Plně autonomní stroj Bakus od firmy VitiBot pomáhá nově obdělávat vinohrady ve...

Plně autonomní stroj Bakus od firmy VitiBot pomáhá nově obdělávat vinohrady ve vinařství Vinselekt Michlovský. | foto: Agrotec Group

S obděláváním vinohradů budou pomáhat roboti, zastanou práci dvou traktorů

  • 4
Ušetření poloviny nákladů vydaných za pomocnou pracovní sílu si slibují vinaři od elektrického vinohradnického robota VitiBot Bakus. První dva plně autonomní stroje si od pracovníků firmy Agrotec převzali ve vinařstvích Kolby v Pouzdřanech a Vinselekt Michlovský na Břeclavsku. Pomohou tam s obděláváním vinohradů.

„Tento autonomní stroj udělá tolik práce jako zhruba dva traktory,“ říká vinař Miloš Michlovský, který se s Agrotecem dohodl, že se stane ambasadorem robota Bakus.

V obou vinařstvích bude stroj zatím pracovat na kultivaci půdy pod hlavami révy. Později se přidají doplňky k dalším činnostem jako například ožínací lišta, předřez a mulčovač. Tyto komponenty jsou v současné době ve vývoji a měly by být představeny na podzim tohoto roku.

„Na dlouho očekávaný a žádaný rosič pro chemickou ochranu vinic si počkáme ještě o rok déle,“ odhaduje Zdeněk Homola, vedoucí prodeje a servisů značky New Holland.

Zájem o robota eviduje i od dalších vinohradníků. „Stále více si uvědomují možnosti, které robot nabízí, a v rámci nedostatku a ceny pracovní síly se zajímají o jeho provoz. Tento rok budeme robota u těchto zájemců předvádět,“ sděluje Homola.

Robot jezdí po vinici bez řidiče. Sám najde řádek, okope ji i ostříhá

Ve vinařství Kolby si autonomní stroj pořídili hlavně kvůli novým výsadbám. „Tím, že jsme šli do úzkých sponů, máme mnohem více hlav na hektar. Robot umí okopávat nové výsadby, což mechanické stroje většinou neumí. V tom vidíme výhodu,“ vysvětluje ředitel vinařství Ondřej Stejskal s tím, že by se s VitiBotem měli dostat na polovinu nákladů, které vydávají za pomocníky.

Robot umí podle geopozic přesně najít řádek, následně bude schopen ho okopávat, kultivovat, ostříhávat i aplikovat postřiky, zatímco vinař bude třeba ve sklepě vymývat bečky. Stroj totiž zvládne pracovat sám.

Pro velký zájem se Agrotec dohodl se Svazem vinařů ČR a Slovenska na uspořádání Viničních dnů se zaměřením na udržitelnost tuzemského vinohradnictví. Uskuteční se ve Vinici Hnanice, Šlechtitelské stanici Velké Pavlovice a Chateau Bzenec, na Slovensku pak v Karpatské perle a Vinařství Kasnyik.

13. června 2022