Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Export vín z Česka roste, vinaři chtějí cílit i na exotické Emiráty nebo Koreu

  6:22
Vzhledem k situaci na domácí scéně, kde inflace drtí počty tuzemských klientů a vláda zvažuje zavedení spotřební daně na tichá vína, musí jihomoravští vinaři hledat cesty k výdělku jinde. Mají tak velkou ambici prosazovat se v zahraničí.

ilustrační snímek | foto: Tomáš Železný

„Zahraniční expanze je pro nás strategickým směrem i významným a přirozeným krokem v našem rozvoji,“ potvrzuje výkonná ředitelka B\V vinařství z Milotic u Kyjova Kateřina Schöndorfová.

Podle ní tuzemský trh už sice umí ocenit kvalitu a péči, velikost segmentu ale nestačí. „Kvalitní vína za odpovídající ceny jsou v zahraničí více ceněna, což nám umožní lépe prosperovat v konkurenčním prostředí,“ myslí si.

Vládní obrat. Daň na tiché víno je opět ve hře, součástí balíčku ale nebude

Stejně jako výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. „Jde zpravidla o lukrativnější zakázky a možnost prodat kvalitní vína za adekvátní ceny v situaci, kdy doma soupeříme se silným postavením obchodních řetězců a levných dovozů,“ vysvětluje.

45 procent

je nárůst objemu vývozu vína z ČR v posledních pěti letech.

Vyváží se do stále více zemí, většina českého exportu vína směřuje do Německa, mimo EU jsou největšími odběrateli Velká Británie, Spojené státy a také Kanada. A ambice rostou.

Cílit se má prioritně na Polsko a Velkou Británii. V případě Polska díky geografické blízkosti, velikosti trhu a také stoupající spotřebě vína na hlavu. V Británii zase hrají roli osobní vazby vinařů a silný trh zážitkové gastronomie.

„Jde hlavně o seznámení zahraničních konzumentů s tím, že i v naší zemi umíme vytvořit krásná, konkurenceschopná vína, o propagaci Moravy jako vinařského regionu,“ nastínila viceprezidentka Svazu vinařů Liana Hrabálková.

Ve světě jsou čeští vinaři ve stínu piva

Tendr na exportní aktivity na podporu tuzemských vín vyhrálo Národní vinařské centrum, smlouva mu začne na jaře. „Ze strany vinařů je ale chyba si myslet, že za ně vinařské centrum bude obchodovat, to už je na nich. V dotazníkovém šetření jich mnoho uvedlo, že exportovat chtějí, ale nechtějí tomu věnovat čas, lidi ani energii. Takový vinař nemá šanci na úspěch,“ ví Hrabálková.

Vyvážet více se má i do Dánska, Švédska, Kanady, USA, Jižní Koreje nebo Spojených arabských emirátů. Podle marketingové ředitelky Národního vinařského centra Dagmar Fialové se ve světě pohybujeme ve stínu piva a jeho kultury, velmi je ale o nás slyšet v sekci naturálního vína. Od vinařů pozoruje velkou poptávku. Argument, že jsme malá vinařská země nebo že se u nás více vypije, než vyprodukuje, je lichý.

Účastníci mohli po soutěži okoštovat víno z místního vinařství. Nechybělo ani...

„Naši vinaři mají ambici produkovat zajímavější vína než jen ta ‚supermarketová‘, kde se prodá 80 procent všech vín. Proto je logické, že hledají větší trhy s větším potenciálem,“ dodává Fialová.

Vinařské centrum spolupracuje s různými institucemi, od CzechTourism po ambasády, zapojuje influencery, obchodníky i sommeliéry a společně vína prezentují. „Z těchto aktivit jsou konkrétní obchodní výsledky, nicméně cesta je to dlouhá, obecně se v 95 procentech případů setkáváme s překvapením, že se u nás réva vůbec pěstuje a že vyrobené víno je vlastně ve skvělé kvalitě,“ líčí Fialová.

Osmým rokem podporuje české exportéry vína také ministerstvo zemědělství. V posledních dvou letech dělalo v osmi zemích 13 projektů na propagaci tuzemských vín. „Také díky těmto aktivitám došlo například v případě Velké Británie od roku 2021 k zásadnímu navýšení objemu vývozu českého a moravského vína, a to cca desetinásobně,“ uvádí mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Vinaři musí mít trpělivost a pevné nervy

Podle Hrabálkové je ale export cestou nejnáročnější na čas, trpělivost a pevné nervy. A to hlavně mimo EU, kde má každá země vlastní předpisy. „Máte vše připravené, ale váš partner ani neví, že potřebuje k dovozu licenci. Vytvořit exportní fakturu pro celnici se povede třeba až na několikátý pokus. Doprava je podstatně dražší, než jste plánovali, navíc je třeba ke každému druhu vína dodat analýzu z akreditované laboratoře, případně další doklady. Pokud tohle vše vinař zvládne, myslí, že má vyhráno. Sama říkám, že první objednávka nic neřeší, je třeba počkat na druhou, teprve pak se to snad povedlo,“ vysvětluje.

Slibovali nákup moravského vína za sto milionů, pak se Číňané odmlčeli

Jednou z možností, jak se dostat na zahraniční trh, jsou zahraniční ocenění. „Nejenže pomáhají zvýšit prodeje díky vyššímu uznání a prestiži, ale především nám otevírají dveře k novým, velmi zajímavým kontaktním možnostem a příležitostem na mezinárodním trhu. Soutěže jsou platformou, kde můžeme představit kvalitu a jedinečnost našich vín širokému spektru zákazníků a odborníků na víno, což nás motivuje k dalšímu rozvoji. V neposlední řadě nám soutěže poskytují mezinárodní srovnání a neocenitelnou zpětnou vazbu,“ jmenuje Schöndorfová z B\V vinařství, které vozí velký počet medailí z různých soutěží po celém světě každý rok.

Podle šéfa Vinařského fondu Zbyňka Vičara je velmi potěšující, že v nich často bodují naše tradiční odrůdy, jako je Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené mezi bílými víny a Frankovka a Svatovavřinecké mezi červenými, tedy vína nejtypičtější pro náš region, která nejsou v zahraničí tolik zažitá.

11. listopadu 2016

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Ve znojemském babyboxu našli holčičku, pupečník měla zavázaný tkaničkou

28. dubna 2024  9:49

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...