Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou
Ingredience:
- 200 g ricotty
- 100 g listového špenátu
- 1 vejce
- 200 g strouhané mozzarely
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 balení těstovin typu cannelloni
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- čerstvá nebo sušená bazalka
Pracovní postup:
- V míse smícháme ricottu, nasekaný čerstvý špenát, vejce, 100 g strouhané mozzarely, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V kastrolu na lžíci olivového oleje je orestujeme dosklovata, přidáme krájená rajčata z konzervy a asi pět minut za stálého míchání necháme probublávat na mírném plameni. Dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Odstavíme.
- Cannelloni pomocí cukrářského sáčku naplníme směsí z ricotty a špenátu. Na dno zapékací misky naneseme polovinu rajčatové omáčky, poklademe plněnými cannelloni, potřeme zbývající omáčkou a posypeme strouhanou mozzarelou.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Povrch krásně zezlátne a cannelloni pěkně změknou. Ihned podáváme.
Krůtí roláda s játrovo-bylinkovou nádivkou
Ingredience:
- 300-350 g krůtího prsa
- 100 g kuřecích jater
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- hrst čerstvých nebo sušených bylinek
- 1 houska
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa překrojíme a lehce naklepeme tak, aby vznikl stejnoměrně vysoký plát. Osolíme ho a opepříme z obou stran a položíme na potravinovou fólii.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kuřecí játra odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Housku nakrájíme na kostičky.
- Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájená játra a rychle orestujeme. Přidáme nakrájenou housku, ještě chvíli restujeme a pak odstavíme. Vmícháme bylinky, sůl a pepř.
- Játrovou směs naneseme asi na třetinu plátu masa a pomocí fólie zarolujeme. Převážeme potravinářským provázkem. Potřeme lehce olejem ze všech stran a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
- Pak odkryjeme a za občasného přelévání výpekem pečeme ještě cca 30 - 40 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme pár minut stát a pak odstraníme provázek a krájíme ostrým nožem na plátky. Podáváme s opečenými bramborami nebo čerstvým pečivem.
Slaný bramborový koláč se žampiony a pórkem
Ingredience:
- 400 g brambor vařených ve slupce
- 100 g dětské krupičky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky soli
- Na náplň:
- 200 g žampionů
- 1 menší pórek
- 6 vajec
- 100 ml smetany na vaření
- 100 g strouhané goudy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mletý muškátový oříšek
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s dětskou krupičkou, vločkami a solí. Z vzniklého těsta vyválíme kulatý plát a přendáme ho do koláčové formy, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem. Dáme do chladničky.
- Žampiony a pórek nakrájíme. V míse prošleháme vejce, smetanu a sýr, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pórek a houby rozložíme na dno koláče a přelijeme je vaječnou směsí.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova. Vajíčková směs musí pěkně ztuhnout. Vyjmeme z trouby, necháme několik minut stát a pak krájíme na porce a podáváme.