Kde jinde bychom měli najít rybí speciálku než na břehu Brněnské přehrady. Ryby pochopitelně pocházejí odjinud, ale nějak líp tu chutnají. V zimě romanticky ztichlý kout Brna budí dojem, že restaurace rozeseté podél silnice z Bystrce k Veveří spí tvrdým medvědím spánkem.
Fish restaurant Rybářská baštaRakovecká 34, Brno-Bystrc Dovnitř vede jeden schodek, nekouří se tam. Hodnocení: 80% Uvnitř najdete pod sítí umělohmotného raka, ale z kuchyně většinou nosí čerstvé kousky. Koncept podniku je odvážný a dobře dotažený. Vybíráme z jídelního lístku V nabídce je candát, losos, pstruh v různých úpravách, kapr, úhoř, calamari. K dezertům podávají poctivou šlehačku. |
Ale kdepak, uvnitř Fish restaurantu Rybářská bašta se dějí věci! Když jsme tam přijeli, trochu jsme váhali, jestli podnik funguje, ale uvnitř Hapka právě pěl o své krásce a lokálu vládla pevnou rukou paní vedoucí. Co vedoucí, spíš herdekbaba, která vás nenechá ani sundat kabát a už nabízí pití.
Lepší žádný kapr než starý kapr, suroviny mají čerstvé
Ta dáma přesně ví, co vzadu v kuchyni klokotá v hrnci a dokáže odhadnout, na co máte chuť. Umí jídlo doporučit a s elegancí vysvětlit, že toho kapra, kterého jste zrovinka chtěli, prostě nemají. V rybí restauraci je žádný kapr možná lepší než starý kapr.
Jídelníček v Rybářské baště se zřejmě plánuje podle dodávky čerstvých surovin. Když jsme přijeli hned po otevření, ani rybí polévku ještě neměli uvařenou. K dokončení zbývala ještě třičtvrtěhodina.
Objednali jsme si tedy carpaccio z lososa za 75 korun. Dobré a vychlazené růžové maso chuťově podtrhla kytka ostré rukoly a olivový olej. Losos byl standardní, dobře zvládnutý předkrm, který je v nabídce rybí speciálky naprosto oprávněně.
Polévka byla splněným vánočním snem
Ve stručném seznamu jídel je vůbec radost si číst, mají totiž to nejlepší, co plave v českých vodách. Úhoře, candáta, kapra i pstruha. Kdo nemá rád typickou chuť a vůni rybníka, může si dát třeba kuřecí nebo neutrálního pangasia. Když jsme vybírali, co sníst po předkrmu, dozvěděli jsme se, že rybí polévka je připravená k podávání.
Udělali bychom velkou chybu, kdybychom ji odmítli. Hustá akorát, zjemněná smetanou, s kousky rybího masa a kořenové zeleniny a s výraznou a libou vůní čerstvých ryb. Na povrchu ležely kostky osmažené housky a na stole zase košík plný křupavého pečiva. Prostě sen, který se často vyplní jen o Vánocích.
Po skvělé polévce za 39 korun jsem si objednala pstruha po baštýřsku. Byl upravený na grilu, maso pevné a břicho nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami. K výrazné rybě jsem zvolila teplou zeleninu.
Rybářská bašta trvá na čerstvých surovinách i v zimě
Vkusně upravený talíř s malými kukuřicemi, zelenými fazolkami a kousky mrkve lákavě voněl máslem. Jen bych ocenila víc citronu, uzounký měsíček na dochucení ryby nestačil. I s doplatkem za váhu ryby jsem zaplatila 208 korun a investice to byla vskutku velmi dobrá.
Trochu nás zklamal pangasius s rajčaty a sýrem za 109 korun. Jestli ty pobledlé kousky pod rozpečeným plátkem sýra byla rajčata, tak to byl malér, který se dá napravit až v létě, kdy voní a dozrávají na slunci.
Další drobné zklamání jsme prožili i nad půllitrem piva. Nevím přesně proč, ale bylo cítit trochu jako kádinka v chemické laboratoři.
Lidé, kteří vymysleli a vedou Rybářskou baštu, jsou opravdu odvážní. Udržet podnik a trvat na čerstvých surovinách není lehké, obzvlášť v zimě, když kolem přehrady chodí jen pejskaři.