Tři chody za 129 korun minulou sobotu: kuřecí vývar, jelení guláš s houbami a višňovo-tvarohový závin. Jak se na konci dubna (kdy je na trhu jen hlíva a žampiony) daří docílit intenzivního houbového aroma? Jídlo totiž vonělo jako celý houbařův košík. Jestli byly kloboučky zmražené, nebo usušené, to už zůstane tajemstvím místního hrnce.
Omáčka se opravdu povedla, i když maso ve tvaru kostek bylo krapet tuhé. Gastronomický úspěch ale nebyl knedlíkový vějíř na okraji talíře. Houskový si představuji tak, že kousíčky nakrájené žemle jsou jako malé mozaikové kamínky vidět na řezu. Můj guláš však obklopovaly knedlíky jako ze supermarketové produkce.
Napařené krajíčky bohužel doplnily i svíčkovou. Omáčka ukrývala tenounké a tuhé plátky hovězího masa a dílko úplně pohřbila spirála umělé šlehačky. Jídlu ničím nepřispěla a ihned se nadobro rozplizla. Český národní skvost v rychle odbyté verzi.
Ale vraťme se k tříchodovému menu, dobrý závěr nás ještě čeká. Nad závinem se rozlinula vůně, jako by ho právě vytáhli z trouby. Lehounce nadýchané a pocukrované těsto skrývalo jemně ochucenou tvarohovou náplň. Takhle domácky, poctivě a neohřátě měly vypadat i knedlíky.
U hospody na trase z Brna do přírody se dobře parkuje a vítáni jsou snad úplně všichni. Hostinec má výčep pro pivaře a kuřáky, část restaurace s množstvím hraček je zase území vhodné pro rodiny s dětmi. Ani pejskové nezůstanou osamoceni u kandelábru venku a cyklisté mají místo pro kola na zahrádce v zadním traktu. Jen chraň pánbůh celý personál, když si tahle různorodá banda začne vymýšlet a každý si objedná něco jiného. Obsluha se nezastaví, neusměje a na jídlo se asi půl hodiny čeká.
Interiér se za posledních dvacet let příliš nezměnil a hrůznou chvíli jsem strávila na toaletě. Nedá se totiž zamknout a dveře se drží nohou. Ať mi konzervativci prominou, ale kuřecí plátek s broskví má na lístku každá běžná hospoda. Zvěřinu a kachnu každý víkend široko daleko dusí a pečou jen u Votrubů. Uvařte k tomu prosím ještě domácí knedlík a čerstvě ušlehejte smetanu. Ten štrúdl byl vedle umělé ze spreje také jako z jiné planety.
TEST MENUMF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu. Pravidelně se tady konají sezonní akce a vaří se například velikonoční menu nebo třeba martinská husa. Dnes: Hostinec U Votrubů, Ochoz u Brna 228, 664 02 Hodnocení: 55 % Polední menu: Za cenu 60 korun nebo 65 korun se podává polévka a hlavní jídlo. Víkendové menu je většinou tříchodové a stojí 129 korun. Vybíráme z jídelního lístku: Dobrý tip: Od pondělí do pátku se v hostinci již od 9.30 podávají svačinové polévky. |