Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně

  11:00
Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo delikátní hráškovou polévku.

Mju:z. Ve zrekonstruovaném prostředí v samém centru Brna nenajdete na jídlo moc klidu a před hlukem města se tu neschováte. Rozhodně si ale pochutnáte | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Když jsme brněnskou Muzejku testovali před dvěma lety, odcházeli jsme s nudným salátem v žaludku a zklamaní. Šedý hospodský průměr se ale asi před čtrnácti dny proměnil ve velmi zajímavý podnik. A z ošklivé kukly jako by se vysoukal barevný motýl. Zatím je to křehký koncept, který neumí prodat sám sebe.

test menu

Restaurant a music club Mju:z
Moravské náměstí 15, Brno
www.mjuz.cz

Hodnocení: 80 %

Vybíráme z jídelního lístku

Modrohlav na másle s glazovanou zeleninou a brambory 105 Kč.

Smažený kuřecí řízek, bramborový salát 95 Kč.

Jablečný závin 30 Kč.

Dnes už bývalá Muzejka na Lidické je nyní restaurant a klub Mju:z. Název je víc hudební než jídelní. A je to škoda. Bylo by na co lákat. Až se nám pusa lepila od poctivé masové redukce. Přitom se nám dovnitř ani nechtělo. Zvenku totiž nic nenaznačuje, že kuchař zrovna v hrnci ohřívá nejlepší hráškový krém v Brně.

Útulnosti nepřidají ani svíčky na stolech

Útulný podnik to nebyl nikdy, to mu zůstalo i po rekonstrukci. Cítili jsme se tady opuštění jako v nádražní čekárně a rozsáhlý prostor nerozehřály ani zapálené svíčky na stolech. Od obrovských oken táhne ledový vzduch a obsluha si nás v liduprázdném sále zpočátku nevšímala. Velkými okny je vidět na křižovatku a tepající organismus města až příliš zasahuje do oběda. Kdo je městský typ a randál mu nevadí, zřejmě výhled na rušnou ulici ocení.

Do nové restaurace Mju:z jsme vešli s rozpaky. U krémové polévky jsme ale zavírali oči blahem. Nepřestali jsme ani u hovězího na víně.

Podle obsluhy podnik zatím nemá jídelní lístek. Jistě, na tom obyčejném papíru chyběla nabídka nápojů, ale jinak nám takové provizorium nevadí. Nabídka jídel je totiž stručná a dobře promyšlená. Nají se tu vegetarián i masožrout. Za 95 korun se dá poobědvat polévka a hlavní jídlo. Hosté mohou vybírat i ze sedmi dalších jídel a tří dezertů.

Kuchař vaří hovězí maso, kuřecí, vepřové i rybu. A menu doplnil těstovinami a salátem. Tady se nevaří tajuplné kombinace, ale obyčejné kroupy a hrášek. Ale jaký! V Mju:z kuchyni (podle webu) šéfuje Vilém Harašta, odchovanec brněnského kuchařského mága Michala Götha.

Obrázek není k dispozici

Po ochutnání hráškového krému jsme měli pocit, že ingredience v hlubokém talíři míchal sám Pán Bůh.
Chuť světle zeleného hladkého krému připomínala letní výlet do hrachového pole u babičky. Tak sladký a voňavý ten rozpasírovaný hrášek byl. Polévku ve velkém hlubokém talíři ozdobily kostičky opečené housky a nakrájená hladkolistá petrželka. Krásné a výtečné.

Radost z polévky vystřídala radost z masa

Nadšení nás neopustilo ani u dušeného hovězího na červeném víně se zeleninou za 145 korun. Šťáva z masa se totiž krásně propojila s výraznou chutí vína a hub v harmonický celek. Představte si, jak si tu tmavou a hustou, koncentrovanou chuť nandáváte na vidličku spolu s gratinovanými bramborami, které leží pod masem. Vykouzlit tak chuťově vyrovnané sousto dalo v kuchyni zabrat, ale námaha stála za to. Jen by hosté měli už z jídelního lístku vědět, že na talíři budou houby, každý je nejí.

Dušené hovězí se zeleninou a houbami.Vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou.

Jako druhý chod jsme zvolili vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou za 105 korun. Přidat k vepřovému kroupy je skvělý nápad a vrací opovrhovanou lidovou přílohu na gastronomický piedestal. Trochu "mňadlavé" kroupy se k suššímu vepřovému hodily a šmrnc dotáhla hustá, česnekem jemně ovoněná omáčka a šťáva z masa.

Káva za jídlem pokulhává

Tři talíře plné souhry chutí, nápadů a poctivé práce. Mju:z má v kuchyni lidi, které vaření opravdu baví a na talíři je to vidět. Pochvaly nám ale došly při kávě. Servírovat espresso se sklenkou studené vody a konvičkou horké je příjemné. Jenže káva musí být dobře připravená, a to nebyla. Šálek byl příliš velký a pěna se rozpadla, ještě než jsme kávu mohli ochutnat. V šálku byla řídká voda bez vůně a to bylo po skvělém hovězí zklamání.

V Mju:z umí dobře vařit, i když dopředu nevíte, co vás tu čeká. Vezměte si ale svetr navíc, vynechejte kávu a skvěle si pochutnáte.

Čtěte ve středu v MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte ve středečních přílohách Brno a Jižní Morava.

.
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Města zvyšují poplatky za odpad, někde si lidé připlatí až 300 korun

16. května 2024  6:02

Na více než dvě stě korun už narostl rozdíl mezi poplatky za svoz odpadu ve velkých jihomoravských...

Obývák na ulici? Nápad dobrý, řešení slabé, říkají účastníci experimentu

15. května 2024  17:03

Kdo by si v horkém letním dni nechtěl pohovět ve stínu nebo odpočinout na vzduchu od shonu všedního...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...