Beránek z cukety a kakaa
Množství: na větší formu
- 220 g na jemno strouhané cukety
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce holandského kakaa
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- 2 hřebíčky (na oči)
Ceny vajecv roce 2013 nerostou Cena vajec se v minulých letech pohybovala kolem 3 Kč za kus, v akcích pak od 1,50 do 2,50 Kč/ks. Loňský rok 2012 byl z důvodu nedostatku vajec výjimkou - cena vzrostla na 5 až 7 Kč/ks. Pokud byly vejce v roce 2012 v akci, stály 4,50 Kc/ks. V roce 2013 se cena vajec v akcích pohybuje opět kolem 2,50 Kč za kus, takže Velikonoce se spotřebitelům tolik neprodraží. Zdroj: www.akcniceny.cz |
1. Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nemusíme ji loupat. V míse ji pak smícháme s rozšlehanými vejci, oběma cukry, kakaem a olejem.
2. Pak do směsi přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Mělo by dosahovat téměř k okraji spodní formy na beránka.
3. Beránka dáme do předehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů cca hodinu. Zda je hotový, zkusíme pomocí špejle. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak vyklopíme.
4. Po vychladnutí vytvoříme pomocí dvou hřebíčků oči, uvážeme mašli kolem krku a vyhlížíme koledníky.
Tip: Do těsta můžete přidat také nasekané mandle nebo oříšky, kousky čokolády, rozinky nebo skořici.
Makový beránek
podle pekaře Jiřího Mikuly z Českého ráje
Množství: pro velkou formu
- 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 50 g rozehřátého másla
- ¼ l vychladlé silné černé kávy
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
- ořechy
- rozinky
- máslo a kokos na vysypání formy
1. Nejprve vyšleháme vejce s cukrem a pak střídavě zašleháváme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháme citronovou kůru, ořechy a rozinky.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypeme kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.
3. Formu necháme zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopíme. Můžeme ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobíme podle vlastní fantazie.
Beránek s uzeným masem a hráškem
Množství: na středně velkou formu
- 5 vajec
- 5 rohlíků
- 300 g uzeného masa
- 100 g mraženého hrášku
- 4 dcl mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- máslo
- strouhanka nebo krupice na vysypání formy
1. Rohlíky nakrájíme a v misce zalijeme mlékem. Uzené maso nakrájíme na malé kousky, spolu s hráškem přidáme k rohlíkům a přidáme žloutky. Osolíme dle chuti a přidáme špetku mletého muškátového oříšku.
2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta. Pokud je příliš řídké, můžeme vmíchat trochu strouhanky.
3. Těsto přendáme do vymazané formy vysypané strouhankou a pomalu upečeme.
Tip: Hrášek můžete nahradit špenátem, kopřivami, petrželkou nebo jarními bylinkami.