Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žába jako ozdoba polévky ramen. Podnik proslavila po celém světě

Konzumace obojživelníků není ve světě zapovězená. Způsob, jakým je servíruje tchajwanský podnik Yuan Ramen, si dokázal získat pozornost po celém světě. Tradiční polévku tu vylepšili o vařenou žábu, která se v misce vznáší na obláčku z nudlí.
Řešení žábou bylo radikální změnou do zaběhlého jídelníčku bistra.

Řešení žábou bylo radikální změnou do zaběhlého jídelníčku bistra. | foto: Yunlin Ramen

Znáte bajku o žábě, která se sama uvařila v hrnci? Teplota vody kolem ní narůstala postupně a pořád si říkala, že to ještě není tak zlé, že ještě pořád není nejhůř? Touto metaforu o postupně narůstající míře stresu až k nezvladatelnosti žila naplno i majitelka podniku, která v hlavním městě Tchaj-wanu provozovala tradiční regionální yunlinské bistro.

Podle jejích slov nebyla práce zase „až tak zlá“. Jen tvrdá a přespříliš repetitivní. Každý den pořád ten samý nekonečný koloběh masa, vajec, bambusových výhonků. Bez nich by se totiž žádná restaurace, podávající hostům výživnou polévka s nudlemi, tolik populární ramen, neobejde.

Byť je tato původně japonská a nyní v celé Asii hojně rozšířená polévka podávána v bezpočtu lokálních variací, majitelce tchajpejského bistra přišla zažitá a každý den do omrzení opakovaná receptura fádní. A tak ji vylepšila o jednu vizuálně dost výraznou surovinu.

Do misky přidala žábu. Přesněji vařeného skokana krabožravého, kterému se tu přezdívá raja.

Ve výčtu žabích specialit nemůže chybět ani Kodoh Oh, tradiční pochoutka z Indonésie.

Jak je žábě v hrnci? Chutně

Tento obojživelník je hojně rozšířeným a nechráněným druhem. A ke zvláštnostem jeho biologie patří i to, že umí přežít v poloslané, brakické vodě. Vedlejším produktem této jistě podnětné živočišné adaptace je, že jeho maso chutná mírně slaně. Proto jsou také jeho stehýnka mnohde považována za delikatesu. A coby již přírodně dochucená žabí konzerva si našel cestu i do kuchyně Yuan Ramen.

I když se žabí stehýnka v Jün-linu běžně pojídají, na tchajpejském menu je nudlová polévka se žábou horkou novinkou. Podávat ji tu začali teprve letos v červnu. Majitelka podniku přitom nikterak neskrývá, že jí nešlo jen o pozvednutí gastronomie, ale také o boj proti únavnému pracovnímu stereotypu. A o chytlavý marketing, protože v místní velkoměstské konkurenci je těžké prorazit.

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Zadařilo se. Fotka s žábou v misce nudlové polévky totiž vyrazila na sociální sítě a připoutala k její provozovně pozornost celého světa. Do života jí vnesla žádaný rozruch. V reakcích a komentářích se pochopitelně mísí rozjitřené emoce ochránců zvířat s nadšeným pomlaskáváním těch, které tato „nová příchuť“ už na pohled zaujala.

K virálnímu ohlasu pochopitelně přispělo i to, že žába si v polévce hoví celá. Nestažená z kůže, neloupaná a nevykostěná. Zkrátka věrná své podobě zaživa. Tak je to však podle kuchařky nejlepší, protože se z celého obojživelníka prý uvolní do vývaru jeho osobité chuti nejvíc.

Skokan se v polévce ramen musí vyskytovat vcelku, aby v sobě uchoval náležitou žabí chuť.

Každý den to samé. Majitelka kuchyně Yunlin Ramen se vzbouřila proti stereotypu.

Specialita na vyžádání

Žabí polévka v Yuan Ramen je zatím k dostání jen dva večery v týdnu, v úterý a středu. Majitelka zatím rozvažuje, zda specialitu zavede jako plnohodnotnou součást jídelníčku. Nebo zda ji ponechá jako zvláštní chuťovku na před-objednávky.

Jídlo přitom prezentuje jako „poctu všem tvrdě pracujícím“. Trochu jako ono metaforické varování všem, co se každý den po práci cítí jako ta žába pomalu zaživa vařená v hrnci.

Je si vědoma toho, že s cenou blížící se dvěma stovkám korun za jednu porci nepatří pokrm k nejlevnějším. Ale požadavek na čerstvost suroviny prý vyšší cenu ospravedlňuje. Skokani do její polévky pocházejí z mimoměstských oblastí, ti žijící na pobřeží metropole by mohli být kvůli vyššímu stupni znečištění hygienicky závadní. Pokud pochoutku netoužíte ochutnat, ale jen zařadit do svého alba snímků z dovolené, můžete si ji v Yuan Ramen vyfotit za polovinu konzumní ceny.

  • Nejčtenější

Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

22. května 2024

Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

23. května 2024

Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

25. května 2024

Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

21. května 2024

Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

OBRAZEM: Jsem to já. Před 75 vznikla slavná nahá fotka Marilyn Monroe

20. května 2024

Je to příběh o nouzi, hrdosti, uznání. Ono nahé focení před rudým sametem podstoupila v roce 1949...

Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

27. května 2024

Leckteré jsou tak zvláštní, že si zaslouží něco vysvětlujících slov. Další již docela nové a...

Bylo tu policejní komando i dobývání ve Škodě 120, líčí exkastelán Karlštejna

26. května 2024

Premium Bývalý karlštejnský kastelán Jaromír Kubů zná tajnosti středověkého hradu z dob Karla IV. jako své...

Přemohly ho úchylné choutky a pak spatřil otevřené okno. Přežila zázrakem

25. května 2024

Premium Na stole obvodního oddělení VB Jeseník se té květnové noci rozdrnčel telefon. „Tady závodní stráž...

Mozek nedovede cítit chuť ani hlad. Profesionální jedlík ukončil kariéru

25. května 2024

Šestkrát za sebou zvítězil na newyorském šampionátu v pojídání hot dogů. Na posezení jich jednou...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...