Svatomartinské víno se letos tradičně otevře 11. listopadu.

Svatomartinské víno se letos tradičně otevře 11. listopadu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

O dva dny dříve. Svatomartinské půjde objednat přes internet s předstihem

  • 2
První lahve vína vyrobeného z letošních hroznů lidé tradičně otevřou na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu. Jelikož tentokrát vychází na sobotu, Vinařský fond vlastnící značku Svatomartinské stanovil nové pravidlo pro prodej mladých vín přes webové portály.

„Aby se ze svatomartinských vín mohli od prvního dne radovat úplně všichni včetně zákazníků e-shopů, umožníme úpravou podmínek předzásobení zákazníků na hlavní víkend oslav,“ oznámil ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar.

Znamená to, že lidé si mohou svatomartinské na internetu objednat už od čtvrtka 9. listopadu s tím, že obchod smí lahve doručit nejdříve následující den. Pro kamenné obchody a gastro podniky se nic nemění, prodávat mohou až na svatého Martina.

O tom, která vína letos získají oficiální značku, bude odborná komise rozhodovat příští středu. Loni mohli konzumenti ochutnat 304 nápojů od 74 vinařů a vinařství, výrobci na trh dodali 2,35 milionu lahví, což byl nový rekord. Počet totiž každoročně narůstá.

Letošnímu ročníku přálo počasí

I když byla letošní sklizeň hroznů slabší, než se původně předpokládalo, vinaři se shodují, že konzumenti budou díky abnormálně teplému podzimu spokojeni. „Pomohl rychlejší akumulaci cukrů v hroznech, chladné noci zase příznivě ovlivňují tvorbu aromatického potenciálu. Letošní ročník bude zajímavý, máme se opravdu na co těšit,“ prohlásil Radomír Hodeček, výrobní ředitel Znovínu Znojmo, který mok se svatomartinským označením prodává.

Tento ročník spadá k těm kvalitnějším i podle Davida Šťastného, ředitele Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Lahvují tu od úterý, v plánu mají 115 tisíc kusů. Právě toto vinařství bylo první, které před třiceti lety s renesancí mladých vín začalo.

„Zvyk přiťukávat si na svátek svatého Martina mladými víny u nás byl už za vlády Josefa II., jenže po druhé světové válce postupně upadal v zapomnění. V aktivní podpoře svatomartinských vín samozřejmě nadále pokračujeme,“ podotkl Šťastný.

Sklizeň pomalu končí, první víno lze ochutnávat dřív než Svatomartinské

Ne všechna vinařství prodávají své mladé nápoje pod značkou Svatomartinské, místo ní mají svou vlastní.

Na Znojemsku si s prvním mokem nového ročníku letos pospíšili ve vinařství Piálek & Jäger. Jejich Rizvanec 2023 má jako vždy základ v odrůdě Müller Thurgau, letos je obohacený trochou Hibernalu.

„Vzniklo tak svěží, mladistvé víno s vysokým aromatem citrusů, angreštu a broskví. Chuť je plná, perfektně vyvážená, s překvapivě harmonickou kyselinkou. Radost ochutnat,“ básní Petra Pokorná na webu Vinotrh, který prodává nápoje znojemských vinařů. Vinařství Arte Vini má už v nabídce se svým názvem i pravidly Veselý Muškát 2023, vinařství Hanzel zase Martina Bílého 2023.

Mladá a svatomartinská vína si nemusejí lidé otevřít jen doma či v restauraci, ale také na tematických akcích s degustacemi, které se chystají na brněnském náměstí Svobody, znojemském Masarykově náměstí, zámku Slavkov, v Hustopečích a na dalších místech. Většinou je provází příjezd svatého Martina na bílém koni, cimbálová muzika, gastro speciality nebo žehnání vína.

11. listopadu 2021