Nejen z piškotového těsta
Možná se u vás doma peče každé Velikonoce beránek podle receptu, který se v rodině dědí po generace a o žádné inovace nikdo nestojí. Možná se tak ale připravujete o zajímavý chuťový zážitek.
Nic proti klasické třené, piškotové nebo šlehačkové klasice, ovšem na českých stolech se o svátcích jara objevují i velmi netradiční variace na tradičního pečeného kudrnáče.
SOUTĚŽ: Pošlete fotku a recept beránka, mazance nebo jiné velikonoční dobroty a vyhrajte kuchařku Zdeňka Pohlreicha i další pěkné ceny |
Kromě toho, že můžete do akce pozvat různé neobvyklé druhy mouky od špaldové přes pohankovou až po kokosovou nebo mandlovou, lze také do těsta zapracovat rozmačkaný banán, strouhanou mrkev nebo jablko nebo třeba dýni. Výsledek vás zaručeně nadchne.
Tip: Nesnažte se přípravu těsta „ošidit“ a řiďte se zkušenostmi našich babiček, které vždy oddělily žloutky od bílků, žloutky nejprve prošlehaly s cukrem a dalšími ingrediencemi a nakonec do těsta zapracovaly tuhý sníh z bílků. Výsledkem je těsto nadýchané jako obláček.
Nezapomínejte ani na ořechy (vlašské, lískové, ale klidně i exotičtější varianty), které těstu dodají chuť a strukturu, nebo třeba sušené ovoce. Vláčnost dodají těstu zakysané mléčné produkty jako tvaroh, zakysaná smetana nebo jogurt.
Pokud si potrpíte na kynuté těsto, klidně využijte nejen při přípravě jidášů, mazanců a věnců, ale také na velikonočního beránka. Pro ty, kteří nemohou klasickou mouku, jsou tu i bezlepkové variace.
6. dubna 2012 |