sloupem a stěnou, jsme vyplnili peřináčem, který zároveň slouží jako noční stolek,“ doplňuje Ing. Martin Kouba, který v rodinné společnosti vede výrobu nábytku.

Kuchyň s pračkou

Kuchyňská linka ve tvaru písmene U má spoustu úložného prostoru. Podél stěny s koupelnou umístili architekti vysoké skříně se spíží, ledničkou i troubami. Na ně navazuje varné centrum. Dřez a pracovní plocha jsou pod oknem, na konci linky se podařilo zabudovat vestavěnou pračku.

Fotogalerie

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police, kuchyň je tak pouze opticky oddělena od obývacího prostoru. Na kuchyň navazuje jídelní stůl pro čtyři lidi. V klidové části zůstal prostor pro sedací soupravu a televizor s menší skříňkou.

Základ koupelny vyřešil bílý plastický obklad a šedá dlažba imitující beton. Výrazné jsou černobílé obklady v nice a za toaletou.

„V malé koupelně jsme vsadili na jednoduchost, to znamená sprchový kout přes celou šířku místnosti a umyvadlo se skříňkou. Další úložný prostor je v zapuštěné zrcadlové skříňce, kterou s oblibou používáme v našich realizacích,“ podotýká Alena Koubová.

Ve sprchovém koutě vznikla nika na odkládání. Koupelnou prochází trubky topení, tento technický prvek proto architekti přiznali a natřeli černou barvou.

V dlouhé chodbě se architekti snažili vyhovět požadavku majitelů bytu na dostatek úložného prostoru: celou stěnu vyplnili bílými skříněmi, které tak nezatěžují prostor svou hmotností. V zádveří je umístěna praktická nika s botníkem a věšákem vyrobená z dubových fošen.

V bytě je základem střídmé barevnosti barva a dekor dubu včetně podlahy, dále se objevuje v celém bytovém prostoru bílá a černá. Nábytek z bílého vysokotlakého laminátu doplňují dubové detaily: pracovní deska, niky a police.

V obývacím pokoji a kuchyni je epoxidová stěrka, imitace betonu, která v kuchyni chrání zeď v prostoru mezi skříňkami. V obývacím pokoji představuje na jedné zdi dekorativní prvek. Volnou stěnu majitelé plánují doplnit výraznějším obrazem.

Epoxidová stěrka chrání v kuchyni zeď v prostoru mezi skříňkami.

Epoxidová stěrka chrání v kuchyni zeď v prostoru mezi skříňkami.

Autoři projektu

Ing. Alena Koubová *1979

Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, kde mimo jiné řídí stavební práce

Ing. Martin Kouba *1979

Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Bydlení mezi panely.

Autor:

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Půdnímu bytu v Brně dodávají vřelost OSB desky, je z nich i nábytek

Pocit velkého prostoru ještě umocňuje pohled přes...

Půdní vestavbu v domě z konce 19. století na dosah brněnské Zbrojovky a prvorepublikových městských lázní pojal...

Sbohem, růžová. Žokejka Kristýna je z proměny pokojíčku nadšená

Jednáctiletá Kristýna by chtěla svůj růžový pokojíček proměnit. Herečka Jana...

Když se kůň stane koníčkem, je nutné tomu leccos přizpůsobit. Dokonce i vlastní pokoj. Designérka Petra Indruchová má...

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Další z rubriky

Nestěhuj se, vylepšuj. Senzační přístavby, které přifoukly malé domy

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit....

Když je dům pro rodinu malý, není třeba se stěhovat, stačí nemovitost rozšířit. Nejlepším řešením je přístavba či...

Ze staré fary vznikl hostinec s terasou i skvostnými dveřmi na WC

Architekti pamatovali i na venkovní kryté posezení.

V odsvěceném kostele se běžně pořádají koncerty nebo podnikové večírky. Majitel historické fary z přelomu 19. a 20....

Rekonstrukce bytu, kde se snadno bouralo. Zmizel průchozí pokoj

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police. Kuchyň je tak...

Mladý pár si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl v původním stavu, čekal na kompletní rekonstrukci....

Najdete na iDNES.cz