Má vanu v kuchyni spojené s obývacím pokojem. To tu ještě nebylo

  1:00aktualizováno  1:00
Natálie si přála v bytě velkou vanu. Bez ohledu na to, že si pořídila nevelké 2+kk s miniaturní koupelnou, kam bylo možné umístit sotva malý sprchový kout. Architekti našli hodně neobvyklé řešení.

Prostoru kuchyně s obývacím pokojem dominuje velká vana umístěná na pódiu. | foto: Archiv studia Brunetti Design

Pro architekty ze studia Brunetti Design bylo zadání majitelky více než komplikované. V bytě v právě dokončené novostavbě v Praze 5 totiž nesměli udělat žádné stavební úpravy. Takové zásahy investorka odmítla.

Projekt přihlášený do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem, si tak nelze nezapamatovat: vanu v kuchyni má patrně jen málokdo.

S vanou v kuchyni

Do konstrukce pódia bylo možné schovat vedení instalací, které sem řemeslníci...

Do konstrukce pódia bylo možné schovat vedení instalací.

Nakonec se autoři interiéru rozhodli pro netradiční řešení: vanu umístili na pódium z kompaktních desek mezi kuchyňskou linku a obývací část pokoje.

Do konstrukce pódia bylo totiž možné schovat vedení instalací, které sem řemeslníci přivedli tak, že je „schovali“ za kuchyňskou linku. Vyřešilo se tak potřebné spádování pro odpad.

Kvůli malému prostoru volili architekti především světlé barvy a velkoplošná zrcadla, která prostor opticky zvětšila. Celý prostor kuchyně s obývacím pokojem sjednocuje stěna, na kterou byla aplikována omyvatelná stěrka. Ta díky své povrchové úpravě vyřešila odolnost stěny za pracovní deskou a zároveň v prostoru kolem vany.

Dále bylo nutné do prostoru umístit ještě pracovní stůl s úložným prostorem pro tiskárnu a další vybavení. Pro zachování dojmu většího prostoru se jako podpěra pracovního stolu použila podpěra z čirého kaleného skla, která přechází dál v závěsnou úložnou sestavu skříněk.

Fotogalerie

V návaznosti na koncept developera, jímž je bydlení v zeleni, byly jako hlavní dekorační prvek zvoleny právě rostliny, které vypadají, jako kdyby vyrůstaly z lampy nad jídelním stolem. Obdobně funguje zelená stěna ve vstupním prostoru.

V ložnici byl kladen důraz především pocit klidu a pohodlí, které nabízí dominanta pokoje: takzvaná boxspring postel, jejíž velikost kompenzuje bronzové zrcadlo, za nímž se ukrývá vestavná skříň s dostatkem úložných prostor.

Byt s dispozicí 2+kk má sloužit jako startovací bydlení pro mladou ženu, která si chce naplno užívat života.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na kongresu Living Forum 5. 4. 2016 v pražském Centru současného umění DOX.

V bytě bydlí majitelka sama, proto jí umístění vany v prostoru kuchyně spojené...

V bytě bydlí majitelka sama, proto jí umístění vany v prostoru kuchyně spojené s obývacím pokojem vyhovuje.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Další z rubriky

Byt na Barrandově má krásný výhled, bělenou podlahu a stěrky na stěnách

Byt s výhledem na Vltavu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si...

Byt s krásným výhledem na Prahu a s velkou zahradou ve svahu na Barrandovské skále si majitelé přáli zařídit v městském...

Tak vypadá ráj. Vila v tyrkysové laguně je na prodej za 42 milionů korun

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém...

Nově zrekonstruovaná stylová vila je zasazena v tyrkysové laguně na soukromém poloostrově Anahita v Indickém oceánu na...

V 70. letech bylo možné cokoliv. A tak také zařídila svůj vysněný byt

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018...

Novinářka Laura Hofenková z Wageningenu v Nizozemsku se v dubnu 2018 přestěhovala do svého vysněného bytu. Téměř vše,...

Najdete na iDNES.cz