Byt v Curychu si zařídili českými výrobky. Pomohly i šikovné vychytávky

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v moderní čtyřpodlažní stavbě je charakteristický nepravidelným půdorysem. Klasickou obdélníkovou nebo čtvercovou místnost zde nenajdete. Tento moment využila architektka Veronika Pánková. Návštěva byla fotografovaná pro časopis Home.

Plastiku s koly od Adama Velíška obepíná kovová knihovna s dubovými policemi. | foto: Veronika Pánková

Přání české rodiny žijící ve Švýcarsku? Mít z krásného bytu domov. Oslovili proto architektku Veroniku Pánkovou, pro kterou představovalo řešení tohoto nevšedního bytu velkou výzvu.

Náročné bylo také zvládnout logistiku, protože mnohé produkty a materiály vozila z Čech a Švýcarsko není členem Evropské unie. Dílo se však podařilo a vypadá velmi působivě.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Moderní dům postavený před čtyřmi lety stojí nedaleko jezera. Na každém ze čtyř podlaží najdete pouze jeden byt. Všechny místnosti mají posuvná okna na celou výšku a originální je i celková dispozice. Z původního bytu zůstala dubová podlaha, dlažba v zimní zahradě, malé zásahy si vyžádala koupelna a část kuchyně.

Mimořádně důležitou součástí rekonstrukce interiéru byly nové dětské pokoje, pro čtyřletého syna a starší dceru.

Nemalé změny se udály i v obývacím pokoji s jídelnou a zimní zahradou. Ta přitom slouží i jako pracovna a příležitostný pokoj pro hosty. K bytu také náleží prostorný sklep v suterénu a podzemní garáž.

Ve Švýcarsku je 137 metrů čtverečních určeno pro dvě osoby

„Spolupráci se mnou si majitelé bytu vybrali na základě mých předchozích realizací. Preferovali jednoduchý styl interiéru v bílých a šedých tónech s dubem. Již při prvním seznámení mi klienti s úsměvem říkali, že byt těchto dimenzí (137 m2) je ve Švýcarsku určen pro dvoučlennou rodinu, tak jej i před časem kupovali. Pohodlně se tam však na české poměry vejde i čtyřčlenná rodina, popisuje autorka návrhu.

Fotogalerie

Díky bouracím pracím vznikl v bytě chybějící prostor zádveří. Namísto příčky oddělující jídelnu a kuchyň zvolila větší nábytkový box s podsvícením.

Velmi praktické je, že tento box má úložné prostory ze všech čtyř stran: z té kuchyňské je to otevřená knihovna, ze strany vstupu do domu otevřená nika se zrcadlem, z další se věší kabáty a odkládají tašky. Ze strany jídelny zde najdete menší podsvícenou niku s betonovým povrchem a zásuvkami na klíče.

Jídelně dal charakter dubový stůl

V jídelně se jako optimální řešení ukázal dubový jídelní stůl. Efekt staré stěny mezi okny se podařilo vytvořit díky tapetě. Jídelní část je dotvořena jednoduchými černými židlemi, které ladí s lustry nad stolem.

Tapetu jako originální dekoraci použila architektka i v pokoji dvanáctileté dcery Klárky, je to tapeta se stylizovanou mapou světa.

V obou dětských pokojích najdete noční stolky, které vznikly z masivních dubových špalků. V pokoji malého Tomáše dominuje nástěnný podsvícený obklad s motivem stromu a medvěda. Chrání stěnu před oděrem, navíc se na něj dá cokoliv zavěsit. Podsvícení stromu nahrazuje noční lampu.

Pracovní kout

Pracovní kout v pokoji dcery

Efektní vestavěný nábytek v pokoji malého syna

Za pozornost v pokoji syna stojí i vestavěný nábytek.

Za pozornost v této místnosti stojí i efektní vestavěný nábytek. Praktickým momentem je i magnetická stěna nad stolkem v obou dětských pokojích, a také v kuchyni, kde si rodina nechává vzkazy či věší fotografie.

Obývací pokoj s grafikami a kůží

„V obývacím pokoji jsou umístěny dvě nástěnné grafiky od českých umělců. Velké plátno od Zuzany Růžičkové je na stěně za sedačkou. Plastiku s koly od Adama Velíška obepíná kovová knihovna s dubovými policemi. Majitelé vlastní velké množství knih, které tam postupně najdou své místo. Sedačka byla vyrobena na míru a kopíruje tupý úhel rohu místnosti. Na podlaze ji doplňuje hovězí kůže z ekologického chovu,“ popisuje další detaily interiéru architektka Veronika Pánková. Všechny obytné místnosti jsou sjednoceny šedými poloprůsvitnými závěsy z látky s příměsí lnu.

Z bytu je přímý výstup na předzahrádku,

Z bytu je přímý výstup na předzahrádku,

Rekonstrukce bytu v Curychu

Architekt: Veronika Pánková

Projekt: 2016

Realizace: 2017

Užitná plocha: 137 m2

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Najdete na iDNES.cz