Zdevastovaný panelákový byt 4 + 1 vypadá po rekonstrukci jako luxusní novostavba

  1:00aktualizováno  1:00
Zbourat a postavit znovu. Tak zněl stručný názor odborníků na rekonstrukci dvougeneračního panelákového bytu. Proto byly nutné velké zásahy do nosné konstrukce, které vyžadovaly naprosto precizní provedení.

Obývací pokoj - vizualizace | foto: Akad. arch. Jiří Vlček

Byt na pražském Barrandově byl v děsivém stavu. Přesto si jej rodina pořídila. Rozhodlo místo s dobrou dopravou do centra i okolí, blízkost školy i snadné parkování. Špatný stav měl i svou výhodu - nižší pořizovací cenu bytu.

Původní stavPůvodní stav

Původní stav

Upozornění: Místo fotografií jsou většinou použity vizualizace, použité fotografie vznikly před nastěhováním. Majitelé s nafocením hotového interiéru nesouhlasili, vzniklo pouze několik záběrů pro potřeby autora návrhu, které najdete ve fotogalerii.

Původní stav

Zařazení do kategorie "dvougenerační" dostávaly panelákové byty za přítomnost druhého WC. To platilo i zde. "Všechny zdi byly panelové, žádný siporex, navíc ve většině případů nosné, což komplikovalo rekonstrukci," vysvětluje Alena Koubová z firmy Kouba interiér, která celou akci realizovala.

V původní dispozici byly čtyři pokoje, miniaturní kuchyně a pokojík, který měl sloužit jako jídelna. "Mezi hlavní nevýhody, kromě neodmyslitelného umakartového jádra, patřily malé a vzájemně uzavřené prostory a nedostatek úložných prostor," doplňuje hlavní nedostatky bytu stavební inženýrka Alena Koubová.

Obývací pokoj

Majitel bytu požadoval kompletní rekonstrukci v nadstandardní kvalitě, moderní a vzdušný interiér. Realizaci proto předcházela pečlivá příprava, vytvořily se desítky vizualizací, než vznikla konečná podoba bytu.

Do podoby bytu mluvili i sousedé

Bohužel nevyšel záměr s dveřmi s výškou 240 centimetrů, které dodávají interiérům na prostoru a světle. V jedné z variant byly dveře a průchody navrženy téměř do stropu, což schválil i statik. Nakonec ale nesouhlasilo společenství vlastníků, proto se od záměru upustilo, v rámci zachování přátelských vztahů v domě.

Chodba - původní návrh s vysokými dveřmi

Původní návrh s vysokými dveřmi

Interiér

Interiér - vizualizace

Také koupelna prošla několika vývojovými stádii. Zvažovala se verze se sprchovým koutem, nebo bez, v obkladech se od cihlových obkladaček přešlo ke krémovým.

Finální koncept jasně vymezuje klidovou zónu s ložnicí a dvěma dětskými pokoji, a obytnou zónu. Tu tvoří odpočinková část s jídelnou navazující na otevřenou kuchyni. Díky změně dispozice celého bytu vznikla prostorná koupelna s denním světlem. Středem bytu musel zůstat stávající betonový pilíř s dřevěným obložením.

Průběh stavby

Stavbu zahájilo náročné řezání nosných stěn, aby se získalo potřebných sedm otvorů přibližně v rozměrech dveří. Zbourala se i nenosná betonová příčka. Nová dispozice byla vyzděna z Ytongu.
V celém bytě je nová elektroinstalace včetně slaboproudého vedení (počítačová síť a rozvod satelitů).

V jedné ze skříní v chodbě se šikovně schovala nika, kde jsou všechny sítě sdruženy a zapojeny do příslušných přístrojů (modem atd.)
Kvůli vedení vody a odpadu z vany a pračky bylo nutné zvednout téměř celou plochu koupelny o deset centimetrů. Betonový schůdek byl jediným řešením.

Dětský pokoj synaDětský pokoj syna

Dětský pokoj syna - vizualizace

"Zákazník požadoval dokonale rovné a hladké povrchy stěn. Všude jsou proto hladké sádrové stěrky, jejichž aplikace je náročnější a dražší než použití obvyklého keraštuku. Výsledek však stojí za to," doplňuje Alena Koubová.

V koupelně stojí 180 cm dlouhá vana v nice, kterou uzavírá na zakázku vyrobená skleněná zástěna. Přinesla nečekané komplikace – dlouho se nedařilo najít firmu, která by (na první pohled jednoduchou a rovnou) zástěnu vyrobila.

V "komínku" u okna vznikl prostor pro pračku a sušičku. Protější straně dominuje umyvadlo se šířkou 105 cm. Obklady jsou bílé a krémové (Villeroy & Boch). Instalační přizdívka za vanou umožnila osazení sprchové baterie.

Koupelna

Koupelna - vizualizace

Koupelna

Barevné varianty

V chodbě jsou ve výklencích skryté vestavěné skříně (botník, šaty, úložný prostor) se zrcadlovými dveřmi. Kuchyňskou linku pak navrhl architekt do vzniklých nik.

Za zaslepenou instalační šachtou stojí lednice a spížní skříň, pod oknem je dřez a pracovní plocha, ve výklenku u koupelny myčka a varná deska s troubou. Vše je v bílém lesklém laku, pracovní deska z Corianu, obklad stěn z matného skla, které se snadno udržuje.

V obývacím pokoji nechybí velký jídelní stůl, také v bílém laku. Prostorná sedací souprava má jeden díl pevný, tvrdě čalouněný. Nahrazuje tak konferenční stolek a nehrozí, že by se děti o něj uhodily.

Kuchyně s dřezem pod oknem - zeď chrání sklo před znečištěním

Realizovaná kuchyně - zeď chrání sklo před znečištěním

Kuchyně s dřezem pod oknem

Kuchyně s dřezem pod oknem - vizualizace

Dominantu pokoje představuje barevná stěna v benátském štuku, v odstínu indická červeň. Tuto úpravu stěny najdeme i v ložnici, kde architekt zvolil olivově šedou. V šatní skříni se za posuvnými dveřmi skryl pracovní kout.

Atmosféru v interiéru podtrhují značková svítidla, některá díky stmívačům s možností regulace intenzity světla. Na zastínění oken byly použity japonské posuvné závěsy.

Ložnice rodičů

Dveře v celém bytě jsou dýhované (americký ořech). Stejnou dýhu najdete i na vnitřní straně nových bezpečnostních dveří.

"Podlahu jsem volil s ohledem na nevelkou plochu bytu. Africká teaková mozaika velmi drobných rozměrů plochu oživí a příznivě rozčlení. Je kladena v celém bytě jedním směrem, v ose vstupu. Tím plochu bytu opticky zvětšuje a zceluje," vysvětluje architekt Jiří Vlček.

Ložnici opticky zvětšuje zrcadlo na posuvných dveřích skříně

Projekt

Návrh dispozice a vybavení: Akad.arch. Jiří Vlček
Kompletní realizace stavby: Kouba interier, s.r.o.
Nábytek: KID interiérový design

Kuchyně v dnes již téměř tradiční bílé

Kuchyně v dnes již téměř tradiční bílé

Kuchyně s dřezem pod oknem

Kuchyně s dřezem pod oknem

Autor

Akad.arch. Jiří Vlček
* 1959
Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze u profesorů Josefa Svobody a Ladislava Vrátníka, Ateliér architektury, interiéru, nábytkového designu, výstavnictví a scénografie.

Od roku 1986 navrhuje bytové a komerční interiéry, rodinné domy, rekonstrukce, výstavy a scénografie. Je členem mezinárodní Asociace interiérových architektů – AIA. Má vlastní architektonické a designérské studio JV DESIGN.


Autor:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Vysoká kultura cestování. Nádraží v Ivančicích je ozdobou celé trati

Budova železniční stanice v Ivančicích od cestování vlakem spíš odrazovala.

Výpravní budova železniční stanice v Ivančicích v Jihomoravském kraji donedávna příliš nelákala k cestě vlakem. Nyní...

Hasiči z Chrástu mají nevšední zbrojnici. I s věží pro sušení hadic

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně prošla kompletní rekonstrukcí...

Hasičská zbrojnice z roku 1953 v Chrástu u Plzně sloužila nejen hasičům, ale i dalším spolkům, které zde měly klubovnu,...

Poradna architekta: proměna bytu se zoufalou dispozicí koupelny i kuchyně

Stávající kuchyň, z níž se vstupuje do koupelny. Samotná kuchyňská linka je...

Tato dispozice se před lety architektům opravdu nepovedla. Kuchyňská linka v chodbičce, malá koupelna přístupná jen z...

Najdete na iDNES.cz