Jak lépe začít recenzi restaurace, která je už od šedesátých let vnímána jako součást brněnské opery, než slovy divadelního klasika. Shakespeare ve svých Sonetech píše: Jablku Evy podobáš se trochu. Uvnitř nejsi tím, čím na povrchu.
Podnik je elegantní a vypadá solidně
recenze restauracíGourmet restaurant Bohéma Brno, Rooseveltova 7 www.bohemarestaurant.cz Paštika z husích jater se švestkami balená v uzeném špeku (75 Kč) Silný vývar z husích krků s domácími vaječnými nudlemi a drůbky (45 Kč) Hodnocení: 50 % |
Největší divadelník všech dob jistě neměl na mysli jakost rajského ovoce, ale kvalitu nitra jisté osoby. Restaurace Bohéma prošla při zářijovém znovuotevření velkou a zajímavou obnovou. Omšelý interiér, který byl nakonec už spíše karikaturou někdejší slávy, zaplnil nyní vkusný bílý kožený nábytek.
Nevtíravé černobílé fotografie primabalerín po zdech naznačují, že restaurant vychází ze světa múzy Thálie a zároveň je decentním příslibem kvality, kterou ztělesňuje balet jako jedno z nejpracnějších umění.
A při vstupu do tichého, nezakouřeného, ale velkolepého přízemního prostoru, kde je k dispozici hned 132 míst uvnitř a šedesát židlí ještě vynesou v létě na nádhernou terasu, vás napadne jediné.
Vstoupili jste do světa, v němž si podávají ruce solidnost, kvalita a profesionalita. Ostatně prosté bílé talíře rozeseté po vzorně prostřených stolech vás jen starosvětsky ujistí, že tady je vše na svém místě.
Polévka byla výborná
Vsadili na koncept poctivé české kuchyně, takže kam jinam na svatomartinské menu. Husí hody tady rozestřeli do devíti dnů. Je škoda, že vám o nich číšník jakoby mimochodem řekne až poté, co si ne a ne vybrat ze zajímavě sestaveného jídelního lístku.
Husí galantina plněná jemnou masovou fáší s kořenovou zeleninou vás rozradostní očima. Jenže na talíři spočívá plátek chuťově poněkud mdlé paštiky, která neurazí ani nenadchne. Tři snítky povadlého tymiánu vedou strávníka k myšlence, že by si větší harmonii bylinek dokázal představit v mletém mase samotném.
Silný vývar z husích krků s domácími vaječnými nudlemi a drůbky ovšem dostojí svému názvu. Skoro vařící teplotu polévky udržuje až zbytečně mnoho tuku na hladině. Bujon ale není přesolený, nudle jsou opravdu lahodné. Nepatrně vařeného masa a jemně krájeného žaludku v hlubokém talíři ovšem dojem trochu kazí. Jinak je polévka na výbornou.
Husa byla jako ze školní jídelny
Problém nastává při hlavním chodu. Mistrně aranžovaná husa se ztrácí pod opraženou cibulkou a nápaditě trůní na směsi všemožných příloh. Když ovšem začnete tento klenot příborem rozebírat, vrší se zklamání. I přes inzerovanou čtvrtku opeřence k vám doputovalo vypitvané ptačí křídlo, k němuž byste si právem žádali také někde zatoulaná husí prsa. Trik školních kuchařek do restaurace podobných kategorií a cen nepatří.

Husa je navíc vyschlá. Uměřeně tady vzlíná odér kmínu a slaná chuť, což ale příznivý dojem z vysušené a chudobné pečínky nezachrání. Bramborová roláda a karlovarský knedlík pod někdejším opeřencem jsou v pořádku, tvrdý a zašedlý chlupatý knedlík byl málem na reklamaci.
Menu se dá najít levnější a chutnější
Nevzrušivou kapitolu tady tvoří polední menu. Nabízeli chuťově nevýraznou hrachovou polévku s restovanou cibulkou. Zadělávaná telecí plec s kořenovou zeleninou a karlovarskými knedlíky s petrželkou obstála, co se růžového masa týče.
Omáčka s konzistencí polévky a mdlou chutí však dojem taky táhne dolů. Sladkou tečku tvořil řez jablečného štrúdlu, který opravdu chutná jako domácí.
K plusům lze také přičíst zdarma servírovanou karafu vody s citrusovými plody, kterou vám personál automaticky doplní.
A vody tady vypijete hodně. Důvodem není přesolená krmě, ale opravdu pomalá obsluha, která vám nakonec až arogantně vyčte, že si třeba žádáte účet pro každého stolovníka zvlášť.

"To se říká před placením," vrčí nesmlouvavý číšník, který předtím bez jakéhokoliv dotazu na způsob platby na stůl automaticky společným účtem praštil.
Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.