Sedí se zde u velkých oken, je tu klid a zároveň je přehled o tom, co zajímavého se děje na ulici.
Test menuKam na dobrý oběd MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu Restaurace Jantar, Veselá 2, 602 00 Brno Hodnocení: 60 % Polední menu: Nabídka zahrnuje jídla již za 55 korun. Každý den se vaří guláš a smaží se vepřový řízek. V ceně dalších pěti druhů menu je polévka a hlavní jídlo. Vybíráme z jídelního lístku: Lepenice z brambor restovaných se škvarky z domácího sádla, cibulí a kysaným zelím za 65 Kč |
Málokterá restaurace je v provozu již od sedmé ranní a podává kávu a snídaně. Jantar ano.
Zajímavé jsou v jídelníčku krajové speciality. Kulajda, bramboračka, zelňačka a strapačky i "neprofláknuté" ingredience v tandemu s vepřovým, hovězím a kuřecím masem - krevety, sušená rajčata, švestky nebo ananas.
V poledne je tu zatím poloprázdno, pověst podniku se zřejmě mezi fajnšmekry teprve šíří.
Špenát s knedlíky nebo rajská omáčka s plátkem vařeného hovězího masa - ve stojánku na stole se dají objevit obědové stálice.
Ovšem smažit játrový sýr (ve čtvrtek) může napadnout jen znuděného kuchaře. Nebo totálně vyšťaveného náročnou šichtou.
Obsluha nám doporučila grilovaného lososa za 120 korun, připlul tedy na test první. Propečený akorát, s měsíčkem citronu a vařenými bramborami. Dá se rozhodně doporučit! To další dvě jídla už nikoli. Začneme rizotem se sýrem.
Ve školních jídelnách nám do žaludku rýži s mraženou zeleninou ládovali tak často, že již hlavou ani nekroutíme. A rozsýpající se zrnka se dávno vpáčila mezi položky lístků českých hospod. Ani se snad nedá čekat, že za 55 korun najdeme na talíři báječně soudržná a krémovitě spojená zrnka rýže jako v italském risottu.
Žádnou z těchto typických vlastností páteční zeleninové rizoto nemělo. Navíc bylo tak silně opepřené, že sníst ho mohly pouze "plechové huby". Přiznám se, že jsem zastáncem toho, aby se ohřívané a sypké rizoto s krustou ztuhlého eidamu vytratilo z poledních nabídek. Anebo přetvořenou variantu nenazývejme rizoto, ale třeba rýžové překvapení nebo český kopeček se zeleninou.
Ani Havlův guláš ze stálého menu za 85 korun nepřesvědčil. Vlastní sestavu surovin i osobní recept opravdu odtajnil bývalý prezident, název mu tedy patří. Oproti běžnému guláši je v něm navíc mrkev, rajčatový protlak a v základu se škvíří uzená slanina. Nasládlá chuť protlaku a mrkve je poněkud překvapivá, ale proč ne? Je to originál.
Myslím však, že by autor nedopustil, aby maso bylo houževnaté a tuhé, jako jsem měla na talíři já. Snad v Jantaru nekašlou na chuťové buňky a nároky poledních hostů? Věřím, že ne, losos byl dobrý.
Strategická poloha v centru města, výhled na Novou radnici a v poledne jídla jako z domácího jídelníčku kdekteré maminky. Našlápněte pořádně i kuchyni a netrapte už nikdy žaludky tak průměrným rizotem.