Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospodám zánik nehrozí, říká průzkum. Majitelé hledají způsoby, jak lákat hosty

  14:47
Gastrobyznys stále hledá nové cesty, jak si udržet přízeň hostů nebo přivést nové zákazníky, a to i navzdory stále rostoucím cenám. Mnozí provozovatelé ovšem již nyní omezují otevírací dobu nebo snižují počet otevíracích dní. Uzavřít letos hospodu plánují pouze dvě procenta provozovatelů, vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi téměř 3 400 hospodami v Česku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Pilsner Urquell

Provozovatelé gastra aktuálně reagují na aktuální vývoj, zejména na zvýšení DPH na čepované pivo od ledna letošního roku. Letošní data Dotykačky pro Prazdroj ukazují, že ke zdražení se zatím neodhodlaly zdaleka všechny podniky, 38 procent z nich ceny čepovaného piva ponechalo na stejné úrovni jako loni v prosinci. V průměru tak došlo k navýšení ceny čepovaného piva napříč trhem o 2,80 koruny na půllitr.

Hospody podražily za tři roky o padesát procent. Obědy drží pod dvě stovky

Pro hospody je klíčové, jak na současnou situaci zareagují zákazníci. Odliv hostů je tím, čeho se nyní hospodští podle průzkumu Prazdroje bojí nejvíce, a to 30 procent z nich. Ruku v ruce s tím narůstá obava, že lidé budou méně utrácet, myslí si to 24 procent hospodských.

Čekání na zahrádky

„Hostinští se obávají, že lidé přestanou chodit na jídlo a pivo, ale začátek letošního roku černé scénáře rozptýlil, říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik. Podle něj je na prodejích piva během prvních měsíců vidět, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité a že nenechají své oblíbené podniky padnout. „Věřím, že tento pozitivní sentiment bude pokračovat i v dalších měsících a naplno se rozvine se začátkem zahrádkové sezony, dodává.“

Omezili jste letos, kvůli vyšším cenám, návštěvy restaurací?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 13. března 2024. Anketa je uzavřena.

Podle Luboše Kastnera, člena představenstva Asociace malých a středních podniků ČR bylo dříve v Česku pivo tahounem v gastronomickém průmyslu, nyní se stává pro provozovatele hospod problémem, řekl pro televizi CNN Prima News.

„Malé marže na chmelový nápoj totiž samy o sobě nemohou zaplatit provoz podniků. Zisk generují hlavně jídla, klasické pivnice tak strádají, dodal. Zároveň však upozornil, že ani tato situace nesebere Česku postavení země pivařů,“ popisuji situaci Kastner.

Chybí personál

Hospodské trápí také nedostatek personálu. Necelá pětina provozovatelů, tedy 18 procent z nich má obavu, že pohostinství už není pro zaměstnance tak atraktivní. Proto je téměř desetina majitelů a provozovatelů hospod rozhodnutá, že si sami znovu obléknou výčepní zástěru nebo budou pomáhat na place s obsluhou, aby situaci zvládli.

Současní hospodští, kteří na trhu zůstali i po nepřízních spojených s covidem nebo vysokou inflací, to ale rozhodně nevzdávají. „Mnohem častěji než na jakákoli omezování podnikání sázejí na vylepšení a rozvoj svých služeb, což jim pomůže zachovat přízeň zákazníků a přivede nové. Novinky letos plánuje zavést téměř 21 procent hospod a restaurací,“ říká Trzaskalik.

Nesmrtelný smažák. V Praze válcuje i svíčkovou, z poledního menu je hned pryč

Nejvíce z nich chystá změny v nabídce jídel a nápojů, další pak plánují pořádat speciální akce pro zákazníky nebo budou vylepšovat interiéry či exteriéry svých provozů včetně zahrádek. Hospodským pomáhá také samotný pivovar a na podporu hospod v letošním roce uvolní zhruba 450 milionů korun.

„Jde o kombinaci investic do výčepního vybavení, sklenic, spolufinancování nových fasád nebo úpravu interiérů. Čím dál větší zájem pak je o naše propracované programy školení personálu i majitelů ve všech klíčových částech jejich podnikání. Hospodští si totiž uvědomují, že právě kvalita nabídky je to, co rozhoduje o zájmu hostů, a pozitivní příklady hospod, které prošly změnou, je v tom inspirují,“ vysvětluje Trzaskalik.

Školení zvedá kvalitu

Klíčovým prvkem pomoci Prazdroje je také školicí program pro hospodské a restauratéry v Česku nazvaný Pivní gastro akademie.

„Jde o intenzivní dvoudenní kurzy pro celé kolektivy restaurací a hospod. Naživo majitele a provozovatele učí profesionálové z oboru vše od ekonomiky provozu přes aktuální gastronomické trendy, digitální marketing, vedení lidí až po další oblasti pro co nejlepší fungování restaurace,“ říká Libor Jordán, který má v Prazdroji na starost rozvoj partnerských hospod a restaurací.

Podražily limonády i káva. Zvýšení DPH se promítá do cen v restauracích různě

„Hospodští zjistili, že jim program pomáhá reagovat na velmi rychlé změny na trhu, lidé teď totiž mnohem více zvažují, kde utratí své peníze, a vyžadují stále vyšší kvalitu služeb,“ doplňuje Jordán.

Program má prokazatelné výsledky. Po absolvování akademie hlásí hospodští zvýšení prodeje piva o zhruba 10 procent (díky proškolenému výčepnímu), desetiprocentní úspory nákladů na jídla díky efektivnímu nakládání se surovinami a správně sestavenému menu a také o 23 procent více fanoušků na sociálních sítích díky zlepšení digitální komunikace.

Autor:

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Zkušenosti s investováním má polovina Čechů. Klesl zájem o akcie, říká průzkum

23. května 2024  11:54

Při ve volbě, kam uložit vlastní peníze, mezi Čechy vyhrává spořicí účet. Zkušenosti s investováním...

Nvidia těží z umělé inteligence. Za čtvrtletí jí vzrostl zisk sedminásobně

23. května 2024  11:28

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl v prvním čtvrtletí finančního roku čistý zisk sedminásobně...

Mondeléz dostal pokutu. Firma zneužila dominance, bránila obchodu s čokoládou

23. května 2024  11:21

Americká potravinářská společnost Mondeléz International dostala v Evropské unii pokutu 337,5...

Ceny paliv v Česku dál klesají, nafta je nejlevnější za více než čtvrtrok

23. května 2024  9:30

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o 46 haléřů na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...