Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V Žít Brno to vře kvůli autobazaru. Terčem spolustraníků je Hollan

  9:52
V hnutí Žít Brno to vře. Vůbec poprvé se spolustraníci staví proti svému nejznámějšímu členovi, Matěji Hollanovi. Starosta městské části Brno-střed Martin Landa chce, aby náměstek, který má v gesci kulturu, vyvodil odpovědnost za autobazar na náměstí.
Matěj Hollan, náměstek primátora města Brna pro dopravu

Matěj Hollan, náměstek primátora města Brna pro dopravu | foto: ArchivMetro.cz

Z takzvané výstavy ordinérních automobilů se vyklubala spíše prodejní akce Mototechny spadající pod AAA Auto. Akce na Moravském náměstí a později náměstí Svobody je součástí festivalu Meeting Brno (psali jsme zde).

„Politik, který má v gesci kulturu, by měl vědět, co je kulturní akce. Toto kulturní akce rozhodně nebyla a dotyčný člověk by z toho měl vyvodit důsledky,“ řekl v úterý MF DNES Martin Landa.

Na dotaz, zda myslí náměstka Matěje Hollana, odpověděl: „Nepřímo ano.“ Sám Hollan byl totiž na oficiálním zahájení výstavy v parku na Moravském náměstí minulý týden a celou akci hájil.

Landa není jediný z Žít Brno, kdo se do Hollana pustil. Podle informací MF DNES mu i další spolustraníci autobazar v centru města vyčítají, i když se na něm třeba ani sám organizačně nepodílel, ale spadá do jeho gesce a z toho by se pro něj měly vyvodit politické důsledky.

„Vše se řeší a je v procesu, aby skutečně ti, co o tom věděli, nesli odpovědnost,“ poznamenal ke kauze radní Brna-střed za Žít Brno David Butula.

Skandální zrůdnost, napsal Bartík. Ostatní jsou smířlivější

Bez konkrétních jmen jako Butula hovoří o politické odpovědnosti i Svatopluk Bartík, další radní za Žít Brno na Brně-střed.

„Že jsme měli na Moraváku a máme na Svoboďáku zrůdnost v podobě zprostředkování prodeje běžných bazarových aut, je naprosto skandální a udělám vše pro to, aby byla vyvozena politická a personálně-právní odpovědnost,“ napsal v úterý na svůj Facebook Bartík.

„Kdyby se to stalo za Onderky (bývalý primátor Brna z ČSSD Roman Onderka), Žít Brno ho usmaží na facebooku v přímém přenosu. Bez ohledu na to, zda je v tom Hollan nevinně, smaží se ideály a étos hnutí Žít Brno. Přitom jsem kandidoval, aby se tyto věci nestávaly,“ uvedl ve středu pro ČTK Bartík.

Jednotné ale Žít Brno rozhodně není. Jiní členové autobazar ve středu města jako zásadní problém nevidí. „Nemyslím si, že je to událost, která by měla znamenat personální změny,“ sdělil radní Brna-střed Michal Doležel.

Šéfka Žít Brno Barbora Antonová je stejného názoru. V těchto dnech je ale na dovolené, a tak o akci s auty uprostřed Brna nemá moc informací, natož o posledním vývoji uvnitř samotného hnutí.

Hollanovu hlavu chce už dlouho opozice

Matěj Hollan je stejně jako Barbora Antonová na dovolené, a tak ani nereagoval na zaslanou esemesku s otázkami, co říká na výzvy svých spolustraníků a jestli sám cítí nějakou odpovědnost za celou akci s vystavovanými auty.

Brněnský náměstek za dobu svého působení na magistrátu už dvakrát čelil snahám o odvolání. Naposledy loni v listopadu, kdy však hlasování ustál. Ještě před koncem roku však začala opoziční ODS sbírat podpisy pod petici vyzývající Hollana k odchodu (psali jsme zde).

Podle opozice totiž není dostatečně kompetentní osobou, která by měla vykonávat funkci náměstka. „Jeho kauzy a přešlapy jsou toho důkazem: zneužívání služebních vozidel pro soukromé účely, kontroverzní výroky či také nelegální cestování ‚načerno‘ v MHD,“ stojí v petici, kterou na internetu podepsaly necelé čtyři stovky lidí.

Hollan už v minulosti jakoukoli kritiku odmítl. Vždy tak proti němu bouřila opozice, tentokrát se na něj však naštvala i část jeho spolustraníků.

Ojetiny ve středu odvezou

Odpor proti ojetinám na náměstí byl tak silný, že ve středu po pondělním jednání radnice a organizátorů zmizí. I kvůli tomu, že mělo jít o klasickou výstavu, nikoli prodejní akci (psali jsme zde).

„Organizátor toto nenahlásil, a prodej tedy ani na Moravském náměstí, ani na náměstí Svobody schválen nebyl,“ sdělila Kateřina Dobešová z radnice Brna-střed. První čtvrtina vozidel měla odjet hned ráno, zbytek vpodvečer.

Celou akcí se bude ještě zabývat magistrátní kontrolní výbor. Brněnští zastupitelé jej totiž na úterním mimořádném zasedání pověřili, aby prošetřil organizaci celého festivalu Meeting Brno.

„Vyžádáme si potřebné dokumenty od Turistického informačního centra i úřadu Brna-střed. Budou nás zajímat okolnosti záboru míst a smlouvy kolem Meeting Brno,“ upřesnil předseda kontrolního výboru Oliver Pospíšil (ČSSD).

Poprvé se členové výboru sejdou 21. srpna, takže do zářijové schůze zastupitelstva ještě žádné závěry nestihnou připravit. Do říjnové by však Pospíšil už chtěl materiál předložit. „Mohla by tak i kvůli tomu být mimořádná schůze výboru,“ nastínil.

Autor:
  • Nejčtenější

U Brna otevřeli povodňový park. Zadrží vodu, lidem nabídne i koupání a bruslení

Čtyřtisícové Židlochovice na Brněnsku se mohou chlubit speciálně upravenou částí u řeky Svratky. Na ploše přesahující třináct hektarů vybudovaly nádrže zadržující vodu včetně slepého ramena zmíněné...

23. července 2024

Cizoložství skončilo lynčem. Dav žen hnal nebožačku na provaze, nevěrník utekl

Premium

Odhalená nevěra, rozběsněný dav i zbabělý starosta v žaláři figurují v dalším dílu seriálu Stoleté mordy. Kauza z Lukovan, stará dlouhých 172 let, si připomenutí zaslouží, i když smrtí neskončila....

21. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Jih Brna mění tvář, dostane modernější střih. Starousedlíci ale vzdorují

Investoři chystají na území Brna-jih velké projekty. Přinesou stovky bytů a ještě vyšší počty pracovních míst, zároveň však do oblasti přivedou další množství automobilů. Lidé z dotčených oblastí z...

22. července 2024  5:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Až 35 stupňů. Sobota bude k nevydržení. Vedro může způsobit potíže v dopravě

Česko v sobotu zasáhnou tropické teploty. V části jižní Moravy vystoupí až na 35 stupňů Celsia, kvůli čemuž podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí i problémy v železniční dopravě....

26. července 2024  10:29,  aktualizováno  12:05

Masarykův okruh po 18 letech opustí ředitelka Ulmanová, sní o návratu MotoGP

Přesně rok poté, co na brněnském Masarykově okruhu skončil tehdejší majitel Karel Abraham starší a společnost Automotodrom Brno prodal podnikateli Karlu Hubáčkovi, odchází i Abrahamova dlouholetá...

26. července 2024  16:26

Na příští schůzi zastupitelstva starostku Znojma odvolají, svolala ji co nejpozději

Ve Znojmě mají konečně jasno o termínu mimořádného zastupitelstva, na kterém se chystá opozice odvolat dosavadní vedení města. Sejde se v pondělí 5. srpna. Jde zároveň o nejzazší možný termín, který...

26. července 2024  15:43

V Romech dřímá potenciál, jejich problémy nikdo nechápe, říká šéfka muzea

Premium

Otevírat v Česku témata týkající se Romů není snadné. Své o tom ví Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, v jehož čele stojí 21 let. V květnu obdržela cenu Jihomoravského kraje za přispění...

26. července 2024

Z jižní Moravy vyrazilo do Paříže rovnou několik favoritů na olympijské medaile

Minulou sobotu uplynulo přesně sto let ode dne, kdy Bedřich Šupčík ze Sokola Brno I vybojoval v Paříži ve šplhu na laně první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Ve stejném městě dnes...

26. července 2024  14:39

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....