Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Velikonoční stůl patří beránek, mazanec i frgál, říká cukrářka

  10:31
Oslava jara se spoustou tradičních zvyků, ale také jedno velké hodování. Takové bývají Velikonoce na Valašsku. Seznam pochutin, které se objevují na svátečním stole, by byl velmi dlouhý. Podle cukrářky a pekařky Pavly Stoklasové z Velkých Karlovic si řadu chutných receptů připraví i laici.
Podle pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavly...

Podle pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Pavly Stoklasové se na Valašsku hostí o Velikonocích i tradičními frgály. | foto: Archiv Resortu Valachy

Co se týče jídelníčku, bývají svátky o to bohatší, že před nimi lidé často dodržovali půst. „V každé chalupě jsou to vesměs hody. Chlapi, kteří chodí na šmigrust, se často lidově řečeno přežerou,“ usmívá se Pavla Stoklasová, cukrářka a pekařka Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

S přípravou velikonočních dobrot má bohaté zkušenosti. Letos od pátku do neděle povede ve Velkých Karlovicích kurzy zaměřené na přípravu mazanců a vánoček nebo zdobení perníčků.

V tom, co by na velikonočním stole nemělo chybět, má jasno. „Velikonočních receptů je celá řada a liší se kraj od kraje. Na Valašsku máme rádi takovou velikonoční klasiku. Obvykle nechybějí mazance, vánočky, velikonoční beránek, perníčková vajíčka či drobné čajové pečivo,“ líčí Stoklasová.

Ke zdejšímu kraje neodmyslitelně patří i frgále a ani jarní svátky nejsou výjimkou. „Frgále jsou určeny v podstatě pro jakoukoliv slavnostní společenskou událost.“

Místní si často pro velikonoční pochutiny opatrují své vlastní recepty, pravověrné hospodyňky si vše napečou samy, stále více lidí si však pochutiny objednává. „Třeba malé koláčky nebo vánočky. Ty jsou totiž těžší na přípravu, je potřeba dobře pracovat s těstem, správně je uplést a upéct,“ popisuje cukrářka.

Naopak velikonočního beránka podle ní zvládne připravit skoro každý, kdo má alespoň minimální zkušenosti s pečením. „V podstatě na tom nic není, jde o jednoduché třené těsto. Důležitá je zejména příprava formy, kterou je zapotřebí dobře vymazat a vysypat moukou, aby bylo možné beránka po upečení vyklopit,“ upozorňuje Stoklasová.

Zároveň doporučuje připravovat beránka už několik dní před Velikonocemi. „Aby odvlhl a byl vláčnější. U beránka je důležité, že slouží i jako dekorace. To znamená, že by měl pěkně držet pohromadě a nerozpadat se,“ poznamenává s tím, že nejcitlivějším místem jsou nos a uši, kterým je při přípravě formy nutné věnovat zvláštní pozornost.

Ke sváteční hostině patří ale i slané pokrmy. Mimo klasiky v podobě jednohubek, chlebíčků či uzeného masa je často vidět kombinace masa a jarních bylin. Na Valašsku se hodně využívají například kopřivy. Z těch se dělají například sekané či nádivky.

„Recepty se tady dost liší, někdy použijete rohlík, někdy rýži po vzoru klasických jitrnic,“ říká Stoklasová. „Ve starých chalupách se často podával králík či zajíc v různých úpravách. Hodně se taky dělávaly pokrmy z  jehněčího masa,“ doplňuje žena, jejímž koníčkem je myslivost, a tak osobně raději mění jehněčí za zvěřinu.

Všímá si i toho, že Velikonoce v nejtradičnějším pojetí už slaví lidé méně než dřív. „Stále chodí chlapi s jalovcem. Ale dříve jezdívaly koňské povozy od chalupy k chalupě, zpívalo se, byli zapojení všichni. Dnes mi přijde, že mladší generace se tolik nezapojuje.“

Jak si připravit velikonočního beránka?

Na přípravu těsta: 250 g cukru krystal, 300 g polohrubé mouky, 5 vajec, 50 ml oleje, 40 g rozinek, 40 g vlašských ořechů, 40 g hořké čokolády, 1 citron, 20 g prášku do pečiva, 50 ml vlažné vody
Na vymazání a vysypání formy: 50 g Hery, 50 g polohrubé mouky
Na polevu:
500 g fondánu, 1 bílek, citronová šťáva z citronu

Postup:
1.
Žloutky z vajíček oddělíme od bílků. Žloutky přidáme do cukru, vyšleháme, přidáme olej, opět vyšleháme a přidáme vlažnou vodu.
2.
Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto do druhé misky a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků.
3.
Vše spojíme do těsta, které důkladně vypracujeme, ideálně s použitím kuchyňského robota.
4.
Formu vymažeme Herou a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto (zhruba do výšky dvou třetin formy, protože při pečení ještě nabude) a vložíme do trouby. Pečeme shora i zespodu 55–60 minut na 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme.
5.
Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády.
Po zatvrdnutí polevy dozdobíme mašličkou kolem krku.

Zdroj: www.valachy.cz

  • Nejčtenější

Mladý sparťan utrpěl v druhé lize vážný úraz hlavy, klub podal protest na sudího

6. května 2024  16:25

Fotbalový talent Roman Horák, jeden z nejnadanějších současných sparťanů, leží po operaci s vážným...

Kolem Zlína se může pohybovat medvěd. Strážníci vyzývají k opatrnosti

11. května 2024  14:37

Městská policie ve Zlíně vydala bezpečnostní upozornění kvůli medvědovi, kterého spatřil muž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V okolí Zlína se pohybuje medvěd, potvrdili policisté. Našly se jeho stopy

12. května 2024  11:06

Pohyb medvěda v okrajové části Zlína, který ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek,...

Kvůli fraktuře lebky disciplinárka koná, viníkovi hrozí trest až na rok a půl

9. května 2024  17:25

Disciplinární komise zahájila řízení s kroměřížským fotbalistou Tomášem Matouškem, jenž v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Čápi hnízdí na sloupu nízkého napětí. Je to velké riziko, varují energetici

13. května 2024  16:57

Mladý čapí pár se usadil na stožáru nízkého napětí v centru zlínské části Štípa. Ačkoliv je...

Ředitelka Klubu kultury v Napajedlích skončila. Mluvili jí politici do práce?

13. května 2024  12:15

Kulturní dění v Napajedlích měla na starosti s mateřskou přestávkou od roku 2013. Šéfka tamějšího...

Firma nemá ani po deseti letech odškodnění za poškozené dřevo ve Vlachovicích

13. května 2024  8:57

Skoro všechny pozemky v areálu muničních skladů ve Vlachovicích na Zlínsku už vlastní stát. Původní...

Bývalý reprezentant Kadlec ukončí kariéru. Děkuju všem, hlavně tátovi, řekl

12. května 2024  20:43

Proslov měl precizně připravený, v kulisách stadionu na Slovácku pak adresoval fanouškům jasný...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...