Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

  1:00aktualizováno  1:00
Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních bytů. Za kvalitním bydlením stojí pečlivá a nápaditá práce mladých architektek a designérek ze studia Artiga, Kamily Hornychové a Lenky Langerové.

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně. | foto: Jaroslav Kvíz

Pro čtyřčlennou rodinu, která má ráda kvalitní architekturu i design, byl velký byt v činžovním domě z 19. století lákavým řešením. Díky pečlivé přípravě vznikl interiér dotažený do posledního detailu. Ze tří navržených variant si majitelé vybrali tu, která se nejvíce blížila jejich představám o funkčním interiéru.

Protože dům je v historickém centru Prahy, musela proběhnout jednání s památkáři už v okamžiku takzvané ideové přípravy, aby během rekonstrukce nedošlo k nečekaným komplikacím.

Tuto komunikaci s „úřady“ Kamila Hornychová a Lenka Langerová ze studia Artiga dobře znají, takže byly připravené na všechny případné výhrady. A samozřejmě respektovaly původní vzhled domu.

Televize je většinou skrytá za posuvným panelem.

Televize je většinou skrytá za posuvným panelem.

Až mravenčí příprava se však vyplatila. „Je to jeden z našich nejoblíbenějších interiérů, které jsme s Lenkou realizovaly, i díky spokojenosti majitelů,“ říká Kamila Hornychová.

Designérky jim splnily všechna přání, především velký plynový krb, který představuje výrazný prvek v hlavní obývací části. Stavební omezení totiž nedovolilo klasický krb na dřevo.

Fotogalerie

Útulnost je žádoucí

Pro studio Artiga je typické, že interiér navrhuje přesně na míru zákazníka, a přitom mu zároveň dává možnost jej v budoucnu, v případě zájmu, změnit.

Proto designérky preferují například neutrální barvy tam, kde se s jejich výměnou příliš nepočítá, nebo až po delší době. To se týká hlavně podlah a obkladů, ale také na míru zhotoveného vestavného nábytku.

I v tomto bytě, jako ostatně ve většině půdních interiérů, bylo nutné využít individuálně vyrobené kusy. Nejnáročnější záležitost představovala sestava s integrovaným plynovým krbem. Je zde totiž umístěna i televize, byť většinou skrytá za posuvným panelem z lakované desky. Rodina totiž jejímu sledování příliš neholduje.

Pracovní plochy i obklad v kuchyšké části je z materiálu technistone.

Pracovní plochy i obklad v kuchyšké části je z materiálu technistone.

Architektky proto použily při výrobě sestavy nehořlavý materiál, a to takzvané studené desky pro stavbu krbu. Ani několikahodinový provoz krbu tak nemůže poškodit citlivou audiotechniku.

Interiér sjednocuje shodná podlaha ze dřeva merbau, kterou doplňují převážně světlé odstíny šedé a její další valéry s béžovou, nechybí ani bílá. Tapety v chodbě a v jídelně mají zlatý podklad, dodávají prostoru nádech luxusu a zároveň jemnosti.

Kuchyň za rohem

Často omílanou otázku, zda propojit, či nikoli, obývací část s kuchyní, vyřešily autorky po svém: obě zóny spojuje nenásilně kuchyňský ostrůvek přecházející v barové sezení, které lze využít i pro příležitostné stolování.

Na pracovní plochy i obklad stěn v kuchyňské části byl použitý kompozitní materiál technistone v bílé barvě. Tu dokáže tuzemský výrobce tohoto odolného materiálu nabídnout v dokonalém provedení. Za bílým odstínem, který zvládá minimum výrobců na světě, stojí bílý písek, který se musí dovážet až z Indie. Výsledek ovšem stojí zato.

Blok vysokých skříní nahrazuje spíž i horní skříňky.

Blok vysokých skříní nahrazuje spíž i horní skříňky.

Místo horních skříněk navrhly designérky blok vysokých skříní, takže o úložné prostory rozhodně není nouze. Příjemná je i navazující velká jídelní část se stolem pro osm stolujících.

V prvním podlaží bytu se kromě kuchyňské, jídelní a obývací části podařilo umístit tři pokoje a pracovnu a hygienické zázemí v podobě dvou koupelen a samostatného WC. V horním podlaží se vedle ložnice a dalšího pokoje našel prostor i pro dvě šatny, koupelnu s klozetem a bidetem, ale také pro samostatné WC a komoru.

Ateliér Artiga

Ateliér Artiga se zaměřuje především na kompletní realizace, projekty rodinných domů, interiérů a rekonstrukce půdních nástaveb.

Založily jej v roce 2007 ing. arch. Lenka Langerová (1977), absolventka Fakulty architektury ČVUT v Praze, a MgA. Kamila Hornychová (1978), absolventka VŠUP, ateliér designu.

Lenka Langerová pracovala předtím v několika pražských architektonických ateliérech. Kamila Hornychová se kromě práce v architektonických studiích prezentuje téměř pravidelně  na Designbloku. Spolu s J. Jarošem je autorkou kolekce designového osvětlení POP, které vyrábí firma Lucis.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Na zahradě si postavili venkovní kuchyni. Svépomocí a za tři měsíce

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a...

Anna a Marek si na zahradě v obci Krásné na Vysočině postavili za tři měsíce a svépomocí krásnou dřevostavbu. Vysněnou...

Další z rubriky

Řadový domek ušetřil mladé rodině peníze za velký pozemek

Kombinace střešního a svislého okna nabízí příjemný výhled, ale také...

Mladý pár s čerstvě narozenou dcerou se do rodinného domu u Brna nastěhoval před půl rokem. Manželé dali přednost...

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Najdete na iDNES.cz