Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vaření v době post-covidové. Domácí kulinářství pomáhá školám vaření

Školy vaření mají za sebou těžké období. Během pandemie musely úplně zavřít, nemohly pochopitelně vydávat přes okénko jako restaurace. Přišly také o firemní klienty, společné teambuildingy aktuálně moc nefrčí. Teď však nabírají druhý dech. A některé z nich jsou v provozu i přes léto, což dříve nebývalo zvykem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Bison & Rose s.r.o.

„Zájem o kurzy vaření po covidu je větší, než jsme očekávali. První kurzy byly dojemné a obsazenost kurzů od otevření do léta byla na 80 až 100 procent,“ říká ředitelka Gourmet Academy Martina Muldoon.

„Po pandemii, tedy po lockdownu, se poptávka určitě zvedla. Lidé hledají způsob, jak se po ‚rozvolnění‘ pobavit,“ dodává Monika Křemenová ze školy vaření Chefparade.

Během prázdninových měsíců celkově poptávka trochu klesla, protože lidé „prchají“ z města a nechtějí trávit čas v kuchyni. Přesto jsou v mnoha pražských školách vaření i v červenci a srpnu některé kurzy už obsazené.

Při pandemii se lidé stravovali doma a trávili víc času v kuchyni. „Nyní chtějí v tomto směru doplnit ‚vzdělání‘. A nejen to. V prodejnách Potten & Pannen – Staněk jsme zaznamenali výrazný nárůst prodeje kuchyňského nádobí, od robotů, hrnců, pánví až po formy na bábovky. Lidé v době covidové začali více vařit a dovybavovat si své kuchyně, investovat do kvalitního nádobí,“ říká Muldoon.

Češi platí za obědy rekordní částky. V Plzni utrácejí více než v Praze

A dodává, že k nejpopulárnějším dlouhodobě patří kurzy zaměřené na různé úpravy masa. „Ve srovnání s dobou před covidem se výrazně navýšil zájem o kurzy pečení. Vede česká cukrařina s Josefem Maršálkem, odpalovaná těsta, kynutá těsta, koláče plus pečení domácího chleba a pečiva,“ říká Muldoon.

„Zájem se mění také na základě ročního období a měnících se trendů gastronomie,“ říká Křemenová. Na trhu došlo i k drobnému přesunu. Chefparade loni opustil prostor na Žižkově, nově v něm bude „vařit“ škola Ola Kala.

„Naskytla se možnost rozšířit aktuální prostor v Holešovicích, který jsme během pandemie celý zrekonstruovali. Máme tu v současné době namísto dvou studií tři, v novém kabátě včetně všeho vybavení. Je pro nás jak dostupností, tak z organizačních důvodů praktičtější mít všechna studia na jednom místě,“ říká Křemenová. Nedávno otevřeli i Chefparade Statek nedaleko Mladé Boleslavi.

Školy vaření obvykle sázejí hlavně na veřejnost. A mírně převažují lidé, kteří dostanou kurz vaření nebo pečení jako dárek. Ale třeba noví majitelé školy Ola Kala se těsně před pandemií snažili ve větší míře oslovit i jiné zákazníky.

„Firemní zákazníci se hledají lépe, objednají si kurz pro velkou skupinu. Než jsme museli kvůli vládním opatřením proti covidu zavřít, dostal se z pohledu obratu poměr mezi firemními zákazníky a veřejností postupně půl na půl,“ říká spolumajitel Ola Kala Petr Rýdl. Školu koupili společně s manželkou v roce 2018.

Z pohledu byznysu jsou proto právě firemní akce pro školy vaření důležité, protože jim vynesou víc. Žádná se však nezaměřuje výhradně na ně, je to totiž zároveň větší riziko. Když přijde krize, bývají podobné akce mezi prvními, které firmy škrtnou. Rýdl říká, že i nyní jsou firmy stále opatrnější. A pokud už se rozhodnou třeba teambuilding spojený s vařením udělat, samy přijmou přísnější opatření, než aktuálně vyžaduje stát.

S propagací pomáhají celebrity

Školy také často lákají na celebrity v oboru, věhlasné šéfkuchaře. Své kurzy v Kulinářské akademii Grosseto vede třeba také vítězka soutěže amatérských kuchařů MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková. „Za čtyři hodiny z vás nikdo neudělá MasterChefa, ale když si odnesete základ na omáčku, techniku přípravy ryby a masa a základní recept na těsto a krém z dezertu, můžete doma zazářit,“ říká Nemčková.

Velký test těstovin: Většina Čechů zvolí fusilli. Není však vrtule jako vrtule

Čerstvá absolventka prestižní kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně může přitáhnout k zájmu o vaření i mladší generaci. „Za rok studia v Londýně si více věřím nejenom ve vaření a pečení, ale i v organizaci a pohybu po profesionální kuchyni. Získala jsem širší přehled o surovinách, jejich bezezbytkovém zpracování a náhled na ekonomiku profi kuchyně,“ říká mladá kuchařka.

Lektor na kurzu musí podle ní umět během kurzu zaujmout a předat zkušenosti jak lidem, kteří vaří prvně v životě, tak těm velkým nadšencům. Oba se přitom mohou sejít v jedné skupině.

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

Modrý med a termosolární úly. Včelařství je zanedbaný obor, říká Josef Kölbl

24. května 2024

Podcast Už Albert Einstein říkal, že až vymřou včely, lidstvo je přežije pouze o čtyři roky. Proč jsou...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...