(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Neviditelné překvapení. Vejce v balení jsou různě čerstvá, ukázal test

  • 16
Bakterií salmonelózy se spotřebitelé bát nemusejí, přesto je v balení vajec, která zakoupí v českých obchodech, čeká jedno neviditelné překvapení. Výrobci totiž dávají do jednoho balení různě čerstvá vejce.

Ukázal to test časopisu dTest, který nakoupil v maloobchodě 16 balení čerstvých slepičích vajec z klecového a halového chovu. Ta pak analyzovali odborníci v laboratoři.

Vážnější prohřešky analýza neukázala, nebyly přítomny bakterie salmonely, ani nadměrné množství cholesterolu. „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin,“ uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Co to znamená? V jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří.

Čerstvost vajec

Z pohledu legislativy se mohou jako „čerstvá“ označovat vejce třídy A, tedy v podstatě všechna běžně prodávaná vejce. Pokud jsou vajíčka na pultu do devátého dne po snášce, mohou nést nápis „extra čerstvá“.

Oficiálně je minimální doba trvanlivosti u vajec stanovena na 28 dní po snesení. Přičemž spotřebitelům se smějí nabízet do 21 dnů od snášky. Právní předpis ukládá výrobcům „skladovat je a přepravovat v suchu mimo přímý dosah slunce a v nekolísavé teplotě v rozmezí od 5 do 18 stupňů Celsia“.

Pokud se budete držet stejného návodu i po přinesení domů, budou vejce použitelná i po uplynutí oficiální minimální lhůty. Čerstvé vajíčko poznáte tak, že uvařené natvrdo nejde dobře oloupat.

Zdroj: dTest

„Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce. U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce.

Nejlépe pokud jde o obsah příznivých omega-3 mastných kyselin měla vejce z klecového chovu od firmy Schubert Partner. Obsah kyselin byl 4 procenta. Firma navíc stavěla na této látce marketing, Omega je součástí názvu. Naopak nejméně (0,2 procenta) omega-3 mastných kyselin měly tři vzorky: Česká vejce, Schubert Partner Fitness a Podestýlková vejce.

Obsah zdraví příznivých kyselin, podobně jako barva žloutků, se odvíjí od krmení nosnic. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

V normě byla u zkoumaných vzorků vajec i hladina cholesterolu.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc.

Povinné údaje na skořápkách vajec