Proč takto kazí pověst solidním vinařům, se nepodařilo zjistit, protože společnost pod tímto názvem není uvedena ani v obchodním rejstříku a v Miroslavi o ní také nevědí. "To zajímá i mne, že by někdo od nás takto kazil burčák, ale takový název mi nic neříká," uvedl starosta Miroslavi Augustin Forman.
V jednom ze vzorků burčáku, který společnost vyrobila a současně i prodávala, inspektoři zjistili 18 procent vody a ve druhém dokonce 47 procent.
Burčák "křtili" i na Jesenicku
Téměř čtvrtinu vody obsahoval i burčák, který si lidé kupovali ve Vinném šenku u Mikeše v Šumperku. Dodala mu jej olomoucká firma Avitis a jako výrobce uvedla Břetislava Medňanského z Hustopečí na Břeclavsku. "Je to pro nás velmi nepříjemné. Burčák jsme se snažili udělat co nejkvalitnější a teď jsme z toho rozladěni. Dokonce uvažujeme, jestli se na něj příští rok raději nevykašleme," říká Břetislav Medňanský.
"Je pravda, že jsme v minulosti zjistili pochybení na straně jednoho prodejce, který nabízel náš burčák, a okamžitě jsme s ním přerušili kontakt. Na druhé straně však nemohu vyloučit, že se voda do burčáku dostala i u nás. Abychom zpomalili kvašení, chladíme ho ledovou vodou. Mohla se tam přitom dostat. Rozhodně by to však nebyl náš úmysl," uvedl vinař.
Provinilcům hrozí až statisícové pokuty
"S prodejci, kteří burčák ředili vodou, bylo zahájeno správní řízení. V něm jim může být uložena pokuta ve výši statisíců korun. Záleží na tom, jak velké bylo naředění, jak velké množství burčáku prodávali a jestli se jedná o opakovaný prohřešek," uvedla Petra Hoferková ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce v Brně. Upozornila také, že prodej burčáku bude ukončen až koncem listopadu.
Vinaři Vladimíru Smetkovi je už dvaaosmdesát a "bouřlivému vínu" dává to nejlepší. "Dokonce jsem studoval, ze kterých odrůd je nejlepší, a vysadil kvůli němu Tramín, Sauvignon a další odrůdy. Vyrábíme jej doma, většinou v kuchyni nebo v prádelně. Tak asi sto litrů, které pak rozdáme rodině a známým. Já ho nikdy neprodával," říká Vladimír Smetka.
O to více ho překvapilo, když za ním v úterý přijeli inspektoři a řekli mu, že jeho burčák byl ředěný vodou a ne právě málo. Obsahoval jí 32 procent. "Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát," tvrdí.
Nemůže ani pochopit, jak se mohl dostat do laboratoře inspekce, když vůbec nebyl určený k prodeji. "Já v tom vidím nějaký podraz, nemám zdání, jak se to mohlo stát, a vzalo mi to chuť věnovat se dál vinařství. A to ho dělám už asi šedesát let," posteskl si.
"Inspektoři nepochybili, tento burčák byl ředěný a opravdu se prodával," říká však Petra Hoferková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jako prodejce inspekce uvádí Dagmar Rybeckou z Veselí nad Moravou. "To je moje dcera. Má tam prodejnu potravin, ale pochybuji, že ho prodávala. Asi to někdo udělal, když tam nebyla. Burčáku jsem jí dal jen asi deset litrů, pro rodinu," říká Vladimír Smetka.
Inspekce však říká něco jiného. "U paní Rybecké se burčák prodával a podepsala nám prohlášení, že o tom bude informovat jejího dodavatele," uvedla Petra Hoferková.
Od začátku srpna má inspekce za sebou již stovky kontrol burčáku. Zjišťuje mimo jiné, jestli je správně označený a jestli se při jeho prodeji dodržují hygienické předpisy. Analýzou, jestli obsahuje vodu, prošlo zatím devětadvacet vzorků a ve čtyřech případech se ukázalo, že je naředěný.