Dvoupodlažní mezonet si navrhla sama majitelka. Nebála se černé

  1:00aktualizováno  1:00
Možná díky netradiční partnerské spolupráci vzniklo nové originální bydlení Markéty a Larse. Ona k věci přistupovala s profesionalitou bytové architektky a interiérové designérky, on působil v roli jejího náročného klienta a investora. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

V podkrovní části bytu má své místo pohodlná sedací souprava španělské značky Sancal. | foto: Lukáš Hausenblas

Mezonetový půdní byt na pražské Letné koupila dvojice od developera, který stavěl půdní nástavby. Klientům však ponechal možnost realizovat prostory podle vlastních představ. S jeho architektem majitelé řešili dispoziční členění bytu, který pak převzali s hotovými vnitřními příčkami, zbytek si dodělávali sami na základě návrhů designérky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Propojením dvou pater vznikl velmi vzdušný a opravdu velkoryse pojatý dvoupodlažní byt. Ve spodním patře je u vstupu chodba s vestavěnými skříněmi, ložnice s šatnou a přilehlou koupelnou, pánská pracovna, která slouží také jako pokoj pro hosty, a dětský pokoj s dívčí koupelnou.

Pod střechou je velký otevřený prostor s posezením, kuchyní, jídelnou a toaletou. V létě se společenský prostor zvětší o velkou terasu, kam lze vstoupit dveřmi v prosklené čelní stěně.

V zásadě panovala shoda

Kdo někdy v páru zařizoval společné bydlení, jistě ví, že je to leckdy cesta trnitá. Mimo jiné je důležité, aby oba partneři naplnili své představy, nebo dospěli k přijatelnému kompromisu. To se u majitelů naštěstí povedlo, shodli se. Lars má coby kreativní ředitel komunikační agentury vysoké estetické cítění a pro Markétu představuje navrhování interiérů a design denní chléb.

Fotogalerie

Rozsáhlou rekonstrukci svého nového vysněného bytu pojali jako společné dílo, kde byl Lars investorem a Markéta profesionálem, který se postaral o úpravy dispozičního uspořádání a následně i vybavení bytu.

„Celé dílo se rodilo asi rok a půl. Byl to jeden z mých největších projektů i proto, že se celý byt stavěl, neřešili jsme jen zařízení interiéru. Na rámcovém pojetí jsme se s partnerem shodli a pak už jsem k němu přistupovala jako ke každému jinému klientovi,“ popisuje Markéta.

Partnerovi postupně prezentovala dispoziční řešení místností, dalším krokem bylo barevně materiálové schéma, kde na reálných vzorcích viděl barvy, materiály a textury pro každou místnost.

Používala vzorkovnice a stylové koláže, s nimiž běžně pracuje. Nákupu zařizovacích předmětů předcházely katalogové listy s přehlednou tabulkou s vytipovaným nábytkem, osvětlením i doplňky, a to včetně cen. Nebyla to lehká práce, Lars do toho hodně zasahoval, ale naštěstí měla jeho plnou důvěru.

Pracovna je stylově i barevně navržena v čistě pánském duchu. Objevují se tu...

Pracovna je stylově i barevně navržena v čistě pánském duchu. Objevují se tu motivy psů, jelenů, prasat i originály starých map. Křeslo je replikou křesla Brno Miese van der Rohe a jeho kovové podnoží inspirovalo i podobu stolu, jehož výrobu zajistil truhlář.

„Klaplo to i díky tomu, že jsme si hned na začátku ujasnili základní vizi. Chtěli jsme byt moderní, ale zároveň i nadčasový, bez módních výstřelků, v čistých jednoduchých liniích a s minimem dekorací. Co se týká materiálů, uspokojili jsme naši touhu po původních originálních materiálech, jako je třeba dřevo a sklo,“ říká Markéta.

Detail dělá interiér

Majitelka si také dala záležet na barevném konceptu interiéru. Díky tomu, že je velmi světlý, unesl převažující odstíny šedé, antracitové a černé barvy, doplněné o dekory dřeva.

V tomto pokoji si designérka vyhrála s kombinací barev i s detaily, jako jsou...

V tomto pokoji si designérka vyhrála s kombinací barev i s detaily, jako jsou černé textilní kabely na lampy, ornamenty použité na posteli ad.

Černou se nebála použít ani v pokoji dcery Karolíny. Chtěla tak vybočit z klišé holčičího růžového pokoje a pomocí černé dát prostoru dynamiku. Růžová, černá, bílá a dekor křivek spolu nakonec pěkně zafungovaly.

Pohrála si i se zdánlivě nedůležitými detaily. Třeba k tubusu digestoře doladila přisazená stropní svítidla, která pokračují v linii digestoře jako miniatura.

Dokonalé barevné shody dosáhla zase díky pruhované výmalbě v pokoji. Tapeta vzhledem k požadovaným a přesně definovaným odstínům RAL nepřipadala v úvahu, proto přišla na řadu barva Dulux a udivený malíř.

Podle designérčina návrhu vznikla postel s atypickým čelem vysokým 1,7 m,...

Podle designérčina návrhu vznikla postel s atypickým čelem vysokým 1,7 m, textil a doplňky nesou značku Pentik.

Markéta dbala také na stavební detaily, které se ve finále protnuly s těmi designovými. Zakládala si na precizním zpracování a pokládce lišt či výběru dveří od Sapeli a klik od M&T, do jejichž plochy bylo možné vložit barevně shodný proužek s dveřmi.

Estetické cítění majitelka uplatnila i v případě obrazu s výskajícími prasátky v jídelně, který doladila lustrem (Rendl Lighting Studio) s textilním stínidlem nad stolem. Interiér má švih, vtip a cítíte se v něm velmi příjemně.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Malá Strana je nádherný svět s čakrou inspirace, říká převozník Bergman

Zdeněk Bergman bydlí v Nerudově ulici a z terasy dohlédne přes malostranské...

Malou Stranu si ročně prohlédne 8 milionů turistů. Po Starých zámeckých schodech vyběhnou na Hrad a Nerudovou ulicí se...

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Najít dobrého řemeslníka je zázrak, říká moderátorka Lucie Šilhánová

Pod vinylovou podlahou bylo použito podlahové vytápění, což oceňuje hlavně malá...

Známé úsloví „postav dům, zasaď strom a zploď syna“ si rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Šilhánová upravila po...

Najdete na iDNES.cz