Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Tma a hrozící chaos. Po Praze si cvičný blackout vyzkouší i Brno

  18:18
Na ulici je chaos, nefungují semafory ani alarmy. Vlaky se zastaví mimo stanice, tísňové linky jsou hluché. Takto vypadají první minuty, když ve městě nastane blackout - rozsáhlý výpadek elektřiny. Aby se Brno na takovou krizovou situaci lépe připravilo, chystá krajský úřad na 25. března cvičení.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Stejně jako loni v Praze si tentokrát brněnské záchranné složky vyzkouší simulovaný blackout ve velkém rozsahu (více o pražském cvičení naleznete zde).

„Mohu potvrdit, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje je cvičení ve fázi přípravy,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jak přesně bude simulovaný blackout vypadat, nechtěl zatím prozradit.

Zásadní roli při blackoutu může sehrát brněnská teplárna Červený mlýn. „Červený mlýn a distribuční síť by mohly zajistit nejen základní funkce města, ale i omezený provoz podniků a služeb,“ vysvětlil místopředseda Českého národního výboru pro omezování následků katastrof Ivan Beneš.

Brno je na tom o poznání lépe než hlavní město, které žádný takový zdroj, jako je teplárna Červený mlýn, na svém území nemá. Praha už má připravenou studii na ostrovní provoz. To je schopnost elektrárenského bloku dodávat energii do izolované části soustavy, což je nezbytné pro předcházení a řešení krizových situací.

Cvičení v Praze ukázalo, co je třeba zlepšit

„Brno by za nižší investice než v Praze mohlo být proti blackoutu odolné,“ domnívá se Ivan Beneš.

Při blackoutu by Červenému mlýnu stačil malý příkon pro roztočení spalovací turbíny a generátoru, což by mohla zajistit energie z vodní elektrárny na Vírské přehradě.

„Jakmile nastartujeme naše zařízení, jsme schopni bez dalších dodávek vyrábět elektrickou energii a dodávat ji do sítě. Červený mlýn je navíc technicky vybaven na ostrovní provoz. Ten ale brněnské teplárny nezajistí samy. Hlavním aktérem, který řídí jak energii, která do sítě přichází, tak její odběr, je skupina E.ON,“ podotkla mluvčí brněnských tepláren Renata Diatková.

Město při blackoutu nefunguje v běžném provozu ani hodinu. Co se týče takzvaného krátkodobého blackoutu, který trvá do dvou dnů, neodhalilo podle Beneše loňské únorové cvičení v Praze žádné vážné nedostatky, ale přineslo náměty na zlepšení.

Bezpečnostní rada hlavního města v hodnocení cvičení poukázala na možná zlepšení v zásobování pitnou vodou nebo spolupráci s dopravním podnikem. Při pražském cvičení se zjistilo, že neexistuje seznam pacientů, kteří jsou doma na přístrojích.

Blackout mezi reaktory

Ještě dříve než v Brně nastane simulovaný blackout v Jaderné elektrárně Dukovany, a to už 5. března. Při něm budou poprvé použity satelitní telefony pro spojení s vodní elektrárnou Dalešice a vyzkouší se ostrý start dvou AAC dieselgenerátorů.

„Jedním z hlavních bodů cvičení je otestování ostrovního provozu elektrárny a start obou záložních generátorů, kterým skutečně přijde signál a po určenou dobu budou v provozu,“ popsal mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

Cvičení odběratelé nijak nepocítí. Blackout jednotlivých bloků vyzkoušeli v Dukovanech už osmkrát. Loni poprvé zažila simulovaný výpadek celá elektrárna.

Jeden z největších blackoutů na světě zažili obyvatelé novozélandského Aucklandu v roce 1998, jeho příčinou byly poruchy na kabelech vysokého napětí. Život ve městě byl na pět týdnů paralyzován.

Národní blackout znají i Evropané. V Itálii v roce 2003 kvůli poškození vedení mezi Švýcarskem a Itálií trvala obnova běžného provozu více než 24 hodin.

Dlouhodobé přerušení dodávek elektřiny mohou záměrně způsobit i lidé. Příkladem je teroristický útok střelnými zbraněmi na elektrickou stanici ve Spojených státech před dvěma lety. Oprava a obnova provozu trvala 27 dnů.

  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....