Zachránili starou chalupu i nábytek, teď mají pohodu se saunou

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce chalupy v hodně špatném stavu nebývá rozumným řešením, jenže v některých chráněných krajinných oblastech musíte na novostavbu zapomenout. A tak se lidé pouštějí do náročného úkolu s nadšením a přesvědčením, že rekonstrukci zvládnou. Někdy se to i podaří.

Dům po rekonstrukci odpovídá původnímu vzhledu. | foto: Kamil Varcoller

Další příspěvek do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem, je věnován české „klasice“, záchraně staré chalupy.

Venkovský domek, postavený koncem třicátých let minulého století na úpatí Krkonoš, měl na začátku rekonstrukce dvě přízemní místnosti a jednu podkrovní. Na stavu objektu se podepsaly roky sezónního používání bez jakékoliv údržby. Řadu let byl dokonce opuštěný, bez využití.

Původní stav chalupy

Původní stav chalupy

Prvotní záměr? Pouze provést nejnutnější rekonstrukce, aby šlo dům opět používat k rekreaci. Postupně se však přestavěl celý, dodatečně přibyla i sauna a vířivka.

Autorkou projektu je Ing. arch. Helena Míková Hexnerová.

Nové dispozice

Majitel chtěl dvě malé přízemní místnosti spojit v jednu, vybudovat chybějící koupelnu a v podkroví získat další dvě až tři menší místnosti, to vše bez zásahů do krovu.

V přízemí tak vznikla jedna velká místnost, která slouží jako kuchyně, jídelna i společenský prostor a je přístupná ze vstupní chodby. Z té se vstupuje i do nově vzniklé koupelny a na schodiště, které vede do tří podkrovních pokojů.

Fotogalerie

Materiály, povrchy i veškeré vybavení interiéru majitel vybíral po konzultaci s architektem. Zachovalé původní vybavení chalupy se opravilo a doplnilo novým nábytkem.

Pro koupelnu byl zvolen jednoduchý koncept interiéru a vybavení. Dominantní barvou obkladů je zelená skleněná mozaika, stejně jako v kuchyni. Má evokovat typickou zelenou barvu kachlových kamen, která dříve bývala častou výbavou venkovských domácností. V kombinaci s bílým a stříbrným obkladem působí svižně a čistě. Do poměrně malé koupelny se vešel i sprchový kout a dvojumyvadlo.

Kde se žije

Hlavní dominantu společenské místnosti představuje komín s krbovou vložkou v centru místnosti, který symbolicky odděluje kuchyni od obývací části. Podlaha v místnosti je masivní třívrstvá lepená se vzhledem klasických prken.

Přízemí patří velkému obytnému prostoru.

Přízemí patří velkému obytnému prostoru.

Kuchyňská linka je jednoduchá, plná dvířka mají vyfrézovanou ozdobnou drážku, prosklená zdobí lišty. Inspirací pro architektku Míkovou Hexnerovou byly venkovské kredence. Kuchyň nechala vyrobit ze smrkového dřeva namořeného na bílo, pracovní deska je masivní, lepená z dřevěných špalíčků a povrchově upravená olejem. Obklad za linkou tvoří opět zelená skleněná mozaika.

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a stolek pod televizí (dříve kuchyňský stůl) jsou původní, židle, jídelní stůl a konferenční stolek nové. Některé doplňky také přibyly ze starožitnictví. Většina svítidel v domě, kromě mosazného lustru v obývacím pokoji, je novodobých, s historizujícím vzhledem.

Příjemné podkroví

Do patra se dostanete po smrkovém schodišti, pod jehož ramenem se podařilo umístit bojler a úložné prostory. V patře vznikly tři pokoje, modrý, červený a béžový. Postel a noční stolky v pokojích jsou vyrobeny na zakázku, část nábytku je však původní, po důkladné renovaci.

Pokoj v patře

Pokoj v patře

Do koupelny se vešel sprchový kout i dvojumyvadlo.

Do koupelny se vešel sprchový kout i dvojumyvadlo.

Pokoje nejsou nijak velké, ale poskytují veškerý potřebný komfort. Ve všech třech je kromě dvoulůžka i dostatečný úložný prostor. Díky střešním oknům je v místnostech dostatek přirozeného světla. Pro větší pohodlí zde byl jako podlahová krytina zvolený koberec.

Relaxace v sauně

Když se po rekonstrukci proměnila kůlna na garáž, rozhodl se majitel přistavět ještě relaxační část, která k horské chalupě patří, tedy saunu s odpočívárnou a dokonce s vířivkou. Ty jsou umístěny v přístavbě garáže. Vchod do místnosti je opět ze vstupní chodby.

Protože relaxační část vznikla až dodatečně, byly pro ni už jen omezené prostorové možnosti. Má tak atypický podlouhlý tvar. Sauna je umístěna na jednom konci místnosti, vířivka s odpočivnou vyvýšenou palubou na straně druhé.

Celou místnost nechal majitel obložit dřevem, pouze ve střední části, kde je sprcha, se použila jako obklad stříbrná mozaika. Přirozené světlo do místnosti přivádějí tři asymetricky rozmístěné světlovody, doplněné rovněž nepravidelně rozmístěnými svítidly.

Relaxační zóna se saunou

Relaxační zóna se saunou

Relaxační zóna s vířivkou

Relaxační zóna s vířivkou

Návrh v maximální šíři respektuje původní charakter objektu, avšak s ohledem na co největší komfort uživatele. Spouštění přímotopů pomocí mobilu představuje jen jednu z možností vytápění, dalším zdrojem tepla je krbová vložka s horkovzdušnými rozvody do podkroví.

Do interiéru byly použity převážně přírodní materiály a maximum použitelného původního zrestaurovaného nábytku, včetně historických radiopřijímačů ze sbírky majitele.

Vzhled domu byl v co největší míře zachován. Chalupu doplnilo zahradní posezení, které nabízí možnost využití pozemku i za nepříznivého počasí.

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a...

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a stolek pod televizí (dříve kuchyňský stůl) jsou původní.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na kongresu Living Forum 5. 4. 2016 v pražském Centru současného umění DOX.

Autor:
  • Nejčtenější

Byt v krkonošském paneláku se proměnil v luxusní horskou chatu

Paneláky do Krkonoš nepatří. Jenže už tam stojí. Tak co teď? Architekt Milan Jirouš se rozhodl pro hodně radikální...

Dům na nožkách a pozemek snů. Rodina víc nechce, o zahradu se nestará

Dům ze dřeva, ocele a kamenů sestavil pro tříčlennou rodinu architekt John Curran společně se svým bratrem. Pod jejich...

Odešli do Krušných hor. Manželka navrhla celý dům sama a dobře udělala

Krušné hory již dávno nejsou krušné. Zdecimované porosty osmdesátých let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, které...

Spala na podlaze, neměla skříň. Konečně se dočkala krásného bydlení

Anna žije již několik let po různých podnájmech a nedávno se rozhodla, že skoncuje se spaním na matraci i s provizorním...

Poradna architekta: panelákový retro byt 3+1 potřebuje radikální změnu

Bydlení v panelových domech na Jižním Městě sice bývá často vysmívané, přesto je tato lokalita velmi žádaná kvůli...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky
Premium

Zázraky se dějí. Ze zapomenuté barokní památky je dnes výstavní zámek

Michal Bedřich žije několik let na zámku a stará se o jeho provoz. Od začátku se podílel na ukázkové rekonstrukci,...

Parádní proměna. Tmavá půda je k nepoznání, zalila ji záplava světla

Fotograf a kameraman Tomáš chce splnit přání své ženě, která touží spát pod hvězdami. Rozhodl se proto zrekonstruovat...

Zříceninu hradu Cimburk opravují již 25 let. Otevřeno mají po celý rok

Zřícenina moravského Cimburka u města Koryčany je v „servisu“ už čtvrt století. Kdosi spočítal, že tu spolek Polypeje...

Proměna za 20 tisíc vyšla nakonec mnohem dráž. Výsledek je ohromující

Václav je muzikant, bydlí v pronájmu a touží po originálním a osobitém bydlení. Zároveň si neví rady s nefunkčním...

Najdete na iDNES.cz