Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nájemníci bytů jsou v nejistotě. Nevědí, co bude s domem v hledáčku policie

  6:21
„Jestli se ještě bude čekat, tak nám to sletí na hlavu. Už loni mně vypadlo okno v dětském pokojíku,“ pronesla před brněnskými zastupiteli v srdceryvném projevu jedna z nájemnic městského bytového domu v Brně. O jeho privatizaci se poslední měsíce zajímají elitní detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Městský bytový dům v ulici Ibsenova v Brně, který je na seznamu objektů určených k privatizaci. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ti prověřují případné machinace s tím, zda nehrozí u tří sousedících objektů v Ibsenově ulici v části Brno-sever obcházení pravidel. Tedy podobný scénář, který nastal u domu v Trávníčkově ulici ve stejné městské části, kde se byty krátce po privatizaci ocitly v rukou lidí, již v místě do té doby nežili a dnes tam bují byznys s chudobou.

Ještě před podzimním zásahem kriminalistů stihli brněnští zastupitelé prodej domů se 71 nájemníky v Ibsenově schválit, jenže transakce stále není dokončená. A jen tak ani nebude, přestože byly tento týden i dříve slyšet apely a prosby tamních obyvatel na schůzi zastupitelů.

Ti totiž toto úterý kriminalisty prověřovanou privatizaci opět projednávali. Ne kvůli policejnímu vyšetřování, ale z důvodu letního neschválení zástavní smlouvy k druhému úvěru, který si družstvo nájemníků ještě dodatečně vyřizovalo kvůli navýšení původní kupní ceny ze 124 na 158 milionů korun.

„Každý měsíc platíme úroky z nečerpaného úvěru, který máme domluvený už od roku 2020. Teď jde jen o to, aby nám banka uvolnila peníze. Sami nájemníci nám skládají své podíly na účet družstva. Žádám vás, schvalte tuto smlouvu, prosím, ať nejsme v rukou nebankovních půjček s vysokými úroky. Mohlo by to ohrozit fungování družstva,“ prohlásila Helena Eklová, místopředsedkyně bytového družstva Ibsenka 91011. Podle ní už nemohou dál čekat a hrozí jim smluvní pokuty za nečerpání úvěru.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) reagovala slovy, že město situaci nájemníků vnímá a uvědomuje si rovněž havarijní stav domu. Paradoxně však tato slova zněla v kontextu jejího dalšího vyjádření. I právě s ohledem na situaci nájemníků chtěli politici rozhodnout co nejdříve, a proto se osudem domů zabývali už teď v týdnu, jinak by museli posouvat lednovou schůzi na dřívější termín.

Jenže lidé po úterním (ne)verdiktu dál zůstávají v nejistotě. Zastupitelé totiž schválili odklad rozhodnutí do doby, než získají více informací ohledně policejního vyšetřování.

Zpátečka může vyjít na víc než milion

Kdy se tedy obyvatelé domu dočkají toho, že byty budou skutečně patřit jim, nebo kdy Brno privatizace stopne a dům po dlouhých letech chátrání konečně opraví? Otázky jednoznačné, odpovědi ne.

„Situace je velmi složitá. Neexistuje žádné dobré řešení. Rozhodli jsme podle názoru ministerstva vnitra, které bylo sice poněkud obecné, ale pro další kroky nám doporučilo zjistit více informací. A já v tuto chvíli nedokážu říci, kdy se nám je podaří získat,“ sdělila Vaňková.

Stíhaný Bradáč zůstává zastupitelem i členem ODS

Vedle kauzy týkající se privatizace bytů vyšetřují kriminalisté v Brně také možnou korupci při samotném přidělování městských bytů, a to konkrétně v části Brno-střed, která jich má ve správě kolem čtyř tisíc. Už od začátku října kvůli tomu sedí ve vazbě někdejší šéf bytové komise a zastupitel této městské části Otakar Bradáč (ODS). Zvolen byl také v letošních volbách, dosud však funkci kvůli vazebnímu stíhání nemohl vykonávat. Nicméně se křesla dosud nevzdal a patrně ani nechce, jak naznačil jeho straník Jan Mandát. A kolegové ho o post zastupitele sami nijak připravit nemůžou. I přes své stíhání zůstává Bradáč rovněž stále členem občanských demokratů.

Fakta chybí mimo jiné proto, že naprostou většinu dokumentů si v říjnu odnesli právě kriminalisté, zůstala jen první zástavní smlouva schválená v červnu. Vedení Brna se proto podle primátorky policistů dotáže, kdy jim co vrátí. A dál bude zjišťovat informace, jež nakonec politikům dovolí finálně rozhodnout.

Ačkoliv primátorka si termín raději netroufala odhadnout, její náměstkyně pro bydlení Karin Podivinská (ANO) věří, že už v lednu bude jasněji a zastupitelé odklepnou, jakou cestou se město vydá. „V koalici panuje poměrně shoda na vyřazení těchto domů z privatizace,“ prozradila Podivinská, která už v minulosti jako opoziční zastupitelka tento prodej kritizovala. I když cena vzrostla, stále ji považovala za velmi nízkou.

Podle ní je ale teď potřeba vytvořit analýzu, kolik může zpátečka z privatizace město stát. Družstvo totiž už rozjelo některé kroky a domluvilo si úvěry s vidinou toho, že se brzy uzavřou smlouvy a lidé byty získají. V materiálu, který nyní projednávali zastupitelé, se píše o nákladech ve výši minimálně jednoho milionu korun, jejž může družstvo po městu požadovat.

„Preferoval bych, aby se našlo mimosoudní řešení, protože lze předpokládat, že družstvo bude s ohledem na předsmluvní odpovědnost nárokovat i vyšší částku,“ míní brněnský advokát Zdeněk Joukl, který se otázce privatizace bytů ve své praxi dlouhodobě věnuje.

Navíc by nešlo o jediné výdaje s tímto domem. Pokud už město vycouvá z privatizace, musí miliony, respektive spíše desítky milionů korun investovat do rozsáhlé rekonstrukce, aby dům skutečně neskončil tak, jak líčila zastupitelům jedna z tamních nájemnic.

Autor:
  • Nejčtenější

Děti, které zemřely u Vyškova, nebyly v autosedačkách. Řidič je ve vazbě

8. června 2024  18:05,  aktualizováno  10.6 15:18

Děti, které zemřely při dopravní nehodě v pátek večer na silnici mezi Rousínovem a Vyškovem,...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Moc bouráte, vytýkají v Brně řidičům MHD. I proto jim zakázali rádio

13. června 2024

Devět cestujících loni skončilo v nemocnici, když se poblíž brněnské zastávky Krematorium srazily...

Stoletý most chrání proti přetížení nová značka, řidiči ji nerespektují

11. června 2024  5:14

Obava o výdrž zatíženého bezmála stoletého Maloměřického mostu v brněnské Dolnopolní ulici vedla k...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kníratý fešák sváděl vdavekchtivé dívky s úsporami, vlákal je do vražedné pasti

9. června 2024

Premium Ačkoliv pocházel z lepší rodiny a jeho otec byl dokonce okresním soudcem v Českém Těšíně, Hugo...

V obci na tahu z Brna do Svitav zpomalí jen každý pátý řidič, nasadí tam radary

17. června 2024  5:06

Přejít silnici je v obcích ležících na tahu z Brna do Svitav adrenalinová záležitost. Lažany tak...

Myslel jsem, že herectví je cesta ke slávě, ohlíží se brněnský „drsoň“

16. června 2024

Premium Je nepřehlédnutelný. Nejen vzhledem ke své mohutné postavě a výraznému hlasu, ale také díky...

Březík slaví první triumf v domácím šampionátu, ovládl Rallye Hustopeče

15. června 2024  16:09

Adam Březík slaví premiérový triumf v domácím šampionátu v automobilových soutěžích....

Vynálezce z fary chtěl zkrotit bouřku, převratný bleskosvod rozzuřil sedláky

15. června 2024  11:12

Na den svatého Víta, 15. června léta Páně 1754, se sedlákům u Znojma naskytl prazvláštní pohled....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...