Gastrotipy: Znojmo láká na víno a jazz, Praha na michelinskou kuchařku

  1:00
Jestli jste po svátcích hojnosti nezanevřeli na dobré jídlo, můžete se i v lednu těšit na spoustu zajímavých gastronomických událostí. Jednou z nich je například pražská návštěva michelinské kuchařky Reine Sammutové. Prožít můžete také masopust ve skanzenu, setkání jazzu s vínem nebo celorepublikový festival jídla.
Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do

Speciality michelinské kuchařky Reine Sammutové budete moci ochutnat od 7. do 12. ledna v pražské restauraci Avantgarde. | foto: Restaurant Avantgarde

Týden michelinské kuchyně

Uprostřed zimy zalije pražskou restauraci Avantgarde slunce. Hostem ve zdejší kuchyni bude michelinská kuchařka, Francouzka Reine Sammutová, o níž se říká, že servíruje slunce na talíři. V týdnu od 7. do 12. ledna se budou podávat čtyř až osmichodová menu, jejichž složení bude opravdu pestré. Hostům budou nabízeny pečlivě vybrané a uvařené lahůdky, tak jako je tomu v michelinskými hvězdami ověnčené restauraci Auberge La Fenière samotné Reine Sammutové. Více ZDE.

Masopust na Veselém Kopci

Tradiční masopust ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska

Jen co skončily vánoční svátky, přiblížilo se masopustní období, které přináší do zimních měsíců radost a veselí prostřednictvím tradičních slavností a typických českých pokrmů. Ani na Veselém Kopci u Hlinska tomu nebude jinak. V sobotu 12. ledna na vás čeká kromě prohlídky skanzenu a zhlédnutí tradiční masopustní obhlídky také spousta dobrot. Podávat se budou zabijačkové pochutiny z Hospody Na vejměnku, která je součástí areálu. Více ZDE.

Grand Restaurant Festival

Interiér restaurace (Ilustrační snímek)

Nejlepší restaurace z celé České republiky, které získaly vysoké hodnocení v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant 2013, nabídnou od poloviny ledna až do konce února svá vytříbená menu za festivalové ceny. Tento ojedinělý festival plný nezapomenutelných chutí nabídne například nejlepší jídlo od maminky, speciality šéfkuchaře, sezonní potraviny, lokální receptury, degustační menu a mnoho dalšího. Více ZDE.

Znojmo v zajetí jazzu a vína

Znojmo

Propojení kouzelného prostředí středověkého města, moderní hudby a lahodného vína nabídne od 15. do 20. ledna již pošesté znojemský Jazz Fest. Hudební vystoupení obohatí degustace vín z několika vybraných vinařství. A také znojemské restaurace si pro své hosty připraví speciální jazzová menu. Více ZDE.

Máslo opravdu zblízka

V Muzeu másla Máslovice je do 27. ledna k vidění betlém vyrobený z 25 kg.

Muzeum másla v Máslovicích nabízí svým návštěvníkům i v roce 2013 stálou interaktivní expozici, ve které je možné většinu exponátů také prakticky vyzkoušet. Jedná se o různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty související s výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Do 27. ledna je navíc v muzeu k vidění ojedinělý betlém vyrobený z 25 kilogramů másla. Více ZDE.

Tipy, kam za dobrým jídlem a pitím po celé České republice, najdete na www.gastronaut.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...