Restaurace Rybářská bašta u Brněnské přehrady.

Restaurace Rybářská bašta u Brněnské přehrady. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

U přehrady mají skvělou rybí polévku i pstruha, pangasius ale zklamal

  • 11
Speciálka s čerstvými rybami, to je Fish restaurant Rybářská bašta u Brněnské přehrady. Zvenčí nezaujme a v zimním období vypadá opuštěně. Uvnitř to ale voní čerstvým jídlem a vládne tam vedoucí, která přesně ví, co v kuchyni bublá v kotlíku.

Kde jinde bychom měli najít rybí speciálku než na břehu Brněnské přehrady. Ryby pochopitelně pocházejí odjinud, ale nějak líp tu chutnají. V zimě romanticky ztichlý kout Brna budí dojem, že restaurace rozeseté podél silnice z Bystrce k Veveří spí tvrdým medvědím spánkem.

Fish restaurant Rybářská bašta

Rakovecká 34, Brno-Bystrc

www.rybarskabasta.eu

Dovnitř vede jeden schodek, nekouří se tam.

Hodnocení: 80%

Uvnitř najdete pod sítí umělohmotného raka, ale z kuchyně většinou nosí čerstvé kousky. Koncept podniku je odvážný a dobře dotažený.

Vybíráme z jídelního lístku

V nabídce je candát, losos, pstruh v různých úpravách, kapr, úhoř, calamari. K dezertům podávají poctivou šlehačku.

Ale kdepak, uvnitř Fish restaurantu Rybářská bašta se dějí věci! Když jsme tam přijeli, trochu jsme váhali, jestli podnik funguje, ale uvnitř Hapka právě pěl o své krásce a lokálu vládla pevnou rukou paní vedoucí. Co vedoucí, spíš herdekbaba, která vás nenechá ani sundat kabát a už nabízí pití.

Lepší žádný kapr než starý kapr, suroviny mají čerstvé

Ta dáma přesně ví, co vzadu v kuchyni klokotá v hrnci a dokáže odhadnout, na co máte chuť. Umí jídlo doporučit a s elegancí vysvětlit, že toho kapra, kterého jste zrovinka chtěli, prostě nemají. V rybí restauraci je žádný kapr možná lepší než starý kapr.

Jídelníček v Rybářské baště se zřejmě plánuje podle dodávky čerstvých surovin. Když jsme přijeli hned po otevření, ani rybí polévku ještě neměli uvařenou. K dokončení zbývala ještě třičtvrtěhodina.

Objednali jsme si tedy carpaccio z lososa za 75 korun. Dobré a vychlazené růžové maso chuťově podtrhla kytka ostré rukoly a olivový olej. Losos byl standardní, dobře zvládnutý předkrm, který je v nabídce rybí speciálky naprosto oprávněně.

Polévka byla splněným vánočním snem

Ve stručném seznamu jídel je vůbec radost si číst, mají totiž to nejlepší, co plave v českých vodách. Úhoře, candáta, kapra i pstruha. Kdo nemá rád typickou chuť a vůni rybníka, může si dát třeba kuřecí nebo neutrálního pangasia. Když jsme vybírali, co sníst po předkrmu, dozvěděli jsme se, že rybí polévka je připravená k podávání.

Dobré a vychlazené carpaccio z lososa.

Dobré a vychlazené carpaccio z lososa.

Hustá rybí polévka s kostkami osmažené housky.

Hustá rybí polévka s kostkami osmažené housky.

Udělali bychom velkou chybu, kdybychom ji odmítli. Hustá akorát, zjemněná smetanou, s kousky rybího masa a kořenové zeleniny a s výraznou a libou vůní čerstvých ryb. Na povrchu ležely kostky osmažené housky a na stole zase košík plný křupavého pečiva. Prostě sen, který se často vyplní jen o Vánocích.

Po skvělé polévce za 39 korun jsem si objednala pstruha po baštýřsku. Byl upravený na grilu, maso pevné a břicho nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami. K výrazné rybě jsem zvolila teplou zeleninu.

Rybářská bašta trvá na čerstvých surovinách i v zimě

Vkusně upravený talíř s malými kukuřicemi, zelenými fazolkami a kousky mrkve lákavě voněl máslem. Jen bych ocenila víc citronu, uzounký měsíček na dochucení ryby nestačil. I s doplatkem za váhu ryby jsem zaplatila 208 korun a investice to byla vskutku velmi dobrá.

Pstruh po baštýřsku upravený na grilu. Břicho měla ryba nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami.

Pstruh po baštýřsku upravený na grilu. Břicho měla ryba nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami.

K výrazné rybě zvolila autorka teplou zeleninu. Vkusně upravený talíř lákavě voněl máslem.

K výrazné rybě zvolila autorka teplou zeleninu. Vkusně upravený talíř lákavě voněl máslem.

Trochu nás zklamal pangasius s rajčaty a sýrem za 109 korun. Jestli ty pobledlé kousky pod rozpečeným plátkem sýra byla rajčata, tak to byl malér, který se dá napravit až v létě, kdy voní a dozrávají na slunci.

Další drobné zklamání jsme prožili i nad půllitrem piva. Nevím přesně proč, ale bylo cítit trochu jako kádinka v chemické laboratoři.

Lidé, kteří vymysleli a vedou Rybářskou baštu, jsou opravdu odvážní. Udržet podnik a trvat na čerstvých surovinách není lehké, obzvlášť v zimě, když kolem přehrady chodí jen pejskaři.