Doporučujeme

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

  • 16
Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete v klidu dočíst knížku nebo udělat úkoly s dětmi. Pomůže vám věrná kamarádka trouba, která obyčejné ingredience promění v rafinované hody.
Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Ingredience:

  • 200 g ricotty
  • 100 g listového špenátu
  • 1 vejce
  • 200 g strouhané mozzarely 
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 balení těstovin typu cannelloni
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
  • čerstvá nebo sušená bazalka

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme ricottu, nasekaný čerstvý špenát, vejce, 100 g strouhané mozzarely, sůl, pepř a prolisovaný česnek. 
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V kastrolu na lžíci olivového oleje je orestujeme dosklovata, přidáme krájená rajčata z konzervy a asi pět minut za stálého míchání necháme probublávat na mírném plameni. Dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Odstavíme.
  3. Cannelloni pomocí cukrářského sáčku naplníme směsí z ricotty a špenátu. Na dno zapékací misky naneseme polovinu rajčatové omáčky, poklademe plněnými cannelloni, potřeme zbývající omáčkou a posypeme strouhanou mozzarelou.
  4. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Povrch krásně zezlátne a cannelloni pěkně změknou. Ihned podáváme.
Krůtí roláda s bylinkovou nádivkou

Krůtí roláda s játrovo-bylinkovou nádivkou

Ingredience:

  • 300-350 g krůtího prsa
  • 100 g kuřecích jater
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • hrst čerstvých nebo sušených bylinek
  • 1 houska
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa překrojíme a lehce naklepeme tak, aby vznikl stejnoměrně vysoký plát.  Osolíme ho a opepříme z obou stran a položíme na potravinovou fólii.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kuřecí játra odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Housku nakrájíme na kostičky.
  3. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájená játra a rychle orestujeme. Přidáme nakrájenou housku, ještě chvíli restujeme a pak odstavíme. Vmícháme bylinky, sůl a pepř.
  4. Játrovou směs naneseme asi na třetinu plátu masa a pomocí fólie zarolujeme. Převážeme potravinářským provázkem. Potřeme lehce olejem ze všech stran a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  5. Pak odkryjeme a za občasného přelévání výpekem pečeme ještě cca 30 - 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme pár minut stát a pak odstraníme provázek a krájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme s opečenými bramborami nebo čerstvým pečivem.
Slaný koláč se žampiony a pórkem

Slaný bramborový koláč se žampiony a pórkem

Ingredience:

  •  400 g brambor vařených ve slupce
  • 100 g dětské krupičky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 1/2 lžičky soli
  • Na náplň: 
  • 200 g žampionů
  • 1 menší pórek
  • 6 vajec
  • 100 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhané goudy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • mletý muškátový oříšek

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s dětskou krupičkou, vločkami a solí. Z vzniklého těsta vyválíme kulatý plát a přendáme ho do koláčové formy, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem. Dáme do chladničky.
  2. Žampiony a pórek nakrájíme. V míse prošleháme vejce, smetanu a sýr, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pórek a houby rozložíme na dno koláče a přelijeme je vaječnou směsí.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova. Vajíčková směs musí pěkně ztuhnout. Vyjmeme z trouby, necháme několik minut stát a pak krájíme na porce a podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás