V britském „pubu“ podle bontonu

  0:01 – KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Typické britské hospody, tzv. "puby", není třeba dlouze představovat. U samotných Britů se jistě těší velké oblibě, neboť jich mají kolem 60 tisíc. Existují v celé řadě podob: staré i nové, velké i malé, obyčejné i luxusní. Co že to v nich lidé provádějí? Pijí, samozřejmě, Zdá se to snadné, ale co vlastně budete dělat, pokud přijdete do pubu jako nováček?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: VisitBritain

Jak si objednat

Jednoduše. Rozhodněte se co budete pít, svoje přání sdělte barmanovi nebo barmance u baru, kam vám váš nápoj také přinesou, oznámí vám jeho cenu, vy zaplatíte a … úkol splněn. Všimněte si základního rozdílu oproti restauracím na pevnině: nezakládá se účet a za konzumaci se platí ihned. Účtenky nejsou zvykem, dostanete je jen ve větších a modernějších pubech na požádání.

Spropitné?

Spropitné se v pubech obvykle nedává ani se neočekává. Tu a tam někdo z hostů prohlásí: "dejte si jedno na mě" – "have one on me" (myšleno jedno malé pivo) nebo "drobné si nechte" – "keep the change", ale k takovým situacím dochází pouze tehdy, je-li objednávka velká nebo pokud byl personál obzvláště ochotný.

Hotově, nebo kartou?

Obvykle se platí hotově, jen v některých větších restauracích přijímají kreditní karty za objednávky řekněme nad 5 liber (ale nejprve se zeptejte).

Ilustrační foto

Kde budete pít

To je na vás. Vezměte si skleničku ke stolu nebo si ji vypijte ve stoje. Tomu druhému se říká "vertikální" neboli "svislé" pití.

Co si objednat

Volba je opět na vás. Ve většina pubů bude z čeho vybírat – pivo, ležák, víno, cider a oblíbené destiláty jako je whisky a gin. Není problém, pokud dáváte přednost nealkoholickým nápojům.

Tradiční pivo?

Většina pubů (avšak zdaleka ne všechny) nabízí tradiční pivo (nazývané také "real ale" – svrchně kvašené pivo anglického typu s přídomkem "opravdový"). Čepuje se ruční pístovou pumpou a je studené, ale ne chlazené. Určitě ho vyzkoušejte – na rozdíl od ležáku má mnoho různých příchutí.

Točené pivo se zpravidla podává v pintách (568 ml), ale objednat si můžete i půl pinty. Není nic pravdy na zlomyslných pomluvách o tom, že Britové pijí svůj zlatý mok "teplý". Tradiční pivo, které vám natočí, by mělo mít teplotu 13-15°C.

Ilustrační foto

Jídlo v "pubu"

Do pubů se také s oblibou chodí na jídlo. Jsou méně formální než restaurace a obvykle také levnější. I u jídla obecně platí, že objednávání probíhá u baru a opět, spropitné se neočekává.

Nabídka v jídelním lístku se výrazně liší pub od pubu. Obecně rozšířený výraz "bar food" – "barové jídlo", často ve formě nápisu lákajícího ke vstupu do pubu, může znamenat téměř cokoliv, ale zpravidla zahrnuje steaky, omelety, steak and kidney pie (hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku), lasagne a saláty nebo hranolky. Výrazy, které obvykle matou návštěvníky ze zahraničí, jsou "Ploughman’s Lunch" ("Oráčův oběd" ) a "Jackets" ("Kabáty").

To první představuje chléb se salátem (obvykle) a nakládanou zeleninou podávaný dále se sýrem nebo někdy s paštikou; to druhé jsou brambory pečené ve slupce a plněné například sýrem, pečenými fazolemi, tuňákem apod. V mnoha pubech dostanete tradiční British Sunday Lunch (britský nedělní oběd) sestávající z pečeného masa s brambory a zeleninou.

Posledním trendem je zavádění tzv. "gastropubů" – zařízení napůl cesty mezi puby a restauracemi, kde se spíše než na pití klade důraz na dobré jídlo připravené z místních a sezónních zemědělských produktů.

Kouření

Kouření je ve většině pubů dovoleno, ale mnoho pubů v současnosti zavádí nekuřácké zóny, zejména tam, kde se podává jídlo.

Poslední objednávka

Během posledních let jsou zákony kontrolující prodej alkoholu v Británii liberálnější, ale každý pub má přesně stanovené otevírací a zavírací hodiny. Puby obyčejně otevírají v 11 nebo ve 12 hodin a ve městech mnohé z nich zůstávají otevřeny do 23 hodin (v neděli do 22,30).

Některé puby ale zavírají v odpoledních hodinách. Před zavírací dobou obsluha někdy zakřičí "last orders" - poslední objednávky, ale není to její povinnost, proto raději sami sledujte čas.

Na zdraví (Cheers!)

Co pronést ke svým společníkům, když zdvihnete první sklenici k ústům? Britská kultura stolování má v tomto ohledu chudou slovní zásobu. Je běžné neříkat nic! "Good health" (přání dobrého zdraví) je spíše zastaralé a užívá se zřídka. Zdvižení sklenice a slůvko "cheers" je asi tak to nejlepší, co místní štamgast zvládne.

Přejeme příjemné zážitky při návštěvě pubů. Cheers!

Autor:
Geoff Brandwood, hnutí Campaign for Real Ale

Tip VisitBritain:

Londýnský pivovar Meantime v srdci čtvrti Greenwich v ulici Penhall road, založený roku 1717, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Na konci prvního čtvrtletí roku 2010 bude v jeho prostorách otevřen restaurant a bar. Na zákazníky zde čekají kvalitní belgické ležáky, které jsou uloženy jeden rok uvnitř 350-ti litrových sudů, nebo světlá anglická piva či pro konzervativní pivaře český Pilsner. Pivovar Meantime je kromě toho, že distribuuje nejznámější značky evropských piv, proslulý prodejem chmelových moků s ovocnými příchutěmi, kávového a čokoládového piva. Detaily naleznete na: www.meantimebrewing.com.

Naplánujte si cestu s VisitBritain Journey Planner.

VisitBritain fanouškům Británie doporučuje sledovat soutěže na Facebooku či Twitteru.

Další informace o Londýně a Velké Británii hledejte na www.visitbritain.cz.

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  9.5 15:53

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

Dálková trasa pro odvážné. Češi jako první prošli Greater Patagonian Trail

4. května 2024

Jako první na světě úspěšně dokončili dálkovou pěší trasu Greater Patagonian Trail. V obtížných...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra SPECIÁL: Unikáty pražského metra, které nikdy nepoznáte

8. května 2024

K 50. výročí zahájení provozu pražského metra vám seriál Na co zírá mašinfíra přináší řadu bonusů z...

KVÍZ: Znáte bizarní Česko? Poznejte rarity v Česku a vyhrajte skvělou knihu

11. května 2024

Česká republika má spousty krásných a unikátních lokalit, které většina turistů opravdu moc dobře...

Očima šotouše: Prohlédněte si nejkrásnější fotografie Karkulek a Rosniček

10. května 2024  13:55

Dubnové kolo naší fotografické soutěže Očima šotouše pro všechny milovníky železnice jsme věnovali...

Na největším neobydleném ostrově světa budete jako na Marsu, trénuje tam NASA

10. května 2024

Premium Do jeho podoby se před miliony let propsal dopad meteoritu, později jej formovalo mrazivé podnebí a...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  9.5 15:53

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...