Po spojení dvou bytů vznikl jeden. Je plný nečekaných překvapení

  1:00aktualizováno  1:00
Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A zajímavosti tu čekají na každém kroku, od překvapivého prostoru až po „tajné dveře“.

I přes zaprášenou fasádu je znát někdejší honosnost bytového domu kousek od Trenčínského hradu. Velkou část čtvrti výstavních secesních vil sice za socialismu zbourali a ulice se stala rušnější, ale stále je to kousek do parku a za domem zůstala zahrádka končící pod lesem na strmě se zvedajícím svahu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Manželům se dvěma dcerami se zde bydlelo příjemně. A když se jim naskytla možnost koupit sousední byt, neváhali ani na chvíli. Spojením dvou bytů se celé rodině zásadně rozšířil životní prostor a každá ze slečen má vlastní pokoj. A navíc, na cestě už byla třetí malá princezna.

I původně byl celý tento prostor jediným honosným bytem, ​​který po válce rozdělili na dva menší. Nyní se měly znovu scelit do jednoho, samozřejmě s dispozicí v duchu dnešních představ o rodinném bydlení. Plocha bytu je nyní 186 m2, dispozice pak 5+1.

Manželé proto oslovili architektku Editu Cimrovou ze studia Sediarossa, jejíž práce se jim líbila, probrali s ní své představy o prostoru, stylu, barevnosti a zbytek už nechali na ní a jejím kolegovi Tomáši Brindzovi. Prvním krokem byla nová dispozice. Do jejího dalšího návrhu interiéru manželé velmi nezasahovali, změnili jen pár maličkostí.

Tajné dveře a překvapivá výška

Fotogalerie

Navzdory komplikovanému půdorysu se architektům podařilo vytvořit moderní čistý prostor se zajímavými průhledy. Byt prakticky rozdělili na dvě zóny: v původním bytě manželů je dnes noční část, v sousedním denní. Staronové propojení přitom vzniklo logicky v místě někdejších dveří.

Centrem rodinného života se stala velká kuchyně spojená s jídelnou, která těsně sousedí s obývákem. Jelikož je mezi nimi komín a nosná zeď, které se nedaly odstranit, nebylo možné tyto dvě místnosti spojit do jedné tak, jak si manželé představovali.

Prostor mezi kuchyní a obývacím pokojem využili jako komoru ukrytou za „tajnými dveřmi“, vedle ní je otevřený průchod mezi dvěma denními místnostmi. Aby zde dveře do komory nepůsobily rušivě, mají identický vzhled jako dvířka na kuchyňské lince. Pro každého to však nemusejí být obyčejné dveře. Přece jen ukrývají tajemství, vstup do nečekaného prostoru.

Průhled skrz celou denní část bytu až do noční zóny opticky propojil rozlehlý...

Průhled skrz celou denní část bytu až do noční zóny opticky propojil rozlehlý prostor. Původní nosné zdi totiž nedovolily otevřít jej tak, jak by si majitelé přáli.

Další překvapení v podobě „tajných dveří“ se ukrývá o kousek dál, v linii vestavěných skříní, které lemují stěnu kuchyně až po průchod do noční zóny. Vedou do pokoje pro hosty, který vznikl v místě původního vstupu do bytu z pavlače.

A překvapení čekala majitele už od začátku rekonstrukce: například při odstraňování stropního podhledu ukázalo, že jsou nad ním další prostory, tentokrát vertikálně. Po dohodě s architekty se majitelé rozhodli, že všechny zbytečné vrstvy odstraní, celý byt tím získal elegantní výšku 3,2 m. V té době to už znamenalo provést úpravy v projektu, rozhodně to však bylo ku prospěchu věci.

Rekonstrukce trvala šest měsíců. Většinu příček vybourali, ostatní zdi očistili až na cihlu. Měnily se rozvody, okna, podlahy… Přestože kvůli miminku, které již bylo na cestě, nasadili všichni zainteresovaní vysoké tempo, práce se oproti původnímu plánu zdržely asi o tři měsíce. Vzhledem k rozsahu úprav to však stále byla expresní rychlost.

Zvláštní oblouk spojoval kdysi tuto místnost se zasklenou zimní zahradou. Dnes...

Zvláštní oblouk spojoval kdysi tuto místnost se zasklenou zimní zahradou. Dnes je tento prostor přičleněn k ložnici rodičů a každý z dvojice manželů zde má svůj pracovní koutek.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Další z rubriky

Nové jméno, stará krása. Secesní vila v České Lípě neuvěřitelně prokoukla

Až do roku 1989 vila sloužila jako Dům pionýrů a spořitelna a po roce 1989...

Rodina Altschulů postavila v České Lípě kolem roku 1898 secesní letohrádek a dala mu název Villa Altschul. Budova po...

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Chalupa na horách dostala novou podobu, cenné stavební prvky zůstaly

Velká světnice v přízemí slouží k odpočinku, stolování, vaření i dalším...

Zrekonstruovat starou chalupu v podhůří pro rekreační bydlení je už řadu let velmi častým a atraktivním řešením. Jen...

Najdete na iDNES.cz