Z „hájenky“ mají skvělé moderní bydlení. Ale z ulice vás to nenapadne

  1:00aktualizováno  1:00
Ctít to, co vytvořili jiní, nebývá vždy jednoduché. Přesto se manželé se dvěma dětmi rozhodli, že domu z roku 1965, který koupili nedávno na okraji Prahy, ponechají při rekonstrukci jeho původní vzhled. Ovšem jen do ulice.

Pohled z ulice na dům po rekonstrukci | foto: Archiv majitelů

Rekonstrukci dostali na starost architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák ze studia Archport. Na přání investorů měli domu, kterému kvůli jeho vzhledu a umístění začala rodina říkat „hájenka“, zachovat přibližně stejnou podobu. Ovšem jen do ulice, směrem do zahrady už měli volnou ruku.

Pohled z ulice na dům před rekonstrukcí

Pohled z ulice na dům před rekonstrukcí

Jedním z důvodů bylo i to, že jde o dům ve staré zástavbě, kde má i samotná ulice specifický vzhled: domy stojí pouze po jedné straně, na druhé už je les.

Původní užitnou plochu 159 m2 s dispozicí 3+1 architekti upravili na 4+1 s plochou 203 m2. Toto zvětšení se podařilo díky přístavbě s výhledem a přímým výstupem do zahrady.

Návrh a kompletní zařízení interiéru svěřili majitelé studiu X, designérce Kateřině Horské. Právě ta přihlásila projekt do soutěže Interiér roku, kde je hlavním mediálním partnerem iDNES.cz.

Může se hodit

Britská Čtvrť

Moderní bydlení v rezidenci Britská Čtvrť. Další byty k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Jeden velký prostor

Nejdůležitějším úkolem pro Kateřinu Horskou bylo zařídit prostor v přízemí o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a také pracovna rodičů.

Dvě třetiny tohoto prostoru se šest metrů širokým oknem směřujícím na jih do zahrady jsou na úrovni terénu, tedy přesně o 80 cm níže než zbývající část prvního nadzemního podlaží.

Fotogalerie

Rozdíl vyrovnávají tři schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. Ve druhé části místnosti je kuchyňská linka a jídelní kout, jemuž dominují svítidla Shadow od Lucie Koldové, společně s dnes už ikonickými židlemi od manželů Eamesových.

Na osvětlení kladla designérka velký důraz, a to v celém domě. Vybrala svítidla Puri, která v různých velikostech, zabudovaná všude v sádrokartonových podhledech, svým jednoduchým designem přirozeně splývají s interiérem.

Jako hlavní materiál se v místnostech objevuje bělený dub. Byl použit nejen na podlahy, ale i na výrobu veškerého nábytku na míru: knihoven (zde v kombinaci s černými kovovými stojnami), ale také kuchyňské linky, v kombinaci s černým a medovým sklem.

Obývací část s knihovnou

Obývací část s knihovnou

Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě zrepasovaného trubkového křesílka, koupeného v bazaru. Schodiště do druhého nadzemního podlaží osvětluje kruhové okno. Do horního patra se podařilo umístit koupelnu dětí a jejich dvě ložnice.

Ty jsou v základu vybaveny nábytkem a světly z IKEA s doplňky, obrazy a texty vytvořenými na přání jejich obyvatel. Příjemnou atmosféru studentských pokojů dotváří francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů.

Majitelé jsou spokojeni, že zůstal zachován původní vzhled domu, zatímco v interiéru se podařilo vytvořit moderní a vzdušný prostor.

Pohled do kuchyně
Kuchyňská linka: kombinace černé skleněné pracovní desky, medového skla a...

Kuchyňská linka: kombinace černé skleněné pracovní desky, medového skla a běleného dubu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na kongresu Living Forum 5. 4. 2016 v pražském Centru současného umění DOX.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Poradna architekta: byt s atypickou dispozicí je vždycky problém

V atypickém prostoru není pro rodinu s dětmi dostatek místa ani úložného...

Bytové domy, které hýří atypickými dispozicemi interiérů, bývají černou můrou pro bytové architekty. Varují před jejich...

Byt po rekonstrukci oživila žlutá barva, konečně mají pořádnou koupelnu

Velký jídelní stůl je pro šest stolujících.

Nedostatek úložného prostoru bývá obvyklým problémem většiny bytů. Majitele pražského bytu trápila však mnohem více...

Nepovedená privatizace poničila Národní dům víc než obě světové války

Porevoluční léta přinesla Národnímu domu nepovedenou privatizaci.

V srdci Karlových Varů stojí luxusní secesní Grandhotel Ambassador. Nechybělo však mnoho a cenná historická budova by...

Najdete na iDNES.cz