Přikoupili sousední byt. Bleskové propojení, 300 tisíc a je hotovo

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v širším centru Prahy začal být pro manžele a jejich dvě dcery a psa malý. Lokalitu ovšem mají rádi, a tak se nechtěli stěhovat. Náhoda jim přihrála sousední půdní byt. Po propojení má nově vzniklý byt obytnou plochu 175 metrů čtverečních.

Celá renovace díky řemeslné pomoci přátel přišla na 300 tisíc korun. | foto: Archiv majitelky

Půdní byty z roku 2000 rodina propojila a lehce upravila v letošním roce. Spojením dvou jednotek získala každá dcera svůj vlastní pokojíček a celá rodina dvě krásné terasy.

„Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla naznačovat podlahová plocha. Náš původní byt měl 90 metrů čtverečních a připojený 85 metrů čtverečních, nad bytem jsou dvě propojené terasy o celkové ploše 30 metrů čtverečních,“ vysvětluje majitelka Kateřina.

Fotogalerie

Původní byt měl dispozici 2+kk a připojený byl 3+kk. Po spojení, ke kterému došlo odstraněním sádrokartonové příčky mezi hlavními místnostmi, získaly nově vzniklé prostory dispozici 4+kk. Byt je sice dlouhý, ale má svou logiku. Je v něm obývací část s kuchyní, dva dívčí pokoje a ložnice, dvě koupelny a dvě toalety.

Nešlo o rekonstrukci ani neproběhly žádné konstrukční zásahy, rozvody a dva vchody také zůstaly zachovány. Propojení se uskutečnilo ve třech krocích. Nejprve majitelé odstranili příčku mezi obývacími kuchyněmi, všechny dveře nechali natřít na bílo a většinu místností vymalovali světle šedou. Dívčí pokoje jsou pak v pastelově růžové a modré.

Nakonec se ve všech místnostech kromě koupelen a toalet vyměnily plovoucí podlahy za marmoleum v barvě slonové kosti. Nové jsou tedy pouze podlahy a nátěry stěn a dveří.

Celá renovace díky řemeslné pomoci přátel přišla na 300 tisíc korun. „Peníze jsme vyčerpali na koupi vedlejšího bytu a na odbornou pomoc architekta či designéra jsme již neměli další prostředky. Díky zkušenostem z předchozího bydlení jsme to zvládli sami. Bez inspirace by to ale nešlo,“ říká Kateřina.

Základem byl bílý interiér (podlaha, stěny a dveře), do kterého bylo třeba umístit již dříve koupené pohovky, stůl, židle, knihovnu, křesla a postele tak, aby nekolidovaly s původní kuchyní a skříněmi. Z kuchyně nakonec zbyly jen spodní skříňky, které Kateřina se svým tátou obrousila, přetřela na bílo a opatřila koženými poutky namísto kovových úchytek.

Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla...

Kvůli skoseným stěnám neposkytuje spojený byt tolik prostoru, jak by mohla naznačovat podlahová plocha.

Výsledkem spojení je dlouhý světlý centrální prostor velký téměř 80 metrů čtverečních, který musel pojmout hodně nábytku a zařízení v různém stylu. „Mám ráda, když si staré byty a domy zachovávají úctu k tradici, nicméně půdy nebyly původně určené k bydlení. Aby byl náš byt tradiční, musela bych všude věšet prádlo. Nechtěla jsem bytu přisuzovat jakýkoli vyhraněný styl,“ přiznává s úsměvem Kateřina.

„Zkusila jsem proto v novém prostoru propojit různé styly. Bála jsem se, že by třeba funkcionalistický styl působil na půdě komicky, a tak jsem pérující židle ze Slezákových závodů z chromových trubek a stejnou knihovnu vyvažovala dřevem, proutím, jutou, kožešinami anebo mosazí. Starý nábytek z IKEA, pohovky a postele jsem doplnila kousky od Phillipa Starcka.“ Osvětlení vyřešila majitelka bytu minimalisticky. Designové velké žárovky opatřila mosaznými objímkami a ušetřila tak hodně peněz.

Velkou službu udělal v dívčím modrém pokoji s původní pastelově modrou skříní ve vysokém lesku světle šedý lněný závěs, který odděluje útulný čtecí koutek od studijního prostoru.

V růžovém dívčím pokoji ještě chybí skříň a v ložnici šatní skříň, která bude ze starých bio-desek, opět s koženými poutky. Barevné dívčí pokoje, to byl nápad děvčat (10 a 12 let), které měly bílé z předchozího bytu již dost. Pastelové varianty sladěné se skříní a stěnou jsou pro všechny příjemným kompromisem.

„V našem novém bytě bych nic neměnila. Po spojení je zajímavý a atypický tím, že je hodně dlouhý, ale my v tom neviděli problém, ale naopak úžasnou výhodu, kterou jsme perfektně využili,“ uzavírá Kateřina.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Další z rubriky

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Najdete na iDNES.cz