Doporučujeme

Beránek s kakaem a cuketou | foto: Johana Křížková, iDNES.cz

Velikonoční beránek třikrát jinak: cuketový, makový i s uzeným masem

  • 6
Bez upečeného voňavého beránka by české Velikonoce ani nebyly Velikonocemi. Každá rodina má na tuto sváteční dobrotu svůj vlastní recept, ale nejčastěji se připravuje z piškotového těsta. Zkuste letos změnu a upečte si beránka z cukety, mletého máku nebo ve slané verzi s uzeným masem a hráškem.

Beránek z cukety a kakaa

Množství: na větší formu

  • 220 g na jemno strouhané cukety
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • 2 hřebíčky (na oči)

Ceny vajec

v roce 2013 nerostou

Cena vajec se v minulých letech pohybovala kolem 3 Kč za kus, v akcích pak od 1,50 do 2,50 Kč/ks.

Loňský rok 2012 byl z důvodu nedostatku vajec výjimkou - cena vzrostla na 5 až 7 Kč/ks.

Pokud byly vejce v roce 2012 v akci, stály 4,50 Kc/ks.

V roce 2013 se cena vajec v akcích pohybuje opět kolem 2,50 Kč za kus, takže Velikonoce se spotřebitelům tolik neprodraží.

Zdroj: www.akcniceny.cz

1. Cuketu dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nemusíme ji loupat. V míse ji pak smícháme s rozšlehanými vejci, oběma cukry, kakaem a olejem.

2. Pak do směsi přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Dobře promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Mělo by dosahovat téměř k okraji spodní formy na beránka.

3. Beránka dáme do předehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů cca hodinu. Zda je hotový, zkusíme pomocí špejle. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak vyklopíme.

4. Po vychladnutí vytvoříme pomocí dvou hřebíčků oči, uvážeme mašli kolem krku a vyhlížíme koledníky.

Tip: Do těsta můžete přidat také nasekané mandle nebo oříšky, kousky čokolády, rozinky nebo skořici.

Makový beránek

Beránek s polevou

podle pekaře Jiřího Mikuly z Českého ráje
Množství: pro velkou formu

  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • ¼ l vychladlé silné černé kávy
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky
  • máslo a kokos na vysypání formy

1. Nejprve vyšleháme vejce s cukrem a pak střídavě zašleháváme mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimícháme citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypeme kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu necháme zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopíme. Můžeme ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Beránek s uzeným masem a hráškem

Beránek s uzeným masem a hráškem

Množství: na středně velkou formu

  • 5 vajec
  • 5 rohlíků
  • 300 g uzeného masa
  • 100 g mraženého hrášku
  • 4 dcl mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • máslo
  • strouhanka nebo krupice na vysypání formy

1. Rohlíky nakrájíme a v misce zalijeme mlékem. Uzené maso nakrájíme na malé kousky, spolu s hráškem přidáme k rohlíkům a přidáme žloutky. Osolíme dle chuti a přidáme špetku mletého muškátového oříšku.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do těsta. Pokud je příliš řídké, můžeme vmíchat trochu strouhanky.

3. Těsto přendáme do vymazané formy vysypané strouhankou a pomalu upečeme.

Tip: Hrášek můžete nahradit špenátem, kopřivami, petrželkou nebo jarními bylinkami.


  • Vybrali jsme pro Vás