Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teenagery v Brně terorizuje rozsáhlý gang, jeho vůdce si říká Kapitán

  14:15
Až 130 členů má nejspíš organizovaná skupina, která si říká Vaňkovka gang a terorizuje teenagery v brněnských Bohunicích. Jde o mládež ve věku asi 16 až 20 let, kterou řídí ještě nezletilý mladík, který si nechává říkat Kapitán.

Vůdce brněnského Vaňkovka gangu, který si nechá říkat Kapitán (druhý zleva), má facebookový profil plný podobných snímků. | foto: Facebook

Před týdnem si v Bohunicích vyhlédli čtrnáctiletého chlapce a zkopali ho u dětského hřiště do hlavy tak, že musel do nemocnice. 

Ještě předtím si ve stejné městské části dovolili dokonce na dospělého muže, který chtěl jít posedět do hospody. Začali na něho pokřikovat, a když se proti vulgárnímu chování ohradil, dostal pár ran a letěl dolů z kopce i s kolem.

Ve skupině, která má útoky na svědomí, jsou například děti ze sociálně slabých rodin, které prošly diagnostickým ústavem a svého „šéfa“ bezhlavě poslouchají.

Kapitán se s oblibou prezentuje na sociálních sítích, ve značkovém oblečení rozdává moudra a rád se fotí se svými kumpány. „Život není o tom, jak silnou ránu dokážeš ostatním udeřit, ale o tom, jak se dokážeš postavit po ranách, který zasáhly tebe,“ napsal si Kapitán na svůj profil.

„Přijedou se prostě rvát. I když se setkáme mimo obvyklá místa, kam chodíme, stejně si nás najdou. Vyprovokují nás, vyberou si zpravidla nejslabšího a pustí se do něho. Na jednoho naběhne celá tlupa kluků, kteří mají kolem osmnácti,“ popsaly děti z Bohunic, které byly svědky několika incidentů. Kvůli jejich věku redakce nezveřejňuje jména.

„Dojede jich třeba třicet najednou, nemůžeme se ubránit. Když minulý týden mlátili našeho kamaráda, všichni jsme ho chtěli bránit, ale málem zbili i nás,“ poznamenaly děti.

Řádění gangu vyšetřují kriminalisté

Kapitán dokonce kontaktoval bohunického starostu Antonína Crhu (KDU-ČSL). „Poslal mně zprávu, že když bude v Bohunicích klid, nebudou sem jezdit,“ nastínil, co bylo obsahem sdělení. Kontaktoval ho dokonce chlapec, který už nechce být členem gangu. „Stále je ale na jejich seznamu a nechtějí mu dát pokoj,“ přiblížil starosta.

Poté, co se začaly šířit informace o napadení chlapce na konci minulého týdne, ozývají se i další lidé, kteří se pravděpodobně dostali do konfliktu s členy gangu nebo viděli, že někoho ohrožují. A zřejmě se jejich aktivity neomezují jen na Bohunice, ale i na další čtvrti. „Problém je, že lidé incidenty nehlásí a nevíme o tom. Vše se nyní dozvídáme až zpětně,“ říká mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Před několika týdny se například objevila informace o napadení dítěte v brněnské Líšni. Na základě toho se tam začala na sociálních sítích formovat domobrana. „Snažili jsme se zjistit, co se stalo. Podali jsme podnět na policii. Ale problém je skutečně v tom, že lidé napadení nehlásí a zpětně je těžké něco zjistit,“ tvrdí líšeňský místostarosta Jaromír Talpa (ANO).

Řádění gangu už vyšetřují brněnští kriminalisté. Poznatky o jeho existenci mají delší dobu, vzhledem k tomu, že většina členů ještě není plnoletá, nechtějí vyšetřování příliš komentovat.

Rozklíčovat jednotlivé aktéry se jim daří i na základě posledního incidentu v Bohunicích z minulého týdne. „Postupně si je předvoláváme k výslechu a prověřujeme jednotlivá oznámení,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že více informací policie nemůže zveřejnit.

Děti z Bohunic nesnesou prohru, tak si vymýšlí, tvrdí Kapitán

Redakci se přes sociální sítě podařilo spojit s šéfem party Kapitánem, byť on sám tuto přezdívku popírá. Stejně jako výše popsané činy.

„Všechno si vymyslely děti z Bohunic, protože nesnesou prohru. Není pravda, že jsme zbili čtrnáctiletého kluka. Bylo to na férovku, tedy jeden na jednoho. Taky jsem byl zraněný a nikdo to neřešil. Takové věci si máme řešit mezi sebou a netahat do toho policajty. Děcka z Bohunic z nás prostě mají nervy, a tak si vymyslely povídačky o gangu,“ napsal mladík.

Někteří obyvatelé Bohunic dokonce začali na sociálních sítích psát, že by měli vzít spravedlnost do svých rukou. Aby vedení radnice předešlo formování domobrany a dalšímu násilí, svolalo jednání. Přišlo několik desítek místních dospělých i děti, které byly svědky útoků a spolupracují s kriminalisty. Kritiku ze strany místních si vyslechla i městská policie.

Podle nich má na celé Bohunice pouze dva strážníky, a když nastane problém, nemají čas to řešit. „Navíc nám hlídku stahují do středu Brna. Budeme to řešit,“ vzkázal starosta.

Městská policie se brání. Tvrdí, že v terénu má dva až čtyři pěší strážníky denně a k tomu jedno nebo dvě služební vozidla. „Posílili jsme i hlídky v lokalitách, kde došlo k napadení. Nejdůležitější však je, aby nám i děti hlásily, pokud se gang v Bohunicích vyskytne, abychom mohli zakročit. Jinak nic nezmůžeme,“ poukázala zástupkyně vedoucího dotčeného revíru Andrea Morongová.

Podle psychoterapeutky Stanislavy Ševčíkové může řádění gangů ukončit to, pokud se o jeho počínání začne veřejně mluvit. „Někteří členové se toho můžou zaleknout, protože hrozí, že přijdou o anonymitu. Tím se naruší soudružnost celé skupiny,“ míní.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...