Spojili dva byty. Mají teď luxusní bydlení s řadou vychytávek

  1:00aktualizováno  1:00
Tento velkoryse koncipovaný byt v Praze na Letné v secesním činžovním domě vznikl spojením dvou bytů poté, co se Vítovi a Darině podařilo přikoupit sousední byt. Nyní obývají komfortně zadaptovaných 150 metrů čtverečních. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl (design Martin Sladký) nadstandardních rozměrů je vyrobený speciálním způsobem. Je opatřený 4 mm tlustou nášlapnou vrstvou podlahové krytiny, která se vyskytuje v tomto interiéru. Doplněn je koženými židlemi a dvěma svítidly o průměru 60 cm s textilními stínidly. | foto: Iveta Kopicová

Nejen váš interiér voní novotou, všimla jsem si, že i exteriér domu vypadá pěkně.
Darina: Dům už dříve prošel rekonstrukcí. Bydlení je tady skvělé! Jakmile se naskytla příležitost získat vedlejší byt, ihned jsme se jí chopili. Oba máme oblast Letné velmi rádi, Vítek tady poblíž žil už v dětství se svými rodiči.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Která část bytu vznikla připojením sousedního bytu?
Vít: Došlo ke kompletní změně dispozice. Nyní máme ložnice orientovány do klidného dvora a společenský prostor do ulice. Podařilo se nám vytvořit velký, otevřený, obytný prostor, jehož jednu stěnu lemuje řada šesti oken. Bylo třeba použít překlady a odhlučnit stropy, vybudovali jsme akustické stropy.

Také se zvětšoval průchod a kompletně se rozebíraly, vysypávaly a dělaly nové podlahy. Společenská část interiéru je od klidové části bytu oddělena posuvnými dveřmi. Za těmi je na jedné straně šatna a pokoj pro hosty, naproti koupelna, a z druhé strany je vstup do pokoje naší dcery Emy a k nám do ložnice. Z ní lze vstoupit do velké koupelny. Z ložnice je také přístupná další malá šatna.

Součástí knihovny (design Martin Sladký) zhotovené na míru z lakované MDF desky...

Součástí knihovny (design Martin Sladký) zhotovené na míru z lakované MDF desky je televizor, audio příslušenství a také rafinovaně skrytá místnost. Televizní pořady lze sledovat z jídelny i kuchyně, protože televizor je možné zcela vysunout do prostoru a natočit ho podle potřeby.

Přestože v interiéru vládnou minimalistické linie, působí příjemně hřejivým dojmem.
Darina: Architekt Martin Sladký ze studia De.fakto přesně vystihl naše představy. Požadovali jsme jednoduchý, praktický, ale útulný interiér. Je nám blízká jednoduchá forma, ale chtěli jsme sem vnést i kousek přírody.

Fotogalerie

Nábytek v jemně béžovém odstínu je kombinovaný s lehce rustikálním dřevěným dekorem na podlaze. Jde o kouřovaný, katrovaný, olejovaný dub, pětadvacet centimetrů široká prkna. Úplně stejný povrch je použitý také na nábytku. Vše doplňuje ještě bílá barva na stropech, objevuje se například i na pracovních deskách v kuchyni.

Vít: Líbí se mi neobvyklé řešení kuchyně, čtyři pojízdné panely, které lze podle potřeby otevřít či zavřít a nechat za nimi zmizet police s nádobím. Zavřením se místnost příjemně zklidní, naopak při otevření ihned ožívá.

Společenskou zónu a kuchyň zvlášť velmi zajímavě vymezuje stropní podhled. A nejen tím, že nepřímo osvětluje interiér, ale i atraktivním způsobem zpracování. Místnost může osvětlovat po vnějším obvodu podhledu, ale i po obvodu jeho vnitřního profilu.

Kuchyň byla vyrobená na míru (design Martin Sladký). Pracovní deska je...

Kuchyň byla vyrobená na míru (design Martin Sladký). Pracovní deska je zhotovená z tenkého bílého kompozitního materiálu Krion a výplň osvětleného stropního podhledu kryje strukturovaná textilní krytina Clipso.

Darina: Překvapivých, ale především užitečných vychytávek je tu skutečně hodně. Jsem nadšená z toho, jak nenápadně, ale přitom prakticky se podařilo do interiéru začlenit pračku se sušičkou. Jsou součástí naší koupelny, ale přitom jakoby mimo ni. Jsou umístěny za dveřmi vedle sprchového koutu a hned v protější stěně, která je celá z béžově lakované MDF desky, jsou zbudovány dvě zásuvky na špinavé prádlo.

Velmi rafinovaná je i spodní police vedle umyvadla, která má v jedné části vyřezaný otvor pro zavěšení ručníku. Ve sprše samozřejmě nechybí praktická nika k odkládání nezbytných drobností a tak bych mohla pokračovat.

Nápaditých prvků je tu opravdu hodně. Autor si ale dal hodně záležet na osvětlení.
Darina: Za skvělý nápad považuji způsob použití bodovek v naší ložnici. Strop je jimi nepravidelně posetý, větší shluk tvoří nad kosmetickým stolkem. Zajímavé je i jejich osazení. Každá je zapuštěna do odlišné hloubky, některá tak vystupuje ze stropu víc a jiná méně. Stolek se při odklopení také rozsvítí.

Z ložnice lze přímo vstoupit do šatny i do koupelny. Nad kosmetickým stolkem...

Z ložnice lze přímo vstoupit do šatny i do koupelny. Nad kosmetickým stolkem jsou zajímavě koncentrována různě hluboko zapuštěná bodová svítidla. Nevelký kosmetický stolek se při otevření rozsvítí.

Prakticky a příjemně je řešeno i nepřímé osvětlení ložnice vedené v římse po obvodu jedné stěny pod stropem. Lemuje také horní i spodní zadní hrany zavěšených zásuvek po druhé straně místnosti.

Téměř vše je tu zhotoveno na míru. Přinesli jste si do nového bytu něco z toho předchozího?
Vít: Ano. Přestěhovali jsme lůžko. Nedáme na něj dopustit. Je kvalitní a spí se nám na něm dobře. Našlo se tu také dost místa pro naše obrazy. Nechtěl jsem se vzdát ani svého oblíbeného ušáku.
Darina: Zatím máme i starou sedací soupravu, ale plánujeme pořídit si novou. Tato se sem příliš nehodí, v tak velkém prostoru je hodně utopená. Z bytu jsme ale nadšení a spokojeně si v něm lebedíme.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Na přání dcery Emy je v dětském pokoji lůžko s nebesy. Závoj z provázků je...

Na přání dcery Emy je v dětském pokoji lůžko s nebesy. Závoj z provázků je připevněn ke stropu a pohybuje se v kolejnici kolem lůžka. Stěnu v záhlaví postele zdobí tapeta (design Zaha Hadid), mezi okny je nalepená magnetická tabule.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Katastrofa jí změnila život. Vrátila se domů a vytvořila nádherný ráj

Portorikánka Sylvia se po takřka dvou dekádách vrátila na rodnou půdu a...

Patnáct let jezdila Sylvia na karibský ostrov Vieques, kde odpočívala od hektického New Yorku, do kterého se...

Malý byt s tepelným čerpadlem majitel zrekonstruoval za čtyřicet dní

V obývacím pokoji se dá pohodlně odpočívat, je tu i malý jídelní kout....

Rekonstrukce malého pražského bytu pod střechou trvala pouhých čtyřicet dní. Majitel Tomáš Iľko si navrhl úpravy, které...

Další z rubriky

Pohádkový soukromý ostrov je k pronájmu za šedesát tisíc korun

Exkluzivní soukromý ostrůvek v Belize je určený pro skupinu, která si pronajme...

Exkluzivní soukromý ostrůvek v Belize je určený pro skupinu, která si pronajme pět apartmánů. Může využívat bazén i...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Najdete na iDNES.cz